Belföld

Orbán Viktor: Európai politikai agglegények lettünk

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Magyarországot többször is próbálták keresztre feszíteni az Európai Parlamentben, Marine Le Pen személyesen, és a pártja is mindig kiállt hazánk mellett

– mondta Orbán Viktor kedden a Karmelita kolostorban, ahol Marine Le Pent, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnökét fogadta.

A miniszterelnök a sajtótájékoztatón a köszönetnyilvánítást követően arról beszélt, hogy

nagy kihívások előtt állunk, az uniónak nincs politikai befolyása a nemzetközi térben, nem tudta megoldani az unióra nehezedő migrációs nyomást, és nem tudunk megküzdeni az energiaárak elszabadulásával sem.

Ellenzik, hogy európai szuperállam jöjjön létre – folytatta a miniszterelnök, aki szerint a migráció és a nyílt társadalom propagálása soha nem látott mértéket ért el. Orbán elmondta, hogy az európai jobboldal megújulásra szorul, és ez csak úgy mehet végbe, ha szövetségeket kötünk egymással.

Európai politikai agglegények lettünk

– jelentette ki Orbán Viktor az Európai Néppártból való távozással kapcsolatban. A miniszterelnök jégtörésnek nevezte a nyáron elindított európai mozgalmat. Júliusban Orbán és szövetségesei közös deklarációval szálltak be az Európai Unió jövőjéről szóló vitába. A kezdeményezést aláírta a Nemzeti Tömörülés is. A nyilatkozatban leszögezték, hogy Európának a nemzetállamok megerősítésére van szüksége, és nem szabad átengedni a nemzeti hatásköröket az uniós intézményeknek. Hangsúlyozták azt is, hogy vissza kell térni Európa zsidó-keresztény gyökereihez, és bevándorlás helyett családtámogatással kell megoldani Európa demográfiai problémáját.

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Orbán Viktor a Brezsnyev-doktrinát felidézve arról is beszélt, hogy a szovjet tankokkal történt beavatkozás durvább ugyan, mint az uniós jogállamisági mechanizmus, de ettől még az utóbbi is beavatkozás marad.

Marine Le Pen a nyilatkozatát azzal kezdte, hogy Orbán Viktort bátornak, Magyarországot pedig ellenállónak nevezte, ahol számos hős ontotta vérét. Az EU szerinte centralizált, pedig az uniónak sokszínűnek kellene lennie. A francia szélsőjobboldal vezéralakja elmondta, hogy nem létezhet nép szuverenitás nélkül, de most a hegemónia válik uralkodóvá. Marine Le Pen azt kérte a magyaroktól, hogy tartsanak ki, a miniszterelnökkel kapcsolatban pedig kiemelte, hogy Orbán Viktor nem adja könnyen a bőrét, és

bátorságot ad Európának.

A francia politikus arról is beszélt, hogy ha megválasztják elnöknek, akkor támogatni fogja, hogy Európa egy másik irányba induljon el.

Orbán Viktor újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy a magyar egy magányos, rokontalan nép, így történelmi érték, hogy valaki kiáll mellettünk.

Tudjuk a helyünket, de a nemzetek nagyságát a lélek szabja meg

– jelentette ki Orbán, aki nem gondolja, hogy vezető szerepet kéne játszanunk a megújulásban, de most egy új korszak jön, és keresi a partnereket.

Le Pent a homofób pedofiltörvényről is kérdezték, de ő a választ azzal kerülte ki, hogy:

Nem igazságot osztogatni jöttem ide, ez a magyarok dolga.

Az a gondolat, hogy egy európai szuperállam az energiaárakat megoldja, az téves, ezt ismét Orbán Viktor mondta kérdésre. A miniszterelnök szerint az unióban egy olyan szabályozási csomag van az asztalon, ami tönkre fogja tenni az egész európai középosztályt, még a franciákat is. Az autókat és a lakásokat is be akarják vonni a kvótakereskedelembe, jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik