Belföld europoli

Oroszország megdicsérte Magyarországot Kirill pátriárka szankciók alóli kimentése miatt

JOE KLAMAR / AFP
JOE KLAMAR / AFP

Szóval Kirill pátriárka neve kikerült a 6. szankciós csomagból Magyarország szilárd álláspontja, a józan esze és politikai akarata miatt, ami megakadályozta az újabb súlyos problémákat. Mi volt a többi EU-tagállam álláspontja ebben a kérdésben? Görögországé például?

– posztolta ki a Twitterre Mihail Uljanov, Oroszország bécsi ENSZ-nagykövete, amit elsőként a hvg.hu vett észre.

A magyar kormány jelezte korábban, hogy mindaddig blokkolja az orosz olajbehozatalra vonatkozó EU-s embargós döntést, amíg az orosz ortodox egyház vezetője le nem kerül a szankcionált személyek listájáról. Végül az orosz egyházfőt a magyar kormány nyomására eltávolították a listáról. Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtök délután diadalmasan jelentette be a Facebook-fiókjában. Szijjártó úgy fogalmazott:

Ez számunkra elvi kérdés volt, hiszen – a nemzeti érdekhez hasonlóan – a vallásszabadság érvényesüléséhez is ragaszkodunk.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik