Belföld

Vörös riasztást adtak ki újra az ónos eső miatt

Senki ne induljon útnak, az érintett déli területeken.

Hétfőn többnyire erősen felhős, borult lesz az ég. Kezdetben az ország déli részén lehet vegyes halmazállapotú csapadék: havazás, fagyott eső, ónos eső, majd a csapadékzóna keletebbre helyeződik át, délután már az Alföld északi felén is lehet vegyes csapadék. Az ónos eső sok helyen havazásra, a keleti határnál esőre vált át. Késő délután a csapadéktevékenység gyengül. Az északkeleti, északi szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este -5 és 0 fok között valószínű – írja a Kiderül.hu, amely szerint jönnek-mennek a frontok, ami megviseli az erre érzékeny embereket. A frontrendszer sokféle tünetet idézhet elő. Fejfájás, koncentrációs problémák, reakcióidő növekedés előfordulhat.

Ráadásul hajnalban az ónos eső veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun és  Csongrád-Csanád megye több járására kiadta a legmagasabb, harmadfokú (vörös) riasztást  az Országos Meteorológiai Szolgálat. A folyamatosan frissülő térképen érintett területeken a következő órákban tartós ónos eső várható.  A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 5 mm-t.

Emellett az ország nagy részén több megyében első-, és másodfokú (narancs) figyelmeztetések vannak érvényben az ónos eső, illetve a havazás veszélye miatt.


Korábban a katasztrófavédelem azt kérte: narancssárga, vagy vörös riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak, indulás előtt mindenki tájékozódjon, van-e érvényben riasztás.

Vörös riasztásnál az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak. A katasztrófavédelem ajánlja a VÉSZ nevű alkalmazás használatát, amely ingyen tölthető le mobileszközökre. Az útviszonyokról az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan végzi a sószórást az országos utakon, de szintén arra kéri az autósokat, amíg az ónos eső el nem áll, ne induljanak útnak, mert a folyamatos csapadék lemoshatja a síkosságmentesítő anyagokat a burkolatról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik