Közélet

Romsics Ignác: tragikussá vált a tanárok helyzete

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az egyetemi tanár szerint a pályának nincs presztízse.

Romsics Ignác történész szerint a pedagógusok helyzete nem most kezdett el romlani, de mostanra vált tragikussá. A magyar oktatási mutatók is azért rosszak, mert a tanári pályának nincs presztízse. Aki tehetséges, az a diplomájával nem tanárként kezd el dolgozni – mondta az egyetemi tanár Veiszer Alinda műsorában, amit a Telex szemlézett.

Romsics Ignác szerint a történelemoktatásba nem kellene belevinni a politikát, mert az iskolának éppen az lenne a feladata, hogy önálló döntésekre képes felnőtteket neveljen. Ezt a funkciót így nem tudja betölteni – tette hozzá.

Szerinte az állami oktatáspolitikának a hazaszeretre kell nevelnie, de nem úgy, hogy megmondják a diákoknak, kit kell szeretni, kit nem.

Most azt látom, hogy Wass Albert ugyanúgy jön mindenhonnan, mint az én gyerekkoromban a Váci Mihály meg a Garai Gábor, és közben meg árnyék vetül egy József Attilára vagy egy Adyra…

A magyar irodalom teljességét kellene tanítani. Úgy vélte, nem lehet egyértelműen megmondani, hogy hasznos-e az oktatás  központosítása, de az nevetséges, amikor egy vidéki igazgatónak még azt is Budapesten kell engedélyeztetnie, hogy ő előadást tarthasson náluk.

A magyar fiatalok versenyképességéhez az kell, hogy tudjanak jól angolul és a számítógépet profin kezelni. Ő ezt úgy segítené elő, hogy ha egy angoltanár elmenne vidékre több évre tanítani, kapna ingyen házat vagy autót.

Az interjút ide kattintva tekintheti meg jelképes összegért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik