Belföld

Karácsony Gergely a Guardiannek: „A legkevesebb, hogy az igazságügyi miniszternek le kell mondania”

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

„Az a legkevesebb, hogy az igazságügyi miniszternek le kell mondania” – mondta a Guardian tudósítójának Karácsony Gergely főpolgármester. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, kiszivárgott adatok szerint a magyar kormány ellenzéki politikusok és újságírók megfigyelésére használhatta az NSO Pegasus nevű kémszoftverét. Az úgynevezett megfigyelési botrány múlt héten robbant ki, az Amnesty International által az érintett mobiltelefonokon végzett kriminalisztikai elemzések több – nem csak magyarországi illetőségű személy esetében – igazolták, hogy a készülékeket megfertőzték az izraeli NSO kémszoftverével. A magyar kormány eddig nem tagadta, hogy Magyarország rendelkezik ilyen kémeszközzel, ahogyan azt sem, hogy újságírókat, ellenzékieket figyeltek meg az eszközzel. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrégiben arról beszélt:nincs abban semmi meglepő, ha Magyarország külföldről vásárol kémszoftvert. A Pegasus-ügyről a portugál köztévének adott keddi interjújában úgy nyilatkozott, „Magyarországon senkit nem figyeltek meg pusztán a munkája, a hivatása miatt”. Arra viszont a kormány többi tagjához hasonlóan ő sem válaszolt, hogy az állami szervek használták-e az izraeli kémprogramot.

A lap idézi a momentumos Donáth Annát is, aki a párt hétfői, a Pegasus-botrány miatt szervezett tüntetésen az AP hírügynökségnek úgy fogalmazott:

Ez a botrány azt mutatja, hogy Magyarországon már nem beszélhetünk jogállamiságról.

Donáth hozzátette: követelik, hogy a kormány mondjon le. A lap kiemeli, hogy a magyar törvények lehetővé teszik, hogy azokban az esetekben, amikor a nemzetbiztonság forog kockán, a hírszerző szolgálatok bírósági felügyelet nélkül, kizárólag az igazságügyminiszter aláírásával is elrendelhetnek megfigyelést.

Idézik Ungár Pétert is, aki a nemzetbiztonsági bizottság a kormánypárti képviselők miatt kudarcos ülése után beszélt arról, hogy a kormány terve nem az, hogy megvitassa a kérdés. Ungár szerint Varga Juditnak le kell mondania, ha nem tud megfelelő magyarázatot adni arra, hogy a volt-e megfigyelés és ha igen, miért.

A lap feleleveníti, hogy a Le Monde – az egyik legnagyobb francia lap, amely közreműködött a lehallgatási botrány felderítésében – egyik újságírója a közelmúltban interjút készített a magyar igazságügyi miniszterrel. A beszélgetésben a riporter azt kérdezte Varga Judittól: „Ha valaki azt kérné, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy egy [politikai] ellenfelet, elfogadná ezt a kérést?” Varga állítólag felháborodottan válaszolt, provokációnak nevezte a kérdést, majd a kérdés és a választ törlését kérte.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik