Belföld

A sztrájkrendelet miatt ombudsmanhoz fordul Szél Bernadett

Ombudsmanhoz fordul a pedagógussztrájk alapjogsértő ellehetetlenítése miatt – jelentette be kedden Szél Bernadett. A független parlamenti képviselő a kormány nemrégiben meghozott rendeletét bírálta, amelyben a járványhelyzetre hivatkozva szűkítette a pedagógusok sztrájklehetőségeit.

Szél megjegyezte, hogy a sztrájkjog még a Fidesz-kormány által megalkotott alaptörvény szerint is alkotmányos alapjog, a vonatkozó kormányrendelet viszont „a veszélyhelyzettel és a rendeleti kormányzással való masszív visszaélés”.

Messziről kilóg a lóláb: ha már időhúzással és az érdekképviseletekkel való egyeztetések szabotálásával nem tudták ellehetetleníteni a sztrájkot, hát a bíróságok kezéből veszik ki a jogot, hogy meghatározzák a még elégséges szolgáltatás feltételeit,

írta a politikus, aki abszurdnak tartja az Emberi Erőforrások Minisztériuma érvelését, miszerint „a gyermekek, tanulók köznevelési rendszer keretében történő nevelésének és oktatásának folyamatossága, valamint a járványügyi intézkedések hatékony végrehajtása érdekében” kell szabályozni a még elégséges szolgáltatást.

Szél hozzátette, hogy ha az ombudsman annyira aggódik az alapjogokért, akkor most kellene az asztalra csapnia, és a képviselő arra biztatja a szülőket, nagyszülőket, hogy álljanak a pedagógusok mellé.

Kapcsolódó
Újabb gimnáziumban tiltakoznak a kormány sztrájkrendelete ellen
A Kölcsey Ferenc Gimnázium követte a Szent László Gimnázium példáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik