Belföld

A kormányzati ügynökség titkolja, mennyibe kerül majd „Európa legnagyobb tűzijátéka”

A Magyar Turisztikai Ügynökség egyelőre titkolja, hogy mennyi pénzt költenek az augusztus 20-i ünnepség programjaira, valamint az Európa legnagyobbjaként beharangozott tűzijátékra – írta az Átlátszó.

A Párbeszéd Magyarországért közérdekű adatigénylésben kérte ki a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) a 2022. évi államalapítási ünnepi tűzijáték előzetes költségbecslését, valamint a négynapos programsorozat előzetes költségbecslését még június végén. Választ most érkezett meg az adatigénylésre, de abból nem derültek ki a pénzügyi részletek.

Az MTÜ szerint ugyanis „az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 27. § (5) bekezdése alapján a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.

Ebből egyértelmű, hogy az ügynökség titkolja, hogy mennyi pénzt fordítanak az idei augusztus 20-i állami ünnepre, ahol a kormány bejelentése szerint Európa legnagyobb tűzijátéka lesz.

Az Átlátszó szombati cikke emlékeztet arra, hogy az MTÜ 2021-ben sem adta ki a kért adatokat, így csak decemberben derült ki, hogy a rendezvény összköltsége nagyjából 12 milliárd forintot tett ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik