Élő Belföld

A kis- és középvállalkozásoknak is kamatstop jön, Nagy Márton szerint nem lesz recesszió

A változó kamatozású hitelek kamatát 7,78 százalékon rögzítik, meghosszabbítják a Széchenyi Kártya hitelprogramját, és jön a nagyvállalatokat segítő gyármentő program. Nagy Márton úgy gondolja, a recessziót elkerüli Magyarország, de az infláció még nőhet. Gulyás Gergely elhibázottnak nevezte az orosz háborút, de nem lát párhuzamot az '56-os és a mostani nyugati szerep között.
  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is ott van a szerdai kormánydöntésekről beszámoló szombati tájékoztatón
  • A kis- és közepes vállalkozásoknak kamatstoppal és a folytatódó Széchenyi Kártya alatt futó hitelekkel, a nagyvállalatoknak a gyárak energiahatékonysági beruházásait támogatva segítene a kormány
  • Változhat a bankadó is: az aktívan hitelező bankok adója kevesebb lehet a passzívaknál
  • Nagy Márton szerint Magyarországon nem lesz recesszió, és addig tartják az ársapkákat, amíg egy számjegyűvé nem válik az infláció
  • Gulyás Gergely nem tartja helyesnek, ha tankerületi vezetők több jutalmat kaptak az alájuk tartozó tanároknál, de általánosnak sem gondolja a jelenséget
  • A héten nagy zajjal és látszatra hirtelenül leváltott uniós energiaügyi nagykövet, Baranyai Gábor a kormány szerint hónapok óta tudhatta, hogy le szeretnék váltani

Gulyás: elhibázott az orosz háború

Hosszas moralizálás és gondolatcsere zajlik Gulyás Gergely és a Telex újságírója között, a miniszteri reakciók főbb pontjai:

  • nem volt feltétele és nem kapott politikai ígéreteket a Gazprom azért cserébe, hogy lehetővé tegye a három évre elnyújtott halasztott fizetést, hiszen magáncég, amelynek Gulyás szerint az az érdeke, hogy szállítani tudjon, a vevője pedig fizetni cserébe
  • Gulyás gondolatmenete szerint nem a 2014-es Krím-elcsatolásra és -bevonulásra adott enyhe európai reakciók vezettek a mostani háborúhoz, hanem az akkor született minszki egyezmény be nem tartatása és az ukrán NATO-csatlakozási cél
  • elhibázott az orosz háború, hiszen az orosz érdek is az volna, hogy Európával és Ázsiával is tudjanak kereskedni
  • csak olyan békemegállapodás elfogadható, amely Ukrajna számára is az, de ilyen az USA részvétele nélkül nem születhet (és az a jó, ha Európa is ott van, teszi hozzá)
  • nem lehet párhuzamot vonni aközött, hogy a Nyugat 1956-ban nem segített Magyarországon és hogy most nyugati fegyverek áramlanak Ukrajnába, 1956-ban ugyanis Magyarország a függetlenségéért küzdött, Ukrajna függetlensége pedig most az oroszok legfőbb követelése

Gulyás: nincs terv a közvetlen polgármesterválasztás eltörlésére

A Telex kérdésére Gulyás Gergely leszögezi: sem kormányülésen, sem Fidesz-elnökségin nem merült fel az az ellenzéki polgármesterek körében terjedő terv, hogy az Alaptörvény módosításával megszüntessék a közvetlen polgármesterválasztást, és a megválasztott képviselőtestületek kezébe adják át ezt a lehetőséget, sem a főváros, sem más települések esetében.

Gulyás: lesz központi rendezvénye a kormánynak, csak Zalaegerszegen van

Gulyás Gergely a 24.hu kérdésére semmi különöset nem lát abban, hogy a kormány központi október 23-ai rendezvénye Orbán Viktor zalaegerszegi beszéde lesz: azt is felhozza, hogy ő például a műszaki egyetemen beszél szombaton és kormánytag, és azt is, hogy nyolcmillió magyar Budapesten kívül lakik.

A budapesti kormányrendezvény hiánya politikai podcastunkban, a Háromharmadban is témát adott újságíróinknak, itt hallgathatja meg, mit elmélkedtek róla.

A bankok viselik a kkv kamatstop terhét

Ugyanúgy, ahogy a lakossági kamatstopnál, válaszolja az RTL Klubnak Nagy Márton. Egy évre 150 milliárdos veszteséget jelentene az intézkedés, de június végéig, ameddig bevezetik, csak 80 milliárd forint körüli költséget jelent majd – mondja a kalkulációról. Azt is hozzáteszi, hogy a megnövekedett kamatok extraprofitot hoznak a bankszektornak, és az eredeti extraprofitadókat épp olyan kamatszint mellett vetették ki, mint amely szinten most fixálják a kis- és közepes vállalkozások változó hiteleinek kamatait.

Azt gondoljuk, hogy ezt a terhet könnyedén el fogja viselni a bankrendszer.

Gulyás: komoly munka volt előállni az áramhálózat felújításának terveivel

Arról a 24.hu újságírója kérdezett, hogyhogy csak 2022-re merült fel az energiahálózat felújítása. „A tervek mostanra teljesen készen állnak, ami komoly munka volt. Ez egy óriási befektetés, többmilliárd euró, ilyen nagyságrendű pénzforrás csak a helyreállítási pénzek hitelrészében állna rendelkezésre. A hálózati rendszer mindaddig, amíg a napelemek tömeges csatlakoztatása nem eredményezett túlterhelést, megállt a saját lábán, a napenergia a vártnál gyorsabb felfutása, az energiamix változása eredményezték, hogy teljes hálózati reformot kell véghezvinni, ami fizikai felújítást jelent” – válaszolja Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy nem gondolja, bármelyik kormányszerv lazsált volna. Nagy Márton azt teszi hozzá, hogy 7 milliárdról 17 milliárd euróra ugrott egy év alatt a magyar energiaszámla, azaz nemigen kell keresgélni, hova lettek a források.

A remélt felújítás után annak költségét nem terhelik a felhasználókra, veti fel kollégánk: a válasz csak az ipari felhasználókra tér ki, akik esetében „korábban volt ilyen, de tovább már nem tudják őket terhelni”, inkább a terheiket igyekeznek mérsékelni, mondja Gulyás Gergely.

Nagy Márton: stratégiai felülvizsgálat része a védett állami területek értékesítése, van még idő egyeztetni róla

A védett természeti területek értékesítésének lehetőségéről érkezik kérdés a 444-től, a törvénymódosítás ellen a Greenpeace szólalt fel pénteken. „A vagyontörvény stratégiai felülvizsgálata történt” – mondja Nagy Márton, és azzal példálózik, hogy az általa felügyelt nemzeti vagyonkezelő eddig az eredeti, ötmilliárdos terv helyett 25 milliárd értékben értékesített ingatlant és ingóságot idén, autópályák menti telkektől az államra szállt, örökös nélküli hagyatékból származó gyertyatartókig.

Gulyás Gergely szerint téves hozzáállás azt gondolni, hogy különbség volna a természetvédelmi szabályok betartatása szempontjából állami és magántulajdonú területeknél, az államnak mindenhol egységesen érvényesítenie kell ezeket. Nagy Márton szerint az unió által elvárt társadalmi egyeztetés „részben megtörtént, részben van még rá idő”,

A kormány nem szól bele, melyik tiltakozó tanárt milyen retorzió ér

A jogszabályokat mindenkinek be kell tartani, de a kormány sem a minisztérium, sem a Klebersberg Központ döntéseibe nem szól bele – válaszolja Gulyás Gergely a 444 azon kérdésére, közbelépett-e a kormány azért, hogy az első öt elbocsátott tanár után a tankerületek már csak figyelmeztetéseket osszon.

Gulyás: hónapok óta tudhatta Baranyai Gábor, hogy leváltják

Nem volt politikai oka Baranyai Gábor uniós energiaügyi nagykövet felmentésének: hónapokkal ezelőtt egyeztette vele a kormány, hogy váltást szeretne – mondja Gulyás Gergely a HVG kérdésére. „Ebben sokáig korrekt együttműködés volt, azóta viszont nem teljesen értjük, miért teszi a nagykövet úr, amit tesz.”

Itt írtunk arról, hogy a leváltott nagykövet méltánytalanságot kiált és jogorvoslatot keres.

Gulyás: a pedagógus szakszervezetek a baloldali pártoknak kampányolnak

Hiteltelen a pedagógus szakszervezetek pozíciója, mert tavasszal azoknak a baloldali pártoknak kampányolnak, akik mindent megtesznek, hogy ne legyen forrás a pedagógus-béremelésre – reagált a PSZ szombat délelőtti követeléseire Gulyás Gergely, majd azt mondta, ő maga is találkozott a héten a Nemzeti Pedagógus Kar vezetőjével, de a szakszervezetekkel egyeztetni a szaktárca dolga.

Nagy Márton: még nőhet az infláció az év hátralevő részében, recesszió nem lesz

A jövő év első felére is magas, de a második félévre már csökkentő, egy számjegyű inflációt vár a gazdaságfejlesztési miniszter, összességében 2022-re és 2023-ra is közel azonos átlagot. Amíg az inflációs célt nem érik el, szerinte maradnak a rossz eszköznek számító, de „nem normális időkben” szükséges ársapkák.

Nagy Márton már másodszor beszél szombaton arról, hogy úgy gondolja, Magyarország elkerüli a recessziót, egy korábbi válaszában azt mondta, 1 százalék körüli növekedést vár – akkor a szerinte recesszió felé tartó Németországgal példálózott.

Napenergia-feltáplalás: aki október 31-ig bejelenti az igényét, azt befogadják, utána nem

3000 megawatt jelenlegi napenergia kerül jelenleg a magyar államrendszerbe, 2026-ig további 5000 megawattnyi igényt jeleztek – mondta Gulyás Gergely az ATV kérdésére. Hétfőn várható a kormányrendelet, amely rögzíti, hogy október 31-e után nem fogadnak be több előjegyzést, amíg a hálózatkorszerűsítés nem ad erre lehetőséget. Ez is az uniós forrásokra fut ki, persze: az utóbbit ebből valósítaná meg a kormány.

A kérdés hátteréről bővebben szombat reggeli napelem-helyzetképünkben olvashat.

Széchenyi Kártya: a januártól júniusig igényelt hitelekre 5 százalék lesz a kamat

Június végéig lesz ez a kamatszint érvényes, a kormány félévenként vizsgálja felül a programot – mondta Nagy Márton, de a kamatszint a teljes futamidő alatt érvényben marad.

A miniszter azt is jelezte, amely vállalat teheti, annak érdemes még a jelenlegi félévben érvényes, még kedvezőbb 3,5 százalékos szinten hitelt keresnie.

Nagy Márton: a bankadóhoz is hozzányúl a kormány

A bankadó részévé teszik a hitelezési aktivitás kérdését. Mint Nagy Márton fogalmazott:

Aki hitelez, kevesebb bankadót fizet, aki nem hitelez, az többet.

Erről az elképzelésről jövő héttől egyeztetnek a Bankszövetséggel.

KKV kamatstop, Széchenyi Kártya folytatás, gyármentés

A szankciós infláció felemlegetésével kezd Gulyás Gergely, majd három gazdasági intézkedésről számol be: a kis és közepes vállalkozások hiteleire is hitelstop jön, meghosszabbítják a Széchenyi Kártya hitelprogramját és gyármentő programot hirdetünk – utóbbiról délelőtt már beszámoltunk.

Olvasói sztorik