Élő Belföld

Kövesse velünk a választási eredményeket!

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Élő hírfolyamunkban percről percre, körzetről körzetre számolunk be az országgyűlési választás eredményéről.

Boldog István utódja biztosabban hozta a körzetét

Boldog István büntetőügye miatt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei, törökszentmiklósi székelyű 4. OEVK-ban Herczeg Zsolt mezőtúri polgármestert indította a kormánypárt. Herczeg 91 százalékos feldolgozottságnál 52.14 százalékot szerzett, ez jóval magasabb arány, mint amivel Boldog hozta a körzetet négy éve (44,71%). Igaz, ez a szavazatok számában nem jelent ekkora ugrást, nagyjából hasonló mennyiségű szavazat érkezett mindkét politikusra, csak az alacsonyabb részvétel miatt ez most nagyobb arányú győzelmet eredményezett.

Herczeg Zsolt 2010 óta vezeti Mezőtúrt, ellenfele most (akárcsak négy éve) a jobbikos Csányi Tamás volt.

Keszthely polgármestere megy a parlamentbe

Nagy Bálint, Keszthely fideszes polgármestere nagyarányú győzelmet aratott a Zala megyei 2-es oevk-ban: 92,41 százalékos feldolgozottságnál majdnem 15 ezerrel több szavazata van, mint a második helyen álló közös ellenzéki jelöltnek. Ebben a körzetben 2018-ban Manninger Jenő indult, ő végül 55,51 százalékos eredményt ért el, míg Nagy – a szinte teljes feldolgozottságnál – 61,33 százalékon áll.

A másik két zalai körzetben a 2018-as győztesek tudtak újrázni. Vigh László 93 százalékos feldolgozottságnál 57,69 százalékon áll, ez 5 százalékponttal jobb, mint négy évvel ezelőtt. Nagykanizsán Cseresnyés Péter 92,81 százalékos feldolgozottságnál 53,71 százalékon áll, 2018-ban 48,79 százaléka volt.

Székesfehérvár is eldőlni látszik

A város, ahol Orbán Viktor kampányzáró beszédet tartott. 82,67 százalékos feldolgozottságnál a fideszes Vargha Tamás 16.668 szavazatot kapott, ellenfele, Márton Roland pedig 14.378. Ez eléggé behozhatatlannak tűnik. Vargha 2018-ban is nyert, akkor az azóta offshore-botrányba kerülő Ráczné Földi Juditot győzte le.

Rig Lajos: Nem csüggedem és nem bántam meg semmit

Elismerte vereségét Rig Lajos, aki a Facebook-oldalán gratulált Navracsics Tibornak a győzelméhez! A feldolgozottság még nem érte el a száz százalékot, de a tapolcai központú körzetben a fideszes Navracsics Tibort már nem tudja befogni az összellenzéki jelölt. Rig Lajos eredményes munkát és sok sikert kívánt ellenfelének a tervei megvalósításához. Rig megköszönte mindazok munkáját és szavazatát, akik őt támogatták. „Én nem csüggedem és nem bántam meg semmit!” – zárja bejegyzését a tapolcai vesztes jelölt.

Mandátumot szerezhet a nemzetiségi listán Ritter Imre, az ellenzéktől venne el egy helyet

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata listáján szerezhet mandátumot Ritter Imre, aki 2018 óta tagja a parlamentnek és a Fidesz megbízható szövetségesének számít. 87 százalékos feldolgozottságnál jelzik a politikus bejutását, és így az ellenzéki összefogás listája eggyel rövidült, jelenleg így 56 képviselőjük lehet az új Országgyűlésben. A kormánypártoknak 135 képviselőjük lesz várhatóan, ami a kétharmados többséget jelent, a Mi Hazánknak hét mandátuma várható.

Orosz Anna nyerni tudott Újbudán

Újbudán 91 százalékos feldolgozottságnál a Momentum politikusa Orosz Anna a szavazatok 51,39 százalékát szerezte meg, így matematikailag is behozhatatlanná vált az előnye Simicskó Istvánnal szemben. A Fidesz jelöltje két sikeres választás után veszít a kerületben.

Ismét Tuzson Bence Dunakeszi és környéke képviselője

A fideszes Tuzson négy éve a DK-s Rónai Sándorral mérte össze magát, akkor több mint ötezernyi szavazatkülönbséggel, 30.500 szavazattal nyert. Most a párbeszédes Dorosz Dávid volt az ellenfele: 86,02 százalékos feldolgozottságnál már 3 ezer szavazattal vezet előtte, jelenleg 28.575 voksnál jár.

Tíz kerület, ahol a legnagyobb különbséggel nyert a Fidesz

  • Győr-Moson-Sopron 03: Gyopáros Alpár 21 124 szavazatkülönbséggel nyert.
  • Vas 03: V. Németh Zsolt a Körmend központú kerületben 18 614-el vezet.
  • Nógrád 02: Balla Mihály előnye 17 565 szavazat.
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg 04: Vásárosnaményen 17 387 szavat a különbség.
  • Vas 02: Ágh Péter 17 278 szavazattal kapott többet kihívójánál.
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg 05: Kovács Sándor a mátészalkai jelölt 16 736 szavazattal vezet.
  • Bács-Kiskun 04: Lezsák Sándor előnye 16 727 szavazat.
  • Fejér 05: Sárbogárdon Varga Gábor nyert nagyot, 16 460 szavazattal szerzett többet az ellenzéki jelöltnél.
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg 03: a fideszes Kisvárdán 16 268 szavazattal nyert Seszták Miklós.
  • Borsod-Abaúj-Zemplén 07: Tállai András javára 16 143 volt a szavazatkülönbség.

Baranya 01 oevk-ban továbbra is izgalmasan alakulnak a dolgok

87,64 százalékos feldolgozottságnál az első helyen álló Mellár Tamásnak 307-tel van több szavazata, mint Kővári Jánosnak. Bár ez még mindig szűk előny, a 71 százalékos feldolgozottsághoz képest tudta növelni elsőségét az ellenzéki jelölt, mert akkor 188 szavazat volt a különbség.

Szigetszentmiklós Bóna Zoltáné

Bóna Zoltán 2018-ban is indult, akkor az MSZP-P-s Stefanik Zsoltot győzte le (Bóna bő 25 ezer, Stefanik bő 19 ezer szavazatot kapott). Most a DK-s Jószai Teodóra volt az ellenfele: 85,71 százalékos feldolgozottságnál Bóna 25.319 szavazatot kapott, Jószai 23.307-et. Pest 8. számú választókerületéről beszélünk.

Csongrád-Csanádban egy új képviselőt avatnak

Békéshez hasonlóan Csongrád-Csanád megyében is négyből három képviselő megőrizte mandátumát: Szabó Sándor megtartotta Szegedet az ellenzéknek, míg Szentesen Farkas Sándor, Hódmezővásárhelyen pedig Lázár János marad a körzet egyéni képviselője. A megye 2. számú egyéni választókerületében viszont a Fidesz cserére szánta el magát, B. Nagy László helyén az addig önkormányzati képviselőként dolgozó Mihálffy Bélát indította, aki elődjéhez hasonlóan hozta a körzetet, 96.63 százalékos feldolgozottságnál 46.01 százalékon áll, és ezzel minimálisan jobb eredményt is ért el, mint B. Nagy négy évvel ezelőtt (44.62%).

Mihálffy Béla 52 éves, korábban a szeged-kiskundorozsmai részönkormányzat vezetője volt, illetve a Sport és Ifjúsági Bizottság alelnökeként és a Városüzemeltetési Bizottság tagjaként dolgozott.

Navracsics hat százalékkal veri Rig Lajost

Veszprém megyében is eldőlt az egyéni mandátumok sorsa, hiszen 85–90 százalékos feldolgozottság mellett mind a négy körzetben jelentős előnnyel vezetnek a kormánypárti aspiránsok. A legnagyobb arányú győzelmet a pápai központú körzetben Kovács Zoltán arathatja, ő kevéssel a százszázalékos feldolgozottság előtt 63,54 százalékon áll. Hozzá képest kisebb előnnyel – 50 százalék körül eredménnyel – nyerheti meg a körzetét Ovádi Péter Veszprémben, Kontrát Károly Balatonfüreden és Navracsics Tibor Tapolcán.

Utóbbi választókörzetet az elmúlt hónapokban csatatérkörzetként mutattuk be a 24.hu olvasóinak, és valóban szoros küzdelmet hozott a választás. Navracsics Tibor 85,34 százalékos feldolgozottság mellett 19315 voksot szerzett, míg Rig Lajos 17160 szavazatot gyűjtött, így a fideszes jelölt 50,45 százalékos eredménnyel előzi a 44,82 százalékon álló ellenfelét.

Kapcsolódó
Navracsics Tibor: Hogy itt fideszes jelölt tudjon győzni, ahhoz nem fideszes szavazók is kellenek
A kormány jól kezeli a háborús helyzetet, és eddigi politikája sem tekinthető túlzottan oroszbarátnak – véli Navracsics Tibor, aki csak a tapolcai körzet kampányában vesz részt, az országosban nem, sőt még azt sem árulja el, hogyan szavaz az április 3-ai népszavazáson. Interjú.

Újra a fideszes Aradszki Andrásé Érd környéke

2018-ban az MSZP-P-s Csőzik Lászlót verte meg (27 ezer szavazatott kapott ő, 22 ezret Csőzik), most pedig a DK-s Bősz Anettet. 91,57 százalékos feldolgozottságnál a fideszes Aradszki ő 26 ezer szavazatnál jár, Bősz pedig bő 24 ezernél.

Dunaújváros: nyílik az olló a két jelölt között

Nemrég megírtuk, hogy egy szavazatnyi különbség van a fideszes és az ellenzéki jelölt között Fejér megye 5. számú választókörzetében. Azóta a fideszes jelölt átvette a vezetést – dr. Mészáros Lajosnak jelenleg 17.018 szavazata van, míg az ellenzéki Kálló Gergelynek 16.580. 87,8 százalékos feldolgozottságon áll a körzet.

Kerületek, ahol ezer szavazatnál is kisebb a különbség

A választás egyetlen tétje is eldőlni látszik. Zsinórban negyedszer készülhet a Fidesz, hogy kétharmaddal kormányozzon. A feldolgozottság valamennyi kerületben közelít a 100 százalékhoz, mutatjuk, hol a legszorosabb az eredmény.

  • Fejér 04: 84 százalékos feldolgozottságnál mindössze 229 szavazattal vezet a Fidesz jelöltje Mészáros Lajos.
  • Budapest 13: Vajda Zoltán hátránya 271 szavaz a Fideszes Szatmáry Kristóffal szemben. A feldolgozottság 90 százalékos.
  • Baranya 01: Mellár Tamás 290 szavazattal vezet a fideszes Kővári Jánossal szemben Pécsett. 84 százalékos a feldolgozottság.
  • Budapest 15: 89 százalékos feldolgozottságnál Kunhalmi Ágnes előnye 344 szavazat.
  • Budapest 16: Hiller István az ellenzéki színeiben 716 szavazattal vezet 85 százalékos feldolgozottságnál.
  • Budapest 14: a kormánypárti jelölt Dunai Mónika 722 szavazattal nyer, itt 96 százalékos a feldolgozottság.
  • Budapest 12: 822 a szavazatkülönbséggel vezet az ellenzéki Barkóczi Balázs 92 százalékos feldolgozottságnál.

Két budapesti körzetben vezet a Fidesz, de az egyikben csak egy hajszállal

Már Budapesten is néhány kivételt leszámítva mindenhol 80 százalék feletti a feldolgozottság, a győzteseket tekintve változatlan a helyzet: a 13. és a 14. választókörzetben nyert a fideszes jelölt, mindkettőben újrázott a 2018-as győztes, előbbiben Szatmáry Kristóf, utóbbiban Dunai Mónika. Szatmáry egyébként nagyon kevéssel vezet csak az ellenzék jelöltje, Vajda Zoltán előtt. Dunai Mónika is csak néhány száz szavazattal áll Szilágyi György előtt.

A 10. választókörzetben 45 százalékos feldolgozottságnál a négy évvel ezelőtti győztes Szabó Tímea áll az élen, a 11. körzetben immár stabilan vezet Varju László, aki fordítani tudott a fideszes Wintermantel Zsolt ellen.

A 12. körzetben a DK-s Barkóczi Balázs áll az élen, itt 2018-ban Hajdu László győzött. A 15. körzetben Kunhalmi Ágnes 90 százalékos feldolgozottságnál alig háromszáz szavazattal vezet. Hiller István és Szabó Szabolcs a 16. és 17. körzetben szintén úgy tűnik, négy év után újra győzni tud, a 18. körzetben pedig 2018-ban még az MSZP-s Molnár Gyula győzött, most pedig a momentumos Tóth Endre húzhatja be.

Békésben egy visszatérő képviselő szerzett mandátumot

A négy győztes fideszes jelölt közül Herczeg Tamás, Dankó Béla és Kovács József megőrizte mandátumát, a negyedik egyéni választókerületben viszont Simonka György büntetőügye miatt új képviselő került az országgyűlésbe, Erdős Norbert személyében. 89,91 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 51,21 százalékát szerezte meg, csaknem ötezer szavazattal kapott többet, mint ellenzéki ellenfele, Szabó Ervin.

Erdős Norbert ugyanakkor régi motoros, hiszen 2002 és 2010 között háromszor is nyert már egyéniben, majd 2014-től az Európa Parlament képviselője lett. 2020 novemberétől az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkáraként dolgozott, és februárban interjút is készítettünk vele. Akkor Erdős azt mondta, Simonka büntetőügye ártott a Fidesznek, helyben csökkent is a pártszervezetek száma, ez az örökség kihívást jelent. Ugyanakkor optimista, úgy látja, az ellenzéki jelöltek korábban elért eredményei az összefogás ellenére nem összeadhatók. A teljes interjút itt lehet elolvasni.

Gyopáros Alpár lehet az abszolút győztes

Győr-Moson-Sopron megyében is kihirdethető, hogy mind az öt egyéni körzetet a kormánypárti jelöltek húzták be. Közülük is kiemelkedik Gyopáros Alpár teljesítménye, aki a csornai központú választókerületben – 82 százalékos feldolgozottság mellett – 71,93 százalékos eredménnyel vezet az összellenzéki ellenfele, Kovácsné Varga Ildikó előtt, aki jelenleg 20,77 százalékon áll. Amennyiben Gyopáros képes tartani ezt a különbséget, úgy ő lehet a legnagyobb aránnyal diadalmaskodó egyéni parlamenti képviselő.

A „legszűkebb” győzelmet Simon Róbert Balázs arathatja Győrben, aki 79,41 százalékos feldolgozottságnál 51,75 százalékkal vezet összellenzéki ellenfelével, Jancsó Zitával szemben, aki jelenleg 36,98 százalékon áll. Hatvan százalék körül eredménnyel vezet saját körzetében, és már nem bukhatja el a mandátumot Kara Ákos Győrben, Barcza Attila Sopronban és Nagy István Mosonmagyaróváron.

Negyven százalékos feldolgozottságnál egymillió felett a négy nemmel szavazók száma

A gyermekvédelmi népszavazás 40,45 százalékos feldolgozottságnál így áll:

az első kérdésre  („Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”) érvényesen szavazott a voksolók 40,43 százalék, érvénytelenül 15,44 százalék. A nemek aránya 92,69 százalék (ez 1 071 655 voks), az igeneké 7,31.

A második kérdésnél  („Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”) érvényes 40,05, érvénytelen 15,82 százalék. A nemek aránya 96,03 százalék, az igeneké pedig 3,97.

A harmadik kérdésnél („Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”) érvényesen szavazott 39,94 százalék, az érvénytelen szavazatok aránya 15,92. Nemmel szavazott 95,58 százalék (1 090 833 ember), igennel 4,42 százalék.

A negyedik kérdésnél  („Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”) érvényesen szavazott 39,91 százalék, érvénytelenül 15,94. Nemmel szavazott 95,43 százalék, igennel 4,57.

A népszavazás akkor érvényes, ha azon az összes, azaz nagyjából 8,2 millió választópolgár több mint fele érvényesen szavaz, és akkor eredményes, ha a résztvevők több mint fele azonos választ ad a feltett kérdésre.

Hiszékeny Dezső harmadszor is nyerni tudott a XIII. kerületben

Immár behozhatatlan Hiszékeny Dezső előnye Budapest 7-ben. Az MSZP politikusa 83 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 60 százalékát szerezte meg. Kétszer annyian szavaztak rá, mint Harrach Tamásra, aki 30 százalékon áll.

Hiszékeny 2018-ben ellenzéki összefogás nélkül is komoly győzelmet aratott: akkor 56 százalékkal végzett az élen, de idén ezen az eredményen is tudott javítani.

A Paks-miniszter nyerte a paksi körzetet a fideszes Tolnában

Süli János paksi bővítésért felelős miniszter 74 százalékos feldolgozottságnál 64 százalékon áll, míg Bencze János közös ellenzéki jelölt 26,85 százalékon.

A szekszárdi körzetben 88,64 százalékos feldolgozottságnál a szintén fideszes Horváth István vezet 19 605 szavazattal, Harangozó Tamásnak pedig 11 912 szavazata van.

Dombóváron Potápi Árpád megőrizte az első helyét, közel 90 százalékos feldolgozottságnál 21 004 szavazata van, míg a második helyen álló Szabó Lorándnak 8387 szavazata.

Jámbor András és Oláh Lajos megnyerte a kerületét

Oláh Lajos Budapest 5-ös számú választókerületében 94 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 50,74 százalékát szerezte meg, így harmadszor is a DK politikusa lesz Erzsébetváros és Terézváros képviselője.

Budapest 6-ban 91 százalékos feldolgozottságánál őrzi előnyét Jámbor András: 47,63 százalékkal vezet a Fidesz jelöltje Sára Botond előtt, aki 42,48 százalékot szerzett, így minden bizonnyal a Szikra Mozgalom politikusa nyeri el a mandátumot.

Egyre biztosabb, hogy újra meglesz a kétharmad az Orbán-kormánynak

135 mandátumon áll már a Fidesz-KDNP, mivel a 2018-ban ellenzéki sikert hozó Dunaújvárosban is átvette a vezetést a kormánypárti jelölt, így Budapesten kívül már csak két vidéki körzetben (a pécsi és a szegedi 1-es választókerületben) vezet az ellenzék indulója.

A feldolgozottság 74,5 százalék, egyre biztosabbnak látszik az újabb kétharmados többség az Orbán-kormánynak, és az is, hogy a Fidesz-KDNP bőven 50 százalék feletti eredményt ér el, még jobbat, mint 2010-ben, amikor 52,73 százalékon végzett.

RÉSZLETES EREDMÉNYEK

ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS

ORSZÁGOS eredmények

BUDAPESTI eredmények

LISTÁS eredmények

PARLAMENTI PATKÓ

NÉPSZAVAZÁS

A népszavazás eredménye

Ha valaki izgulni szeretne, annak a Baranya 01 oevk-t tudjuk ajánlani

70,79 százalékos feldolgozottságnál Mellár Tamásnak 14 675 szavazata van, Kővári Jánosnak pedig 14 487 szavazata – igen kicsi a különbség.

A többi baranyai körzetben már egyértelműbb a helyzet: a másik pécsi oevk-ban Hoppál Péternek 17 887 szavazata van, Szakács Lászlónak pedig 15 549, 83 százalékos feldolgozottságnál.

Mohácson – 72,3 százaléknál – Hargitai János vezet 18 485 szavazattal, mögötte Schwarz-Kiefer Patrik, de mivel neki 8666 szavazata van, itt már teljesen biztos Hargitai győzelme is.

Szigetváron is a Fidesz győz: 80,8 százalékos feldolgozottságnál Nagy Csaba vezet 23 203 szavazattal, a második helyezett Szarkándi Lajosnénak 10 730 szavazata van.

Olvasói sztorik