Belföld

Hvg: az oroszok már azzal is számolnak, hogy semmi nem lesz a paksi bővítésből

Jászai Csaba / MTVA
Jászai Csaba / MTVA
Miután elkészült egy titkosszolgálati jelentés, az orosz fél több munkatársát is hazarendelte.

A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos információkat osztott meg az orosz titkosszolgálat a Belügyminisztérium alá tartozó partnerszolgálattal. Ezek középpontjában a Paks II.-projekt legalsó szintjét érintő kisebb beszerzések állnak – értesült több forrásból a hvg360.

A lap úgy tudja, a feltárt kényes ügyek miatt az oroszok már több munkatársukat is hazarendelték, köztük Alekszandr Hazin orosz fővállalkozót, az orosz ASZE Mérnöki Vállalat Paks II.-projektigazgatóját is. Hogy tényleg így történt-e, nem lehet biztosan megmondani, mert az ehhez hasonló ügyeket az oroszok diszkréten kezelik, a Roszatom budapesti képviselete mindössze annyit közölt, hogy a cégen belüli személyi változásokat a Roszatom nem kommentálja.

A titkosszolgálat által felderített ügyek nem a nagyhalakat érintik, jelen esetben nem arról van szó, hogy mutyizás gyanújába keveredtek volna a a paksi bővítésben is érdekelt NER-közeli vállalkozók, de a feltárt esetek nem választhatóak el a nagy projekt körüli bizonytalanságoktól. Az elérhető szerződésekből látszik, hogy a konkrétan az atomerőművel kapcsolatos munkákat az oroszok viszik, így a magyar résztvevők csak a kisebb beszerzéseknél érvényesülhetnek, itt adódhattak visszaélések.

A szigorú hozzáállás azt mutatja, hogy az oroszok az utolsó forinton is rajta tartják a szemüket, az pedig hogy a saját kutakodásaik eredményeit a magyar féllel is megosztják, üzenet értékkel bírhat: „Moszkvában bespájzolnak az információkból. A zsarolási potenciálnak akkor lehet majd haszna, ha esetleg elmérgesedik a vita a magyar és az orosz fél között a paksi beruházásról” – áll a cikkben.

A hvg forrásai szerint a Roszatomnál már abban is gondolkodnak, hogy a jövőben mérnökök helyett jogászokat küldenek Magyarországra, egyre nehezebben viselik ugyanis, hogy miközben ők elvégzik a saját feladataikat, folyamatosan zátonyra futnak az orosz engedélytervek. Éppen ezért reális forgatókönyvként értékelik azt is, hogy a paksi bővítésből végül semmi nem lesz.

Ha pedig így lesz, az azt jelentené, hogy a magyar fél komoly kártérítési pert kaphat a nyakába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik