Belföld

A sztrájkjog visszaállítását és önálló oktatási minisztériumot követelnek a pedagógusok

A hétvégén tartja XXIV. Kongresszusát a Pedagógusok Szakszervezete, aminek keretében október 22-re el is fogadtak egy kiáltványt, amelyben követeléseiket fogalmazták meg.

Ezek közül az első, hogy a kormány és a parlament azonnali hatállyal állítsa vissza az oktatásban dolgozók sztrájkjogát, „fejezze be a pedagógusok megfélemlítését”. Ezen túlmenően a pedagógusok követelik, hogy a sztrájkköveteléseiket azonnali hatállyal teljesítse a kormány, így a pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye első lépcsőben emelkedjen 45 százalékkal. Hangsúlyozzák, hogy nem fogadják el a kormány azon érvelését, hogy akkor legetséges a béremelés, ha az Európai Bizottság kedvezően dönt és megérkeznek végre az uniós pénzek, mivel már évek óta halogatják a bérrendezés kérdését.

Önálló oktatási minisztérium is kell, szögezik le továbbá, és az is szerepel a követeléseik között, hogy a miniszterelnök nevezzen ki olyan, az oktatás minden területéhez értő kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás alapvető átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a közoktatás modernizációjáról, a Nemzeti alaptanterv átdolgozásáról, a diákok óraszámának csökkentéséről.

A központosítás megszüntetése, az oktatási intézmények és a pedagógusok szakmai autonómiájának visszaállítása, a szabad tankönyvválasztás, az intézményvezetők jogkörének visszaállítása ugyancsak a PSZ követeléseinek része.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik