Közélet

„Lelkiismeretünk szavát követjük” – egyházi iskolák is csatlakoznak a pedagógusok engedetlenségi mozgalmához

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Már a január 31-én tartott figyelmeztető sztrájkhoz is számos egyházi intézmény tanára csatlakozott annak dacára, hogy több fenntartó a belső levelezésben kifejezetten megtiltotta ezt, írja a librarius.hu. A portál úgy tudja,  március 1-jén (kedden) reggel 8 és 14 óra között az egyházi iskolák közös polgári engedetlenségi mozgalmat szerveznek. Az oldal információja szerint az összehangolt megmozduláshoz református, ferences, piarista és más katolikus intézmények csatlakoztak, amelyek között van fővárosi és vidéki is.

Vasárnap este sikerült beszélnünk a mozgalom egyik szervezőjével.

Az egyházi intézmény tanára arról beszélt: náluk komoly a belső cenzúra, az intézmények levelezőrendszereit nehéz kijátszani, és azért nem neveznek meg a szerdai nap előtt konkrét személyeket vagy iskolákat, hogy azok vezetősége ne tudja valamilyen módon megakadályozni a szerveződést. A mozgalom zárt és titkos Facebook-csoportokban szerveződik, valamint személyes levelezésekben buzdítják részvételre a kollégákat, és egyre több a támogatót szereznek így.

Forrásunk azt állítja: a csatlakozó pedagógusoknak nem kell félniük, hiszen körültekintő adatvédelmi protokoll szerint járnak el, csak azok nevét fedik fel, akik ezt kifejezetten engedélyezik.

Kapcsolódó
„A polgári engedetlenség magától értetődő. Felszabadító. Kapsz levegőt”
Interjú Simkó Edittel, aki szerdán egyedüliként döntött úgy egy budapesti általános iskola tantestületéből, hogy polgári engedetlenségi akcióba kezd.

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az akció sem a fenntartó, sem a vezetőség, sem kollégáink, sem diákjaink ellen nem szól, pártpolitikát nem szolgál. Ezzel a mozgalommal keresztényi lelkiismeretünk szavát követjük. Célunk a korszerűbb és diákközpontúbb közoktatás megvalósulása. A polgári engedetlenség fogalmával tisztában vagyunk, következményeit vállaljuk és mivel szakmai egységet szeretnénk mutatni, minél több egyházi iskola csatlakozását szorgalmazzuk

– áll a felhívás szövegében.

A szervezők szerdán egy nyilatkozatban közlik a kezdeményezésben résztvevők számát és azok nevét, akik ennek nyilvánosságra kerülését vállalják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik