Élő Belföld

Kivezeti a kormány a járványügyi korlátozások többségét, hétfőtől megszűnik a kötelező maszkviselés

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyéb elfoglaltságai miatt ezúttal nem Szentkirályi Alexandrával, hanem Kovács Zoltánnal tartotta meg a csütörtöki Kormányinfót. Alább pontokba szedtük a sajtótájékoztatón elhangzott legfontosabb információkat:

  • Kivezeti a kormány a járványügyi korlátozások döntő többségét. Ennek értelmében a kötelező maszkviselés hétfőtől megszűnik. Eltörlik azt az opciót is, hogy a munkáltatók elrendeljék a munkavállalóiknak a kötelező oltást, ez alól kivételt jelent az egészségügy. Kivezetik a védettségi igazolványok használatára vonatkozó szabályokat is.
  • Magyarország határozott döntése, hogy nem küld katonákat és nem enged át semmilyen fegyverszállítmányt az ukrán-magyar határon. A katonai szakértők szerint komoly az esélye, hogy az ilyen szállítmányokat megsemmisítik, ezért ez a helyes magatartás a kárpátaljai magyarok védelme szempontjából, mivel sokan elhagyni kényszerülnek otthonaikat.
  • A miniszterelnök soha nem mondta, hogy Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát – mondta Gulyás Gergely a 24.hu kérdésére. A háborút elítélik, de Oroszország gazdasági partner. Ez nem szerelmi kapcsolat, hanem érdekkapocslat, fogalmazott.
  • Nem lehet megbecsülni, hogy egy hét múlva leáll a menekülthullám intenzitása vagy akkor erősödik fel. Ukrajnában a rendszerváltozást követően közel 50 millió ember élt, ma 36 millióan. Csak Lengyelországban 1 millió ember él. Az ukránok részéről az az érzés, hogy nincs jövőképük, az elmúlt 30 évben is tömeges volt, mondta Gulyás.
  • Az ukrajnai magyar nagykövetség Lembergbe költözött.
  • Kormányzati munkacsoport jött létre az ideérkezők átmeneti munkavállalásának segítésére. Ez a betöltetlen álláshelyekre vonatkozik, amiből 80 ezer van ma Magyarországon.
  • Ha Paks nem lenne, négyszeresére emelkedne a rezsi, 90 ezerről 350 ezer forintra. A jelenlegi árakon 1200 milliárd forinttal lenne több az az energiamennyiség, amit Paks termel, ha a szabad piacról lenne beszerezve. Pillanatnyilag nincs akadálya, hogy megépüljön Paks 2.
  • A V4-ek nem támogatják, hogy a menekültek menedékjogot kapjanak. Akinél sürgősségi ellátásra van szükség, az inzulinprobléma például ebbe a körbe tartozik, az biztosítási jogviszony nélkül jogosult a segítségnyújtásra.
  • Össze kell írni a szálláshely-kapacitásokat az országban. Ezt azért kell megtenni, hogy lássák, a menekülteket hova tudják majd elhelyezni.
Kapcsolódó
Orbán Viktor: Egy biztos, Oroszország a háború után is létezni fog
A miniszterelnök szerint ha válságkezelésből járna diploma, nekünk, magyaroknak már lenne négy-öt.

Nincs veszélyben a gázellátás

Ha blokkolják a SWIFT rendszert, akkor is ki tudja fizetni Magyarország az orosz gázt. A térség országaiban sok helyen 100 százalékban Oroszországból veszik a gázt, éppen ezért nem is javasolt olyat az EU, ami ezt ellehetetleníteni.

Ha az orosz gázcsapokat elzárnák, akkor a tárolókapacitások miatt az utolsók között lenne hazánkban ebből problémája, mert sok gáz van felhalmozva.

A kormány minden körülmények között tartani kívánja magát a rezsicsökkentéshez.

A baloldalról kérdez a kormánymédia

A köztévé kérdezhetett először, a baloldalról érdeklődtek a miniszternél.

Nem akarunk részt venni a háborúban. Értjük, hogy mások katonákat akarnak küldeni, de mi azt kérjük, hogy ezt gondoljak át. Még az Egyesült Államok is világossá tette, hogy katonákat ők sem küldenek. Nem értem, hogy ezek a nyilatkozatok miért szükségesek.

Az Origo is a baloldalról kérdezte a minisztert egy háború kellős közepén.

Amíg a jelenlegi kormány van fegyvereket és katonákat sem küldünk – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Kivezeti a kormány a járványügyi korlátozások döntő többségét

Röviden tárgyaltak a kormányülésen a vírushelyzetről is. Értékelte az operatív törzs az európai intézkedéseket, az ötödik hullám a végéhez közeledik, mondta Gulyás.

Bejelentette: kivezetik a járványügyi korlátozások döntő többségét.

Ennek értelmében a kötelező maszkviselés hétfőtől megszűnik.

Eltörlik azt az opciót is, hogy a munkáltatók elrendeljék a munkavállalóiknak a kötelező oltást, ez alól kivételt jelent az egészségügy, az idősotthonokban, szociális intézményekben, kórházakban indokolt lehet a maszkviselési kötelezettség fenntartása. A tanároknak sem kötelező innentől az oltás.

Kivezetik a védettségi igazolványok használatára vonatkozó szabályokat is.

A miniszter hozzátette ugyanakkor, nem tudják, hogy lesz-e hatodik hullám, akkor visszahozhatják a védettségit, de a virológusok most optimistábbak, mint bármikor.

Évi 260 ezer forint többletterhet jelentene a családoknak a paksi erőmű leállítása

EU-s összefüggésben is tárgyaltak a helyzetről. Magyarország minden olyan szankciót támogat, amit minden EU-s tagállam támogat. Eddig sem éltek vétóval és ezután sem fognak, egész egyszerűen azért, mert elítélik Oroszország beavatkozást, a háború nem eszköze a konfliktusok megoldásának az alkotmány szerint.

A háború árát viszont ne a magyar emberek fizessék meg, erre figyelni kell a szankciók kialakításánál. A magyar kormány szerint fontos, hogy ne szülessenek olyan intézkedések, amik jobban fájnak nekünk, mint azoknak, akiket szankcionálnak.

Példaként említette az energiaszektort. Felmérték azt, milyen veszélyek vannak, az első Paks esetén, mert ha az általa termelt árammennyiséget a szabad piacról kellene beszerezni, az háztartásonként 260 ezer forint többletterhet jelentene egy évben, tehát havi 22 ezer forint körüli összeget.

A gáz esete is hasonló, tette hozzá.

Mintegy hetvenezer betétes betétje volt a Sberbankban, 10 napon belül kártalanítják a károsultakat, ahol nem haladta meg a 100 ezer eurót a betétek értéke.

12 önkormányzatnál azonnali bér kifizetésről döntöttek, hiszen itt 100 ezer eurót meghaladó betétek voltak és más a helyzet.

A menekültek kétféle magatartása

A kormány első körben 1 milliárd 350 millió forintos segítséget nyújt a segélyszervezeteknek, ez még szükség esetén növelhető is. Hat segélypontot is nyitottak a karitatív szervezeteknek a határátkelőhelyek közelében, közölte Gulyás.

Az állami, önkormányzati szervezetek, a kormányhivatalok és a rendőrség között kiváló az együttműködés. Lelki gondozói segítség is rendelkezésre áll, legtöbben a szállítást kérik, mondta.

Kétféle magatartás jellemző szerint: az egyik csoporthoz azok tartoznak, akik csak átutaznak az országon, ők jellemzően azok, akik harmadik ország állampolgárai, a másik csoport pedig azok a magyarok, akiknek van rokonuk, barátjuk Magyarországon, ahol át tudják vészelni a háborút. Gulyás megjegyezte, természetesen vannak olyanok is, akik szállást is igényelnek.

Gulyás belecsapott a közepébe

Negyed óra késéssel, de elkezdődött a Kormányinfó, melyen Szentkirályi Alexandrát egyéb elfoglaltságai miatt ezúttal Kovács Zoltán helyettesíti.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány áttekintette az orosz-ukrán konfliktusból következő teendőket.

Magyarország határozott döntése, hogy nem küldünk katonákat és nem engedünk át semmilyen fegyverszállítmányt az ukrán-magyar határon. A katonai szakértőink szerint komoly az esélye, hogy az ilyen szállítmányokat megsemmisítik, ezért ez a helyes magatartás a kárpátaljai magyarok védelme szempontjából, mivel sokan elhagyni kényszerülnek otthonaikat

– magyarázta.

Az ország minden belépő menekültnek segítséget nyújt. A határokon gyors a beléptetés, gyorsabb, mint a lengyeleknél vagy a románoknál.

A tegnapi adatok szerint eddig mintegy 120 ezer ember lépett át a magyar-ukrán határokon a háború kirobbanása óta.

A 24.hu újságírója már az esemény helyszínén

Kollégánk is részt vesz a sajtótájékoztatón, melyen többek közt érdeklődik majd arról, hogy a háború árnyékában továbbra is tervezi-e a kormány Szputnyik vakcina gyártását a debreceni oltóanyaggyárban, illetve hogy kitartanak-e a Paks2 szerződés mellett.

Amiről szó eshet

Vélhetően a háborús konfliktussal kapcsolatos döntésekről beszélhet majd először Gulyás Gergely, és ez lehet a meghatározó téma a Kormányinfón. Ugyanakkor bár kevesebb szó esik róla az elmúlt napokban, a koronavírus-járvány sem múlt még el, a kormány ezzel összefüggésben is döntéseket hozhatott.

Olvasói sztorik