Belföld

Kormánynak kedves szavakkal állt ki a tanársztrájk ellen a biztos

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI
Kozma Ákos hivatalának közleménye csak a gyerekek jogaira tér ki, a tanárokéra inkább csak korlátozóan.

A sztrájkhoz való alkotmányos jogukkal a pedagógusok is csak akkor élhetnek, ha az elégséges szolgáltatások körét jogszabály, a felek megállapodása, ennek hiányában a bíróság jogerős végzése egyértelműen meghatározta – közölte az alapvető jogok biztosának, Kozma Ákosnak állásfoglalásában, amit kedden juttatott el az MTI-hez.

A gyermekek oktatáshoz való jogának a sztrájk alatti érvényesülése érdekében írt dokumentum szerint elégséges szolgáltatás nyújtásának hiányában nem garantálható, hogy a gyermekek oktatáshoz való joga a sztrájk alatt is érvényesüljön.

Alapvető követelmény továbbá – folytatta –, hogy a gyermekek a sztrájk következtében ne szenvedjenek hátrányt, vagyis az elmaradt oktatást utólag pótolni kell, ideértve azt a helyzetet is, ha ez szükségképpen csak többlet iskolai jelenléttel, a szabadidő rovására lesz megvalósítható.

A biztos kitért arra is, hogy az elmúlt két tanévben a járvány miatti online oktatás nagy terheket rótt a pedagógusokra, gyermekekre, szülőkre egyaránt. Különösen fontos ezért, hogy a mostani tanévet ne terheljék további olyan konfliktusok, amiknek elszenvedői végső soron a gyermekek lehetnek.

Hangsúlyozta, a pedagógussztrájk miatt felszínre került feszültségek megoldása kizárólag a gyermekek legjobb érdekeit szolgáló módon, a gyermekek oktatáshoz való alkotmányos jogának sérelme nélkül történhet.

Kiemelte, az alaptörvény rendelkezése szerint a szülők kötelesek kiskorú gyermekükről gondoskodni. Ez magában foglalja gyermekük taníttatását, ezért különösen aggályos minden olyan, érdekképviseleti szervezetek vagy pedagógusok részéről történő megnyilvánulás, amiben arra kérik a szülőket, hogy szegjék meg alaptörvényi kötelezettségüket és ne küldjék iskolába tanköteles gyermeküket. Kérte mind az érintett szakszervezeteket, pedagógusokat, mind pedig a szülőket, hogy tartsák szem előtt az alaptörvényből fakadó kötelezettségeiket és a gyermekek legfontosabb érdekeit.

Közölte, jelen helyzetben a leginkább kiemelt szempont a tanuló gyermekek szellemi fejlődésének „oltalmazása”, ugyanis a sztrájk és ebből következően az oktatás bizonytalan ideig tartó szüneteltetése esetén az ő helyzetük válna a legkiszolgáltatottabbá. Kiemelte, hogy az oktatásból való kiesés súlyosan negatív hatása nem feltétlenül azonnal, hanem közép vagy hosszú távon jelentkezik.

Az MTI írása nem részletezi a hátteret: a pedagógussztrájkot a kormányzat rendelettel igyekezett ellehetetleníteni, mire több iskola több tanára az országban polgári engedetlenségi mozgalomba kezdett. Ehhez már egyes egyházi iskolák tanárai is csatlakoztak. A pedagógusok a szerintük nevetségesen alacsony bérek miatt tiltakoznak, a kormány nem enged.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik