Belföld

Elmarasztaltak egy munkáltatót, aki nem biztosított megfelelő vécéhasználatot egy transznemű munkatársának

Peter Steffen / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
Peter Steffen / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

Közleményt adott ki csütörtökön reggel az LMBTQ-jogokkal is foglalkozó Háttér Társaság. Eszerint az alapvető jogok biztosa megállapította: egy munkáltató megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor nem biztosította egy transznemű munkavállaló számára a nemi identitásának megfelelő munkahelyi öltöző- és mellékhelyiség-használatot. Az esetleírás szerint a munkavállaló, akit Petra néven neveznek meg, már évek óta dolgozott a munkahelyén, amikor transznemű nőként coming outolt, majd nemi megerősítő műtéten is átesett. Mint írják, ezután több alkalommal kérte munkáltatóját, hogy a továbbiakban a női öltözőt és mellékhelyiséget használhassa, de a munkáltató ezt megtagada.

A munkavállalónak azonban nem csak az elutasítással és a férfi mosdó kötelező használatával kellett megbirkóznia: a munkáltató ugyanis szavazást kezdeményezett a női munkavállalók körében arról, hogy hozzájárulnak-e ahhoz, hogy a továbbiakban a transznemű munkatársuk is a női mosdót és öltözőt használhassa. A munkatársak többsége ezt leszavazta, így a munkáltató ismételten felhatalmazva érezte magát arra, hogy megtagadja a női öltöző és mosdó használatát – írták. A transznemű sértett emiatt a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatának segítségével az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Egyenlő Bánásmódért Felelős Főigazgatóságához fordult.

A hivatal a vizsgálat során megállapította, hogy a munkavállalót hátrány érte azáltal, hogy a munkáltatója nem biztosította számára a nemi identitását figyelembe vevő öltöző- és mellékhelyiség-használatot, illetve ennek érdekében semmilyen intézkedést nem tett.

A vizsgálat során figyelembe vették azt is, hogy a sértett már több éve jelezte a munkáltatónak, hogy a női mosdót és öltözőt kívánja használni, így kellően hosszú idő állt rendelkezésére a megfelelő feltételek biztosítására. A hivatal emellett nem fogadta el a munkáltatónak azt a védekező érvelését, hogy a mosdóhasználat elutasítására a többi munkavállaló véleménye miatt volt szükség. A határozatban elrendelték a jogsértő állapot megszüntetését, és kötelezték a munkáltatót, hogy valamilyen módon biztosítsa a transznemű munkavállalója számára a nemi identitását figyelembe vevő öltöző- és mellékhelyiség-használatot.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetése után 2021 januárja óta az ilyen ügyekben a Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jár el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik