Belföld

Pintér Sándor elment a nemzetbiztonsági bizottság ülésére, de a fideszesek határozatképtelenné tették azt

MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Cikkünket frissítjük.

Hétfőre a nemzetbiztonsági bizottság összehívását kezdeményezte az ellenzék a Pegasus-botrány ügyében. A bizottságot vezető jobbikos Stummer János a belügyminisztert, Pintér Sándort is meghívta, aki egy interjúban azt mondta, hogy zárt ülésen szívesen válaszol a kérdésekre.

Pintér el is ment az ülésre, de a fideszes tagok nélkül a testület határozatképtelen volt, így napirendet sem fogadhatott el.

Az ellenzék az alábbi kérdésekre vár választ a kormánytól:

  • Megvásárolta, illetve használta-e valamelyik hazai szakszolgálat a Pegasus nevű megfigyelőprogramot?
  • Adott-e engedélyt az Orbán-kormány jelenlegi igazságügyi minisztere vagy valamelyik hivatali elődje újságírókkal, ellenzéki politikusokkal szembeni titkos információgyűjtésre?
  • Adott-e engedélyt Varga Judit beosztottja, Völner Pál parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes újságírókkal, ellenzéki politikusokkal szemben történő titkos információgyűjtésre?
  • Tudott-e Orbán Viktor arról, hogy független újságírókat, ellenzéki politikusokat, üzletembereket és ügyvédeket hallgattak le az elmúlt években Magyarországon?
  • Jelenleg is tartanak-e a lehallgatások?

Halász János, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke már azután, hogy Stummer összehívta a testületet, közölte: szerintük nem indokolt a bizottsági ülés megtartása, az csupán „politikai hangulatkeltés”. A Fidesz-frakció sajtosztálya vasárnap megerősítette, hogy a kormánypárti képviselők nem vesznek részt az ülésen, közleményükben azt írták, hogy „a baloldali politikusok túl sok filmet néznek, és megalapozatlan hírek alapján (…) hívták össze” azt.

Nemrég kiderült, az izraeli NSO nevű cég Pegasus nevű szoftverével politikusokat, üzletembereket, újságírókat, jogvédőket, ügyvédeket figyeltek meg az elmúlt években világszerte, így Magyarországon is. A magyar kormányból senki sem válaszolt még arra a kérdésre, hogy a magyar állam vásárolt-e ebből a szoftverből, sőt Gulyás Gergely miniszter nemrég azt mondta, hogy ezt soha nem is fogják elárulni. Maga az NSO határozottan állítja, hogy csak kormányoknak és állami szervezeteknek adják el a szolgáltatásukat. A témán dolgozó nemzetközi oknyomozó csapat Magyarországról háromszáz telefonszámot talált a célszemélyek listáján. Némelyikük telefonjának vizsgálata során be is bizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

Az ügyészség már nyomozást rendelt el az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik