Élő Belföld

Gulyás Gergely: A védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz fog kötődni

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu
Ebédidőben tartja ezen a héten a kormányinfót a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a kormányszóvivő. Az eseményről élőben közvetítünk.

Mit gondolnak arról, hogy Magyarországot nem hívták meg a demokrácia csúcsra?

Nincsenek hazánknak olyan súlyos demokráciai problémái, mint Amerikának, szívesen adunk tanácsot – válaszolta Gulyás, megjegyezve, hogy az USA-ban a választók egyharmada úgy gondolja, hogy elcsalták a választást, nálunk nincsenek ilyenek.

Kapcsolódó
Pakisztánt és Kongót meghívták, Magyarországot nem: mégis mi ez a demokráciacsúcs?
A demokráciáról szól, de nem csak demokratikus országok vesznek majd részt decemberben a Joe Biden által szervezett online csúcson. Magyarország nem azért marad le – egyedüliként az Európai Unió országai közül –, mert jóban volt a kormány Trumppal.

Nem látja-e aggályosnak nemzetbiztonsági szempontból, hogy üzleti tárgyalásokat csak úgy le lehet hallgatni?

A Bajnai Gordonnak lapunknak adott interjújára utalva Gulyás azt mondta, ő nem ismeri Bajnai körét és egy hipotézis a sajtó részéről, hogy ez titkosszolgálati akció lett volna. A Telex újságírója erre jelezte, hogy ő ilyesmit nem állított, csak felvetette, hogy ez a fajta lehallgatás és szivárogtatás nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot.

Kapcsolódó
Bajnai Gordon: Mióta konszolidált demokráciákban dolgozom, eltompultak a vészjelző reflexeim
Nagyinterjú a Városháza-botrányról a volt miniszterelnökkel.

Centrumkórház építése

Egyszerre zajlik az engedélyeztetés és a tervezés, plusz ki kell alakítani a kórház megközelítéséhez alkalmas utakat, de a teljes tervezés jövő októberre fejeződhet be. Annak azonban nincs akadálya, hogy egyes munkálatokat már előbb elkezdjenek.

3 millió raktáron lévő Pfizer vakcina mellé érkezik még 2 millió,

uniós beszerzésben pedig csak akkor fogunk részt venni, visszautalva a korábbi válaszára, ha olyan csoportok kapnak majd vakcinát, akiknek eddig nem volt.

Szintén a járványhelyzettel kapcsolatos kérdésünk volt az, hogy mikor fogják visszaállítani a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatos 15+15 napos válaszadási határidőt. Orbán Viktor ugyanis korábban azt ígérte, hogy a foci Eb után ez meg fog történni. Gulyás most azt mondta, hogy mivel még mindig járványhelyzet van, ezért indokolt a hosszabb határidő.

Úgy szálltunk vissza az uniós vakcina-beszerzésbe, hogy mégsem

Gulyás tájékoztatása szerint most azért veszünk részt az uniós vakcina-beszerzésben, mert olyan csoportok kapnak most oltóanyagot – jelen esetben az 5-11 éves gyerekek –, akiknek eddig nem volt lehetősége. Ez a későbbiekben is így lesz.

Ezzel együtt a miniszter azt is elmondta, hogy a „sima” vakcinavásárlásban nem fogunk részt venni, mert a tagországok nem dönthetnek arról, hogy mennyi vakcinát vegyenek, vagy egy bizonyos mennyiséget vásárolnak, vagy semennyit.

Mi történik, ha érvényes lesz a népszavazás?

Amennyiben a kormány által gyermekvédelminek nevezett népszavazás érvényes lesz, az ugyan jogalkotási kötelezettséggel fog járni, de ez Gulyás szerint nem törvénymódosítást fog jelenteni, hanem azt, hogy a már most is érvényben lévő törvényt éveken keresztül nem lehet majd megváltoztatni.

Elajándékozza az összes raktáron lévő AstraZenecát a kormány

Gulyás Gergely közölte, a közös uniós beszerzésből származó AstraZeneca-vakcinák lejárati határideje december 31., ezért mivel arra egyébként is csak kevesen jelentkeznek, a kormány ezeket az oltóanyagokat elajándékozza.

Ez összesen 1 millió 657 ezer dózist jelent.

E nélkül is még közel 10 millió vakcina áll Magyarország rendelkezésére.

Átláthatatlan a főváros működése

A fővárosban teljes az átláthatatlanság, azt nem tudni, hogy a főpolgármester átlátja-e.

Az, hogy a Városházát el akarták adni, és ma is ugyanazt a tisztséget betöltő főhivatalnokok működtek közben, ez ténykérdés

– mondta.

Szputnyikra Jannsent?

Nincs hivatalos álláspontja a kormánynak, ajánlások vannak. Ezért van az, hogy Kásler Miklós nem javasolja két Szputnyikra a Janssent, Gulyás viszont igen.

Mikor lehet két keleti és egy nyugati vakcinával utazni?

Nem várható az EU-s Covid-igazolvánnyal kapcsolatos változtatás az EP-ben. Ha a Bizottságot vagy a Tanácsot nézzük, ott erre több esély lenne, de az jelentene áttörést, ha az EMA vagy a WHO jóváhagyja a Szputnyik vakcinát.

Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy sokan vannak olyanok, akik két keleti oltás után harmadiknak nyugatit kaptak, mégsem utazhatnak szabadon.

Aki augusztusban kapta a harmadik oltást, mikor kaphat negyediket?

Ha az orvostudomány véleménye szerint szükséges a negyedik oltást, akkor arra is lehetőség lesz.

Gulyás szerint két tudományos álláspont létezik a harmadik oltások hatékonyságával kapcsolatban: vagy nagyon hosszú ideig, akár örökre védettséget adnak, vagy 6-9-12 hónap után csökken a védettség.

Ha utóbbi álláspont kerekedik felül, akkor természetesen lehetőség lesz a negyedik oltás felvételére

– közölte.

Mi történik a két repülőtérrel?

Reméljük, hogy Debrecen fejlesztése tovább folytatódik és azt szeretnénk, hogy a Budapest Airport is magyar tulajdonba kerüljön, mondta nem túl informatív válaszában Gulyás.

Kötelező oltás, megoldhatatlan nehézségek

Gulyás Gergely lát megoldhatatlan nehézségeket azzal kapcsolatban, hogy bizonyos országokban elrendelték vagy tervben van a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tétele.

Nem sokkal korábban azt mondta, az erről szóló döntés nemzeti hatáskörbe tartozik, az viszont nem gond, hogy az EU ad javaslatokat.

Szégyenteljes és káros...

….hogy az EU politikai szempontokat érvényesít a vakcinákkal kapcsolatban, mondta ezt arra, hogy a blokkon belül még mindig nem lehet csak úgy bármilyen oltással utazgatni.

Próbálkoznak, de még csak részsikereket tudtak elérni.

92 százalékon a pedagógusok átoltottsága

December 15-ig kell felvenniük az oltást a pedagógusoknak, 92 százalékuk pedig már be van oltva Maruzsa államtitkár tájékoztatása szerint. A kormány arra kérnek mindenkit, hogy oltassák be őket, így nem állhatnak elő problémák.

Az oktatás biztonságát garantálják és garantálni is fogják, de a határidőt nem akarják kitolni.

Most akkor lesz Orbán-Salvini-Kaczinsky összefogás?

Novák Katalin és Havasi Bertalan is cáfolta szerdán, hogy szombaton Orbán Viktor, Matteo Salvini, Marine Le Pen, Jarosław Kaczinsky más politikusokkal együtt megalapítják a szélsőjobboldali európai frakciót.

Ehhez Gulyás nem tudott nagyon mit hozzáfűzni, azt viszont elmondta, hogy az AfD képviselőivel nem tárgyal Orbán a szombati varsói útján, ahová az európai konzervatív pártvezetők munkaülésére utazik a sajtófőnöke szerint.

Nem elégséges a pedagógusok 10 százalékos béremelése

A pedagógusoknak és az óvodai dolgozóknak 10 százalékos béremelés jön, de egy felmérés szerint kétharmaduknak az a véleménye, hogy akkor sem tudják ezt elfogadni, hogy ha 200 ezer forintos cafeteria is jár mellé.

Egyelőre arról döntöttünk, hogy 10 százalékos béremelés lesz, természetesen a pedagógusok béremelésével kezdtünk, ha úgy tetszik 2010 után, és a velünk különösebb szimpátiát nem érző szakszervezetek is elismerik ezt. A következő ciklusban azt kell elérni, hogy ebben a témában is nagyobb eredményeket kell elérni. A 10 százalékos emelés nem elégséges, de a kormány szándékát tükrözi

– válaszolta a felvetésre Gulyás.

Beavatkozik-e Brüsszel a magyar választásokba?

Hogy a helyreállítási alapról szóló megállapodás meglesz-e április előtt vagy sem, az csak azon múlik, hogy az Európai Bizottság be akar-e avatkozni a választásokba vagy sem, mondja Gulyás.

A jogállamisági mechanizmus bevezetéséről ugyanez nem mondható el, mert a miniszter szerint arról már lekéstek, vannak határidők, 6-7 hónap mire élesíteni lehet azt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik