Belföld

Közel négymilliós végkielégítéssel távozhat Völner Pál

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Nem távozik üres kézzel az Igazságügyi Minisztériumból Völner Pál, aki kedden lemondott az államtitkári tisztségéről, miután Polt Péter legfőbb ügyész súlyos korrupciós vádak miatt kikérte a mentelmi jogát a parlamenttől. A jogszabály szerint háromhavi illetményével megegyező búcsúpénz jár Völnernek, azaz bruttó 3,9 millió forint.

Ezt még abban az esetben sem kell visszafizetnie, ha netán jogerősen elítélik a politikust.

„Ez nem jár vissza, illetve erre nincsen szabály, mivel államtitkárt még sosem fogtak perbe korrupció miatt, tehát erre nem is gondolt a jogalkotó a végkielégítési szabályozás esetén – fejtette ki Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a 24.hu-nak.

Völnernek a végkielégítésen kívül, bármilyen bizarrul is hangozhat ez most, járhat szabadságmegváltás is a bent ragadt szabadnapjai után. Az erre vonatkozó adatokat kikértük az igazságügyi tárcától, amint ezek megérkeznek, frissítjük a cikkünket.

Az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásáról és más bűncselekményekről számolt be a politikussal kapcsolatosan.

A folyamatban levő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott

– írta az ügyészség közleményében. Mint megírtuk, Schadl Györgyöt, a végrehajtói kar elnökét több hete tartóztatták le a reptéren, miközben a Dubaiba tartó gépre akart volna felszállni. Völner miniszteri biztosként 2019 nyarától szinte teljhatalmat gyakorolt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar felett, kulcsszerepe volt a kinevezésekben is, vagyis tőle függött, hogy hol és ki lehet önálló bírósági végrehajtó.

Völner jelenleg fideszes országgyűlési képviselő, a mandátumáról eddig nem mondott le. Mentelmi jogának felfüggesztéséről jövő héten dönthet a parlament. A pártja már jelezte, hogy megszavazza azt, így nem lesz akadálya, hogy a nyomozóhatóságok eljárjanak Völnerrel szemben.

Frissítünk!

Donáth Anna Facebook oldalán reagált a 24.hu cikkére. Szerinte most itt a lehetőség, hogy Völner Pál korrupciós ügye után jogszabályt módosítsanak: „ne kaphasson végkielégítést az a kormánytag, akit büntetőügyben jogerősen elítélnek! Ha a fideszes többség nem hajlandó módosítani a végkielégítési szabályozást, egyértelműen beismerik, hogy még a bizonyítottan korrupt fideszeseknek is jár a jutalom!” – írta a Momentum elnöke. Az MSZP pedig határozati javaslattal akadályozná meg Völner végkielégítését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik