Belföld

Nem akarnak miniszterek lenni Márki-Zay Péter tanácsadói

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A múlt héten nevezte meg szakértői csapatának néhány tagját Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Bojár Gáborral, a Graphisoft alapítójával, Bod Péter Ákos volt jegybankelnökkel és Fleck Zoltánnal, az ELTE jog- és társadalomelméleti tanszékének vezetőjével beszéltünk feladataikról.

Márki-Zay Péter a Partizánnak adott múlt heti interjújában beszélt arról is, hogy kik a tagjai a választási programjáért felelős szakértői csapatnak. Eszerint Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke monetáris kérdésekben, Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója gazdaságpolitikai, Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője sportpolitikai területen, Komáromi Zoltán DK-s politikus és háziorvos az egészségügyhöz kapcsolódóan, Fleck Zoltán jogász-szociológus pedig az alkotmányos kérdésekkel és a közjogi átmenettel kapcsolatban ad tanácsokat az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének, aki mellettük Bod Péter Ákos nevét is megemlítette.

Bojár Gábor: Nem vagyok alkalmas miniszternek

– Rendkívül megtisztelő, hogy Márki-Zay Péter engem is megnevezett Király Júliával egyetemben a gazdasági szakértői között – mondta a 24.hu-nak Bojár Gábor, aki szerint elsősorban a vállalkozói szemléletével tud segíteni. A Graphisoft alapítója elmondta, hogy egy 14 fős, tekintélyes közgazdászokból álló csapat írja a miniszterelnök-jelölt gazdaságpolitikai programját, amelyben ő az egyetlen, aki nem közgazdász. – A hatpárti program már elkészült, de szükséges ennek finomhangolása, mivel sokkal súlyosabb a gazdasági helyzet a járvány és a minden képzeletet felülmúló osztogatások miatt. Az az anyag, amit elkészítünk, a kormányzásban nyújtana elsősorban Márki-Zay Péternek segítséget – nyilatkozta Bojár Gábor.

Farkas Norbert / 24.hu Bojár Gábor

Az üzletember szerint nagyon nehéz lesz nyerni a Fidesszel szemben, de Márki-Zay „a lehetetlen küldetések teljesítésében nagyon jó: már háromszor is nyert esélytelenként indulva választást, kétszer a legfideszesebb városban, Hódmezővásárhelyen, majd Dobrev Klárát is legyőzte az előválasztáson”. Bojár egyébként biztosan nem vállalna szerepet egy esetleges Márki-Zay-kormányban.

Nem akarom égetni magam, ugyanis nem érzem magam alkalmasnak egy minisztérium irányítására.

Én már a Graphisoft vezetését is lepasszoltam, amikor az túl nagyra nőtt. A gyors döntésekben vagyok jó, nem tudnék egy nagy szervezetet jól működtetni – jelentette ki a Graphisoft milliárdos alapítója, aki kétmillió forinttal támogatta Márki-Zay kampányát. – Tudom, hogy a legtöbb olvasó számára ez jelentős összeg, de azt is tudni kell, hogy mindez egy kampány költségvetéséhez képest elenyésző – tette hozzá.

Márki-Zayt egyébként körülbelül három éve ismeri, azóta, hogy frissen megválasztott hódmezővásárhelyi polgármesterként meghívta őt előadást tartani a helyi vállalkozói fórumon. – Szívesen mentem, már csak azért is, mert Hódmezővásárhelyen voltam katona, ott szolgáltam 11 hónapig – mesélte Bojár Gábor, aki könnyen együtt tud dolgozni Márki-Zay Péterrel, mivel az általa képviselt konzervatív-liberális gazdaságpolitika nagyon közel áll hozzá.

Bod Péter Ákos: Időnként felhív, és kikéri a véleményemet

– Tanácsot adok neki, de nem vagyok tanácsadó. Az ugyanis pénzzel járó állás az én felfogásom szerint – mondta Bod Péter Ákos egyetemi tanár, egykori jegybankelnök, akivel kapcsolatban Márki-Zay úgy fogalmazott, hogy tőle is szívesen elfogad segítséget. A közgazdászprofesszor már polgármesterré választása előtt hallott Márki-Zay Péterről, mivel ismerte a szintén közgazdász végzettségű politikus disszertációját, amit Magyarország gazdasági fejlődéséről írt. Személyesen 2018-ban találkozott vele először, utána részt vett polgármesteri kampányában.

– Időnként fel szokott hívni, és kikéri a véleményemet különböző gazdaságpolitikai kérdésekről, de nem szoktam ellenőrizni, hogy mennyit fogad meg abból – mondta Bod Péter Ákos, akinek nincsenek hivatali ambíciói, már csak a korára tekintettel sem. Hetvenéves, jól érzi magát az egyetemen, szeret tanítani, és a világért sem hagyná ott a Közgázt.

Mohos Márton / 24.hu Bod Péter Ákos

Két találkozás után kérte fel a jogtudóst

Bár személyesen csak kétszer találkoztak, Márki-Zay Péter mégis Fleck Zoltán egyetemi tanárt kérte fel a közjogi program összeállítására. – Először a nyáron találkoztunk, amikor előadást tartottam egy konferencián az alkotmányozásról, majd nem sokkal később néhány szakértővel összeültünk egy beszélgetésre. Miután megnyerte az előválasztást, felhívott. Arra kért, hogy vezessem azt a csapatot, amely a közjogi átmenet programját dolgozza ki az új alkotmány elfogadásáig – mesélte az ELTE jog- és társadalomelméleti tanszékének vezetője. Elmondta, hogy egy nyolc-kilenc fős, jelentős alkotmányelméleti, illetve jogi kodifikációs tudással felvértezett csapat dolgozik a programon.

– Az a feladatunk, hogy azokat a rosszindulatú csapdákat semlegesítsük a közjogi rendszerben, amelyek megakadályozzák az új parlament működését,

2010 óta ugyanis több mint 300 kétharmados jogszabályt hoztak,

amelyek lehetetlenné teszik a demokratikus kormányzást és a jogállam helyreállítását. A végső cél pedig egy új, népszavazással megerősített és társadalmi részvétellel létrehozott alkotmány elfogadása lesz – magyarázta a jogtudós, aki szintén nem vágyik kormányzati vagy állami tisztségekre. – Erről határozottan nem volt szó, de nem is vállalnék semmilyen ilyen szerepet. Maradok az oktatás és tudomány világában. Nem vagyok alkalmas semmilyen köztisztviselői vagy politikai szerepre – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik