Belföld

Feljelentést tett a keleti vakcinák miatt Hadházy Ákos

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A BRFK-hoz fordult az engedélyezés miatt. Szerinte megáll a hivatali visszaélés és a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja.

Hadházy Ákos feljelentést tett a keleti vakcinák miatt, szerinte azok engedélyezése felveti a hivatali visszaélés és a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúját. A független képviselő Facebook-oldalán azt írta, a sokáig eltitkolt, majd kiperelt szakértői anyagok a kínai és orosz oltóanyag engedélyezésének elképesztő körülményeiről szóltak. Ez egy

európai országban nem maradhat büntetlenül, ha nem ez alatt a kormány alatt, akkor majd utána, amikor a következményekről is több adatunk lesz (hiszen most a kormány eltitkolja a legalapvetőbb statisztikákat is).

A magyar hatóságok hosszas pereskedés után kiadták a keleti vakcinák engedélyeztetési eljárásának szakértői dokumentumait, de a Transparency International (TI) Magyarországnak megküldött iratokból csak az látszott, hogy komoly aggályok voltak, a hatóságok ugyanis vaskos részeket kisatíroztak a jelentésből.

Hadházy Ákos ugyanakkor később láthatóvá tette a kitakart megállapításokat, amelyből szerinte az látszik, hogy

az orosz vakcina engedélyezése »egy hatalmas rulett« volt magyarok százezreinek egészségével és életével. (…)

A  kínai vakcina esetében (…) azért nem kellett túl sok mindent kitakarni, mivel eleve nagyon kevés dokumentumot nyújtottak be.

Hadházy Ákos a feljelentést ismeretlen tettes ellen tette, és kérte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy a nyomozást mielőbb rendelje el. Szerinte megáll a gyanú, hogy a Sinopharm és a Sputnik-V oltóanyagok engedélyéhez

nem álltak rendelkezésre elegendő és megfelelő információk és igazolni látszik, hogy az oltóanyagok magyarországi engedélyezéséről szóló döntés nem szakszerűségi szempontok és szakmai előírások alapján született meg, hanem meglehetősen hiányos tények, körülmények és dokumentációk alapján.

Mindezzel a magyar állampolgárok millióinak egészségét és életét veszélyeztették indokolatlanul ezen két keleti vakcinával, és úgy tűnik, csak hatalmas szerencse volt, hogy végül valamelyest a keleti vakcináknak volt értékelhető hatékonysága, de a pontos eredmények mai napig titkosak és nem ismertek a nyilvánosság számára – írta Hadházy a feljelentésében.

Kapcsolódó
Falus András: Fentről erőltették, hogy az OGYÉI adjon engedélyt a Szputyiknak
Az immunológus szerint nem az engedélyezés előtt derült ki, hogy az orosz vakcina hatásos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik