Tech

Az „orosz Zuckerberg” is rajta van a Pegasus-listán

AOP.Press/Corbis via Getty Images
AOP.Press/Corbis via Getty Images

A világ jelentős részét foglalkoztatja még Magyarországon kívül a Pegasus-botrány, azaz hogy egy izraeli cég kémszoftverével okostelefonokat hekkeltek meg és hallgattak le világszerte. A nyilvánosságra került telefonszámok tulajdonosai között sok fontos ember is jelen van, köztük az Pavel Durov, orosz techmilliárdos, a Telegram csevegő és a VK (korábban Vkontakte) közösségi oldal alapítója – írja a The Guardian.

A lap kiemeli: mivel Durov mobilját egyelőre nem vizsgálták át, nem jelenthető ki, hogy a kémszoftver aktívan le is hallgatta az eszközét, csupán a nevét találták meg a potenciális célpontok listáján. Az NSO szóvivője nem közvetlenül reagált arra a kérdésre, hogy Durov telefonja célpont volt-e, válasza szerint tévesek a feltételezések, hogy a listán szereplő számok tulajdonosai Pegasus-célpontok lennének. Durov száma 2018 elején tűnt fel a listán, a brit szám az évek óta használt személyes Telegram-fiókjához tartozott.

A jelenleg Londonban élő techmilliárdos 2013-ban hagyta el Oroszországot, számos konfliktusa volt az ország biztonsági szolgálataival, mivel a Telegram jelentős szerepet játszott számos tüntetésben, és a szerveződő ellenmozgalmak fontos kommunikációs csatornájává vált. Több alkalommal sem volt hajlandó adatokat átnyújtani az orosz titkosszolgálatnak. A The Guardian szerint a rendelkezésre álló információk alapján ha valaki Durovra volt kíváncsi, az Egyesült Arab Emírségek lehet. A Telegram adatközpontja Dubajban található.

Az elmúlt évek során Durov több alkalommal is ócsárolta a versenytársak biztonsági megoldásait, különösen a WhatsAppot, aminek a használatát egyenesen „veszélyesnek” nevezte. A feltörhetetlenként reklámozott Telegram végponttól végpontig terjedő titkosítást kínáló app, már több mint félmilliárd felhasználója van a világon. A helyzet iróniája, hogy a szolgáltatást pont azért fejlesztették, hogy a kommunikáló felek elrejtsék magukat a kormányok szeme elöl. Ám a Pegasus által alkalmazott fejlett módszerek miatt a titkosított alkalmazások sem nyújtanak védelmet, se a Signal, se a WhatsApp, se a Telegram.

Kapcsolódó
Ezt kell tudni az izraeli kémfegyverről, amivel magyarokat is lehallgattak
A Pegasus nem egy átlagos kémszoftver, de az átlagfelhasználó is tanulhat az ügyből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik