Belföld

Wörkfilm: egy hírszájt választási felkészülése és szerelemmozi az újságíráshoz 

A 24.hu-n augusztus 7-én estétől látható a Wörkfilm című dokumentumfilm, amely az újság választási felkészülését mutatja be értekezleteken, forgatásokon, vidéki riportokon készült felvételekkel, interjúkkal.

Te valójában mit csinálsz napközben, kisfiam/kislányom? Azt miért nem írtátok meg, hogy? Bepereltek érte? Mi tart egy cikk megírásában ennyi ideig? Minek kell ekkora szerkesztőség hírgyártáshoz? Hogy találtátok ki, hogy a Partizánnal készítsetek választási műsort? Mi történik, amikor „lementek vidékre”? Most komolyan nem tudunk elmenni moziba, mert neked éppen dolgoznod kell, fontosabb az újság, mint én? Hogyan viselkednek a politikusok interjú közben? Miként szereztek válaszokat?

Kérdések, amelyeket sokunk, sokféle formában kapott már szülőktől, olvasóktól, barátoktól, menedzserektől, üzleti partnerektől, majdani expároktól. És ebben semmi meglepő nincs, minthogy az újságírásról, egy hatalmas hírgyár működéséről valójában keveset tudhatnak azok, akik nem ebben a szakmában dolgoznak. És ez így természetes, hiszen éppen úgy keveset tudunk a csigászok vagy a hídépítő mérnökök napi rutinjáról, munkamódszereiről, szakmai döntéseiről. Olykor elégségesnek is látszik az az evidencia, hogy az újságírók újságot írnak.

Ám hogy mit is jelent újságot írni a mindennapokban, azt talán mi magunk is nehezen foglalnánk össze. Hiszen az újságcsinálás eltart a mínuszos hírtől az Instagram-posztok szemlézésén, vidéki riportokon, legkomolyabb oknyomozó munkákon át a site fejlesztéséig, a tartalmi koncepciók kitalálásig, a címlap összepakolásáig, a választási éjszaka őrületéig.

Úgy gondoltuk, mindebből megpróbálunk megmutatni valamit olvasóinknak, nézőinknek. Döntésekből, dilemmákból, kudarcokból, sikerekből – mindabból, ami elvezet a közéleti újságírás csúcsáig, minden négy év legmegterhelőbb napjáig: az országgyűlési választásig.

 

Azért tényleg csak valamit, mert ez a film nem tud mindent elmondani abból, hogy mennyi ember, milyen munkája van abban, hogy a 24.hu minden nap a megszokott színvonalon jelenjen meg, a megszokott minőségben és mennyiségben kínáljon tartalmat. Lehetetlen megmutatni mindent a Facebook-oldalunk menedzselésétől a címlap szerkesztéséig, a választás éjszakáját az irodában töltő technológiai hátteret garantáló kollégák az olvasó számára láthatatlan teljesíményétől számos más rovatunk munkájáig. Most tényleg csak valamit tudunk elbeszélni mindabból, ami a 24.hu, ami egy nagy digitális újság minden részletével, címével, fejlesztésével, hírlapírásával. Ez a valami pedig most a választáshoz leginkább kapcsolódó munka.

Nem volt külön stábunk, amely forgatott volna rólunk, hogy nagyszabású mozit készítsünk. Videós kollégáink kemény munkával, lényegében a napi meló közben készítették a felvételeket, interjúkat, amelyeknek köszönhetően elkészülhetett a Wörkfilm, amely egy hírszájt választási felkészülését mutatja meg. Azt, hogy hogyan küzdünk meg tévedéseinkkel, hogyan törekszünk megszerelni, amit elrontottunk, hogyan beszélgetünk már fél évvel április 3-a előtt arról, miként szolgáljuk ki legteljesebben olvasóinkat, hogyan gondolkodunk a szakmánkról, a függetlenségről, hogyan dolgozunk a végeken, hogyan keressük meg azokat, akikkel hitünk szerint a leginkább meg tudjuk mutatni a magyar valóságot.

Azaz ez a film leginkább talán azt bizonyítja, hogy szenvedélyesen szeretjük a szakmánkat: az újságírást.

Így a doku alighanem szerelemmozi a szakmánkhoz. És persze válasz néhány kérdésre: ezt csináljuk tehát valójában napközben, anya, apa.

A film itt tekinthető meg:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik