Belföld

Az is bolond, aki tanárrá lesz Magyarországon

Palóc Videótéka / YouTube
Palóc Videótéka / YouTube
Egy komoly tanulmány és egy vicces/szomorú tanártoborzós videó ugyanarról.

A magyar pedagógusok nemzetközi összehasonlításban alulfizetettek, túlterheltek, stressz-szintjük magas, presztízsük alacsony. A szakma elnőiesedett, elöregedett, a pálya kevés fiatalt vonz, ami hosszabb távon drámai pedagógushiányt okozhat – derül ki az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által kezdeményezett kutatásból.

Abból az Eduline azt emelte ki, hogy a magyar tanároknak jelenleg a 40 órás munkahétből 32 óra a kötött munkaidő. 22-26 óra a kötelező tanóráik száma (ami jóval magasabb, mint az uniós tagállamokban), az eseti helyettesítések miatt pedig ez még tovább is emelkedik. Heti 8 óra lenne felkészülésre, értékelésre, de ennek nagy része elmegy az adminisztratív feladatokra.

Akinek mindez nem vonzó, az legyen kalandvágyból tanár, hiszen az is bolond, aki egyébként tanárrá lesz Magyarországon. Ezt teszi egyértelművé a Palóc Videotéka csapatának kíméletlenül őszinte reklámja, szúrta ki a Telex.

Versenyképes fizetés? Három hónapos nyári szünet? Tisztelet és megbecsülés? Minek az neked, legyél inkább tanár!

Bemutatják az éppen polgári engedetlenkedő tanárok valódi életét (bérek, pluszmunka, alaptanterv, életpályamodell, adminisztráció, konfliktuskezelés), és leszámolnak az olyan népi hiedelmekkel, mint a három hónapos nyári szünet.

A polgári engedetlenség margójára fontos üzenet: az elhivatottság, az önkéntesség.

Pedagógusként ezt egy helyen megtehetem, hiszen heti hatvan órát dolgozom, és ebből a felét fizetetlenül, önkéntesen.

A pluszmunka mellett megjelenik az abszurd életpályamodell és a megbecsültség hiánya is,

Öt év után kézhez kaptam a diplomámat. Így már pályakezdőként megkeresem annak a pénznek a felét, amit a gimis osztálytársaim megkerestek két nappal az érettségi után… az ALDI-ban!

Kapcsolódó
Nyílt levelet írt Orbán Viktornak egy penészes pincében élő, pályakezdő tanár
„Ha most lenne az Ön édesanyja fiatal tanár, tőle is sajnálná a tisztességes megélhetéshez szükséges fizetést?” Ezt kérdezte a megélhetési gondokkal küzdő fiatal a kormányfőtől. 

A videót egyetlen nap alatt több mint 215 ezren tekintették meg, a csapat Facebook-oldalán pedig az érintettek tűpontosnak és fájóan igaznak minősítették a látottakat.

Kapcsolódó
„A polgári engedetlenség magától értetődő. Felszabadító. Kapsz levegőt”
Interjú Simkó Edittel, aki szerdán egyedüliként döntött úgy egy budapesti általános iskola tantestületéből, hogy polgári engedetlenségi akcióba kezd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik