Élő Belföld

Gulyás Gergely: A védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz fog kötődni

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu
Ebédidőben tartja ezen a héten a kormányinfót a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a kormányszóvivő. Az eseményről élőben közvetítünk.

Még mindig nem mutatták ki az omikron variánst Magyarországon

Nincs olyan információnk, hogy megjelent volna az omikron variáns, jelentette ki a miniszter újságírói kérdésre válaszolva.

Ami a járványhelyzetet illeti, elmondása szerint a többségi vélemény az, hogy tetőzött vagy most tetőzik a negyedik hullám, a tetőzést követő 10. napon érjük el a legnagyobb halálozást sajnos, de most már a többség abban optimista, hogy lefele fog menni a fertőzöttek száma.

Az operatív törzs egy héten belül dönt arról, mikortól vegyék figyelembe a harmadik oltást a védettségi igazolványt, de mielőtt bevezetnék az intézkedést,

időt hagyunk arra, hogy mindenki felvehesse.

Jöhet Szputnyik Light, de nem tárgyalnak az oroszokkal

Ha van igény Szputnyik Lightra, ami harmadik oltásnak felelhet meg, akkor rendelnek belőle, közölte Gulyás.

Ezzel együtt jelenleg nem tárgyalnak az oroszokkal, mert elegendőnek tűnik a már meglévő és a még érkező oltóanyagok száma.

Mi van akkor, ha a benzinkutak nem csökkentik az üzemanyagárat?

Elvileg péntektől a 480 forint alá mehetnek az üzemanyagárak a világpiac alakulása miatt. De mi van akkor, ha úgy akarják pótolni a kiesett bevételeiket, hogy fenntartják a hatósági árat?

Gulyás szerint meglátják, hogy a benzinkutak milyen magatartást produkálnak, de ha szükség van rá, a kormány fog reagálni.

Ha 460-470 forintért lehet tankolni, de valaki fenntartja a 480 forintos árat, akkor egyszerűen senki nem fog ott tankolni. Ha összehangolt magatartás lenne a hatósági árak nem indokolt fenntartása, akkor a versenyhivatalnak fel kellene lépnie, mert az kartellnek minősül

– jelentette ki Gulyás.

Melyik vakcinából mennyi van Magyarországon?

Magyarország bőségesen el van látva oltóanyaggal, mondta Gulyás, majd részletesebben is kifejtette ezt.

Van még

  • valamivel kevesebb mint 3 millió Pfizer,
  • valamivel kevesebb mint 1 millió Moderna,
  • több mint 2 millió kínai vakcina (ami szerinte a közeljövőben fel fog értékelődni),
  • közel 2 millió AstraZeneca,
  • és közel 4 millió Janssen.

Karácsony mintha elfelejtette volna, hogy visszalépett

Hónapokig állt Karácsony Gergely asztalán az a szerződés, amit ha aláírt volna, a BKV-támogatást azonnal megkapta volna a főváros, magyarázza Gulyás.

Nem együttműködésre, hanem a politikai viták kiprovokálására törekszik. Felettébb inkorrekt, nem Budapest működőképességének biztosítása a cél, hanem a kormánnyal való kis stílű vita

– közölte.

 

Gulyás azt látja, hogy Karácsony továbbra is az országos politikában vesz részt,

mintha elfelejtette volna, hogy visszalépett. De ezt ő tudja megítélni, nem szeretnék hosszabban az ő személyével foglalkozni. Két olyan ügy is volt, amikor egyetlen aláírás kellett volna, a kerületeknek már kifizetett eü-támogatás és a BKV-támogatás ügye is. Mindkét esetben a konfliktust keresték.

Olyan joggal pedig nem rendelkezik a főpolgármester, hogy megvétózza az atlétikai vb-t.

Visszakanyarodva a védettségi igazolványokhoz

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közben kérdésre válaszolva azt is elmondta, amint megszületett a döntés arról, hogy a második oltást követő hány hónappal kötik a harmadik oltáshoz a védettségi igazolvány érvényességét, arról is dönthetnek, hogy ez milyen előnyökkel járhat. Értelemszerűen ez függ majd a járvány aktuális helyzetéről is.

A Pfizer jól tájékoztat, Karikó nem különben

A gyógyszergyárak közül talán a Pfizer adja a legértelmezhetőbb tájékoztatást a vakcinákkal és a járványhelyzettel kapcsolatban, Karikó Katalin például az új variánssal kapcsolatban is egy átlagember számára is egyszerű magyarázatot adott arra, mi következhet, mondta Gulyás.

Erről azzal összefüggésben beszélt, hogy nem kellene-e a vakcinagyártóknak fellépnie jobban az álhírek ellen.

Miért változtattak az adatközlésen a lélegeztetett betegek esetében?

Nincs központi összekapcsolás a halálos áldozatok és a között, hogy ki volt oltott és ki oltatlan, de mindkettőről állnak rendelkezésre adatok. Gulyás szerint néhány kórházban vezetnek együttes statisztikát.

Közölte, legalább 15-szörös az esélye annak, hogy valaki kórházba kerüljön akkor, ha oltatlan, mint azoknak, akik oltottak, ebben a nemzetközi trendekkel összehasonlítva nincs nagy különbség.

Kérdezték arról is, miért változtattak az adatközlésen a lélegeztetett betegek esetében. Erre azt válaszolta, az invazív lélegeztetés az, ami informatív. Az életmentő beavatkozásnak az invazív lélegeztetés minősül, aki oxigént kap az ellátása során, nem jelent ugyanolyan súlyos megbetegedést.

Ennek van információértéke

– mondta.

Az van életveszélyben, aki invazív lélegeztetésre szorul, szögezte le.

A Kék bolygó milliárdos villájáról

Áder János Kék bolygó klímavédelmi alapítványa rendszeresen kap támogatást a kormánytól, de nemrég a Pasaréti úton vásárolt milliárdos villát.

Gulyás szerint egy alapítvány ha az állami támogatását felhasználja, akkor azzal kapcsolatban ők nyilatkozzanak, mert ő csak feltételezésekbe tud bocsátkozni.

De egyébként komoly tudományos kutatási munkákat végeznek, leemeli a kalapját előttük.

Fudan: lesz vagy nem lesz?

A miniszter igyekszik távol tartani magát minden olyan reakciótól, ami Karácsony Gergely nyilatkozataihoz kapcsolódik, és nem muszáj rá mondania valamit.. Ezt azzal kapcsolatban mondta, a főpolgármester a napokban arról beszélt, eldőlt, hogy nem lesz Fudan-egyetem.

Gulyás végül erre nem is reagált.

Városháza-gate

Van egy vizsgálóbizottság a Városháza-üggyel összefüggésben, nem a kormánynak kell megmondania, hogy mi a bűncselekmény és mi nem, de ha a gyanú szerint fennáll a gyanú, nyomozást kell indítani.

Bajnai Gordon nem tudna értelmezhető magyarázatot adni az ebben az ügyben a közvélemény által is megismert tevékenységére, ezért nem jelent meg a vizsgálóbizottságban.

Bige Lászlóról Mindennek van határa

Helyzetértékelést adott az agrárminiszter, drámaian megnőtt a műtrágya ára, ez annak az üzleti magatartásnak köszönhető, amit a GVH kartellnek minősített, közölte Gulyás. Hozzátette ezért szabott ki példátlan, 14 milliárd forintot is meghaladó bírságot Bige László cégére.

A mezőgazdasági helyzet az, hogy hektáronként 50-85 ezer forintba került a műtrágya korábba, most 205-255 ezer forintba, ami 3-5-szörös áremelkedés ennek a jogellenes magatartásnak köszönhetően

Mint mondta, azt is tudni kell, hogy jelentős részét a magyar piacnak Bige László állítja elő, éppen ezért az ő jogellenes tevékenysége a  nemzetgazdaság szintjén is jelentkezik, mert a gazdákat ellehetetleníti.

Közösen tesz majd előterjesztést a kormány és az agrártárca. Szerintünk mindennek van határa, jó lenne, ha valaki nem politikusokat támogatna és akarna megvenni, hanem a magyar gazdák támogatására is nyitott lenne

– zárta ezt a témát.

Már jönnek is a kérdések

Gulyás szerint a kötelező oltásról nemzeti hatáskörben kell dönteni, de az nem baj, hogyha az EU ajánlásokat fogalmaz meg.

Magyarország egyébként is szigorú rezsimet vezetett be, amikor a munkáltatók kötelezővé tehették az oltást a munkavállalók számára

– fogalmazott.

„Ennyit a hitelesség kérdéséről”

Az energiaárakkal és a rezsicsökkentéssel is foglalkoztak, a világban elszabadultak az energiaárak, ezért tartották fontosnak, hogy ha az infláció ellen fel szeretnének lépni, akkor a rezsicsökkentést meg kell védeni és az üzemanyagárak hatósági ára is ebbe a körbe tartozik.

A kisvállalkozások számára is elérhető lesz a rezsicsökkentés 10 munkavállalóig és 4 milliárd forintos bevételig.

Az önkormányzatok számára is lehetővé teszik az egyetemes szolgáltatás igénybevételét. Fontos ugyanis, hogy az önkormányzati rendszer is zavartalanul működjön Gulyás szerint.

Szórakoztató kis színes, hogy akik ostobaságnak tartják a rezsicsökkentést, ezen polgármesterek által vezetett önkormányzatok elsőként jelentkeztek a rezsicsökkentett árra. „Ennyit a hitelesség kérdéséről”

A kormány határozott szándéka, hogy a védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz kötődjön

Járványügyekkel foglalkozott tegnap leginkább és leghosszabban a kormány, mondta Gulyás, majd ismertette a csütörtöki adatokat. Új fertőzöttből 10 466 volt, és az elmúlt 24 órában 218-an haltak meg.

A minisztert szerint elsők vagyunk Európában a harmadik oltásokat tekintve, ami kulcsfontosságú a vakcinagyártók és az orvosok szerint is, ugyanis 4-5-6 hónap után csökken az oltóanyag által biztosított védettség mértéke.

Mivel mi gyorsan oltattunk, június 10-ig 3 millió 700 ezer ember volt, akinek a védettsége december 10-én jelentősen csökkentettnek tekinthető. Személyesen is meg fogjuk őket keresni a megadott e-mail címeken keresztül, és arra fogjuk kérni őket, hogy vegyék fel a harmadik oltást

– jelentette be.

Újabb egy héttel meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet és felkértük az operatív törzset, szervezzék meg, hogy oltási akciónapokat szervezzenek az ország valamennyi településén

– mondta.

Felkérték az operatív törzset arra is, hogy járványügyi szempontból vizsgálják meg, hogy oltási igazolványok érvényességével kapcsolatban milyen szabályokat érdemes bevezetni. Ezt be fogják később jelenteni, de

a kormány határozott szándéka, hogy a védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz kötődjön.

Van egy kis csúszás

Egyelőre sehol a Szentkirályi-Gulyás kettős, a kormányinfót élőben közvetítő M1-en tíz percig nemzetközi körképet adtak arról, milyen rossz a járványhelyzet Európa-szerte, majd rátértek Brüsszelre, amely „kötelezővé tenné a migránsok tagállamok közötti elosztását.”

Amint elkezdődik a sajtótájékoztató, jelezni fogjuk.

És ha már újságírói kérdések

A 24.hu újságírója is ott van a sajtótájékoztatón, és kérdez majd többek között arról, hogy

  • a három oltással rendelkezők mikortól vehetik fel adott esetben a negyedik oltást;
  • miért volt arra szükség, hogy megváltoztassák, ki szerepel a napi statisztikákban lélegeztetett betegnek;
  • valamint hogy miért nem állították még vissza 15+15 napra a közérdekű adatkérések megválaszolásának határidejét.

Kezdés 12 órakor

Az e heti kormányinfó némileg szokatlan időpontban, 12 órakor kezdődik majd, de a megszokott rendben zajlik majd: Gulyás Gergely ismerteti a kormány szerdai ülésén hozott döntéseket, majd válaszol az újságírói kérdésekre.

Olvasói sztorik