Belföld

Nem dől össze a közoktatás az oltatlan tanárok kényszerszabadságolása miatt a kormány szerint

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Bár legalább ötezer olyan pedagógus van, aki akkor sem oltatja be magát, ha fizetés nélküli szabadságra küldik, az oktatási államtitkár szerint nélkülük is működőképes marad a közoktatás.

– A határidő december 15-én lejárt, de ezt követően még kapnak egy felszólítást az érintettek, hogy 15 napon belül vegyék fel az oltást. Bízom abban, hogy akik eddig nem tették meg, év végéig még élni fognak az oltás lehetőségével. Nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni, de nem hiszem, hogy össze fog omlani a rendszer – mondta a Népszavának adott interjújában Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár, aki szerint nincsenek olyan helyzetben, hogy megengedhessék, hogy oltatlan pedagógusok tömegei tanítsanak az iskolákban.

Maruzsa nem tudott pontos adatot mondani, hogy alakul a pedagógusok átoltottsága, de szerinte december folyamán naponta 300-400 tanár vette fel az oltást. De arról is beszélt, hogy növekszik azon pedagógusok száma, akik orvosi igazolással rendelkeznek, hogy egészségügyi okból nem javasolt a védőoltás.

A 12 éven aluli gyerekek átoltottságáról még nem rendelkeznek adattal, mert csak nemrég indult az oltásuk, de a 12 éven felüli iskolások 55 százaléka van beoltva a statisztikák szerint. Az óvodák egy százalékában, az iskoláknál pedig az osztályok másfél százalékánál van elrendelve a digitális oktatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik