Nagyvilág europoli

A magyar kormány tiltakozása miatt lekerült az Oroszország elleni uniós szankciós listáról Kirill pátriárka

Makszim Sipenkov / MTI / EPA
Makszim Sipenkov / MTI / EPA

A magyar kormány erőteljes tiltakozása miatt lekerült az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka az Európai Unió szankciós listájáról – erről ír több uniós diplomatára hivatkozva az Euronews, illetve Facebook oldalán Szijjártó Péter is, aki úgy fogalmaz, „ez számunkra elvi kérdés volt, hiszen – a nemzeti érdekhez hasonlóan – a vallásszabadság érvényesüléséhez is ragaszkodunk.”

Belegondolni is rossz, hogy milyen folyamatokat indított volna el az egyik legjelentősebb európai keresztény egyház vezetőjének szankciós listára helyezése

– tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Brüsszel azzal vádolja az orotodox egyház vezetőjét, hogy támogatja az Ukrajna ellen indított katonai inváziót, és Vlagyimir Putyin rezsimének propagandistájaként lép fel.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen. A kormányfő nyilatkozatát sajtófőnöke, Havasi Bertalan juttatta el csütörtökön az MTI-nek, reagálva Michael Gahler az Európai Néppárt külügyi szóvivőjének közlésére, amely így szólt: „szégyellje magát Orbán”, amiért kiáll Kirill mellett, aki „az orosz diktátor háborús bűneit védi”.

A Népszava írt arról, hogy az uniós nagykövetek szerdai ülésén – ahol a diplomaták véglegesíteni akarták az állam- és kormányfők által hétfő éjszaka jóváhagyott intézkedéseket – kiderült, hogy Magyarország újabb feltételhez köti az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomag jóváhagyását. A magyar kormány képviselője azt kérte, hogy töröljék a szankciókkal sújtott orosz személyek listájáról Kirill pátriárkát.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik