Belföld

Felmondott az Index szerkesztője, a Városházát támadó Anonymustól besokallt

Gabay Balázs, az Index belpolitikai rovatának szerkesztője otthagyta az újságot, majd egy Facebook-posztban írta le, miként zajlott a lapnál a munka, és milyen politikai nyomásgyakorlást érzékelt, ami végül novemberben a felmondásához vezetett.

Gabay 2020-ban Szombathy Pál hívására csatlakozott az Indexhez, azt követően, hogy a lap Vaszily Miklós kormányközeli médiavállalkozó érdekeltségébe került, majd a korábbi szerkesztőségből szinte mindenki távozott.

„Bízva a tapasztalatomban, elhatároztam, amíg nem jelennek meg gyanús cikkek az oldalon, és gyanús egyedek a szerkesztőségben, illetve tőlem sem «rendelnek» gyanús cikkeket vagy áramvonalasítják az anyagaimat, csinálom. Szombathy Pál saját személyét adta a kiegyensúlyozottság garanciájaként, és Bodolai Lászlóét. Öt hétre rá, hogy megérkeztem, ők «közös megegyezéssel» távoztak” – írta, hozzátéve: búcsújuk nyomán megjelentek az első repedések a szerkesztőségben, sokaknak mélyütéssel ért fel, hogy elment az ember, aki miatt az Indexhez jöttek.

A Magyar Hang által idézett posztban Gabay azt írja, hosszú ideig „működött a dolog”, hiszen megszólalhattak/megszólalhatnak kormánykritikus közéleti szereplők is, csakhogy „aztán megjelent pár közéleti ügyeket érintő, álnéven írt anyag”.

Ezek között – írta a volt szerkesztő – volt olyan, ami Rogán Antal feleségének elhíresült, 1,6 milliárdos földvásárlásáról szólt „némiképp a mundér becsületét védve”, aztán pedig a Mészáros Lőrinccel készült nem kimondottan kritikus hangvételű interjú. Míg előbbinél nem szólt, utóbbinál már jelezte kifogásait.

A kaput a Városháza eladásáról szóló cikksorozat tette be. Fogalmam sincs, hogy miért most sokalltam be, de abban biztos vagyok, hogy ez a sorozat az újságírás etikai normáival, szakmai alapelveivel szembe menve jelent meg. Számomra nyilvánvalónak tűnik, hogy ez esetben az Indexet platformként használta valaki, hogy politikai támadást hajtson végre az ellenfeleivel szemben

– fogalmazott Gabay, megjegyezve: ez számára akkor sem fér bele, ha a Városházán volt vaj az érintettek füle mögött, „de ugyanígy elfogadhatatlan lenne, ha hasonló hátsó szándékkal Kocsis Máté, Kövér László, Orbán Viktor vagy bármelyik kormánypárti politikus ellen vetette volna be a lap”.

A portál egykori szerkesztője szerint teljes függetlenségben dolgozhatott, maga választhatta a témáit, cikkei stílusába, tartalmába nem szóltak bele, nem tették hamis kontextusba az anyagait. A kollégák pedig azt vallották, hogy középre kell írni.

Miközben bizonyos szerkesztőségekben mégis legyártották róluk, rólunk, hogy NER-es tollnokok lettek, lettünk, mi az Indexben napi szinten igazoltuk ennek az ellenkezőjét. Csakhogy ez nem illett a narratívába. Ám ott voltak az előbb említett, időről időre megjelenő, álnéven jegyzett anyagok, amelyek a külső szemlélőnek bizony okot adtak rá, hogy a narratívának higgyenek

– fogalmazott, hozzátéve: az utóbbi időben egyre erőteljesebben érezte, hogy kormányoldalról nyomás alá kerültek, de meggyőződése szerint ezt olyan kormánykritikus szerkesztőségek is érzékelik, megszenvedik, amelyről a mezei olvasó nem feltételezné.

Gabay Facebook-posztja a privát oldalán jelent meg, a volt indexes szerkesztő azonban a 24.hu-nak is engedélyezte, hogy szemlézzük írását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik