Belföld

„Amit ma elképzelünk, azzal kezdődik, amit ma megteszünk” – Önkéntesek festették ki a Sirius állatmenhely épületét

A Mars Hungary önkéntesei az állatok világnapja alkalmából látogattak ki a Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány menhelyére, mindenki legnagyobb örömére. Ugyanis míg az önkéntesek segíteni jöttek, ami nagyon hasznos a menhelynek, egész nap édesebbnél édesebb kutyák vették őket körül, úgyhogy a lelki töltekezést ugyanúgy kipipálhatták, mint a társadalmi hasznosságot.  

A Mars régóta támogatja az állatok örökbefogadási tevékenységét

Bár a segítő kezek alig várták, hogy belevethessék magukat a munkába, amint meghallották a kérdést, hogy először falat festeni vagy kutyát simogatni szeretnének, mindenki először a kutyákat választotta. Nem is lehetett ellenállni nekik, hiszen csaknem 80 négylábú rajongta őket körül – és nem csak a több doboz finom adományért. Sófalvi Attila, a Mars magyarországi és szlovákiai ügyvezető igazgatója szerint a menhelyek sorsa régóta a vállalat szívügye.

– A mottónk: “A világ, amit holnapra szeretnénk, azzal kezdődik, ahogyan ma dolgozunk érte”. Magyarországon régóta együttműködünk a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetséggel. Rendszeres támogatást nyújtunk állateledel adományokkal, amelyeket közvetlenül a MÁTSZ-nak juttatunk el. Emellett sokukat rendszeresen meglátogatjuk és igyekszünk mind fizikai munkával, mind adományokkal támogatni őket. Az önkéntes program keretében idén több, mint 20 munkatársunk segíti a hazai menhelyeket takarítással, kennelek festésével, illetve az állatokkal való foglalkozással. Végső célunk a kutya-macska otthontalanság megszüntetése, ez persze nagyon ambiciózus célkitűzés, de hisszük, hogy még a megvalósítás felé tett lépések is sok rászoruló állaton segítenek“.

Volt, hogy egyszerre 150 kutya volt a telepen

A komplexumot, amely egyszerre működik gyepmesteri telepként és menhelyként, 2006-ban építette meg az Érdi Önkormányzat. A Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány egy évvel korábban került megalapításra azzal a céllal, hogy hivatalos formában, átláthatóan működhessen az ebtelep. Böjtös Andrea elnök és munkatársai korábban is mentették a bajba jutott állatokat, akkor még „csak” magánszemélyként, de olyan létszámban, ahogy arra igény lett volna, képtelenség volt saját zsebből finanszírozni.

– “Volt, hogy egyszerre akár ötven kutya is volt otthon, áldatlan állapotok uralkodtak és a családi kasszát is nagyon megterhelte” – mesélte Andrea. – “A lakosság részéről is nagy igény mutatkozott egy menhelyre, főleg, hogy már akkoriban is közel hatvanezren éltek a városban, ez a szám pedig már hetvenötezerre emelkedett. Jelenleg körülbelül 70-80 kutya él a menhelyen, de a nehezebb időkben előfordult, hogy egyszerre 150 kutyánk volt”.

Hatalmas segítség az önkéntes munka

Az önkormányzat az üzemeltetést és a munkatársak bérét tudja finanszírozni, azonban minden mást – beleértve a kutyák mindennapos ellátásához szükséges összeget is – teljes egészében az alapítvány teremti elő. Állandó megállapodásokból, az adó 1%-ból és alkalmi adományokból tartják fent magukat. A nagy áruházláncokkal évek óta jó kapcsolatot ápol az alapítvány vezetősége, így rendszeresen megkapják a leselejtezett húst, illetve egyéb selejtes, de számukra hasznos árut. Bizonyos mértékben az itt élő magánszemélyek is szoktak segíteni: nemrég például a helyi óvodások és iskolások szerveztek gyűjtést a menhely részére, emellett pedig az önkéntesek munkája is minden alkalommal felbecsülhetetlen.

– “A legtöbb feladatot el tudjuk látni magunk, de a plusz munkát, amivel esetleg a menhely felújításához, környezetének megszépítéséhez járulhatnánk hozzá, nem mindig bírjuk egyedül elvégezni” – foglalja össze Andrea az önkéntesek fontosságát. – Alkalmanként meglátogatnak bennünket különböző segítőcsoportok, legutóbb a Mars Magyarország jelezte, hogy egy önkéntes napot szeretnének tartani nálunk, ahol segítenének, amiben csak kell. Már úgyis tervben volt az egyik épületünk falainak kifestése, így kapóra jött a segítség.

Nem puszta divat kutyabarát munkahelynek lenni

Egyre több cég és szolgáltató ismeri fel azt, hogy számos előnnyel jár, ha szívesen látják munkatársaik, vendégeik kiskedvenceit is. Azon kívül, hogy a Marsnál hisznek abban, hogy minden kutya és macska megérdemel egy szerető otthont, ezért munkatársaikat is támogatják az örökbefogadásban, emellett kutyabarát munkahelyként is működnek.

Tudatosabbak lettek a mai örökbefogadók – de a menhelyek is Míg pár évtizede inkább még csak munkaerőként tekintettek a kutyára, jogai sem igen voltak, és a felelős kutyatulajdonos fogalma is egészen mást jelentett, mint ma, mostanra azonban egyre nagyobb hangsúlyt kap a kedvtelésből tartott kutyatartás. A menhely vezetője szerint az elmúlt egy évben ugyan kissé érezhető, hogy csökkent az örökbefogadási kedv, de ez annak is betudható, hogy a leendő gazdák jobban megfontolják a döntést. Sokan inkább előre számolnak az egyre növekő költségekkel és a szabadidejükkel, amit a kutyára tudnának szánni. A rendszeres ivartalanítási programokra is mindig többszörös a túljelentkezés, ami azt mutatja, hogy egyre több kisállat-tulajdonosban tudatosul a felelős tartás fogalma. Emellett a menhelyek is sokkal nagyobb gondot fordítanak arra, hogy egy-egy állat valóban a számára legmegfelelőbb örökbefogadóhoz kerüljön.

– “A kollégák a négylábú társaikat magukkal vihetik a munkahelyükre, ahol minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy kellemesebbé váljon a gazdáikkal töltött idő – mesélte Sófalvi Attila igazgató. – Európa-szerte állatbarát irodákat alakítottunk ki, így bárki behozhatja kedvencét az irodába, és együtt élvezhetik a munkanapot. Nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy munkatársaink körében felhívjuk a figyelmet az örökbefogadásra, ezért Pedigree márkánkkal arra ösztönözzük munkatársainkat, hogy menhelyről fogadjanak örökbe kutyát, cserébe 1 évnyi Pedigree kutyaeledellel támogatjuk őket.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik