Belföld koronavírus

„Sem virológusok, sem immunológusok nem vagyunk” – a háziorvosok segítséget várnak a harmadik oltás előtt

Bús Csaba / MTI
Bús Csaba / MTI
Szükségük lesz a háziorvosoknak a szigorú sorvezetőre az újraoltáshoz, miközben azt hangsúlyozzák: a még be nem oltottak meggyőzése sürgetőbb feladat. Nemcsak a rendelőkben, az idősotthonokban is listázni kellett, kik szeretnének újraoltást.

Sárkány ellen sárkányfű! – így viccelődött feltűrt ujjú pólóban Orbán Viktor február 28-án, amikor megkapta a koronavírus elleni vakcina első adagját. A miniszterelnök karjába a kínai Sinopharm oltóanyagát fecskendezte be orvosa, aki a procedúrát megörökítő Facebook-videóban hozzátette: a legjobb oltóanyag az, amelyiket már megkapta a páciens.

Orbán Viktor Facebook oldala

Közel fél év elteltével kiderült és hivatalossá vált, hogy nem feltétlenül elég az első két dózis, sokaknál a védettség növelése – olykor az is lehet, hogy a kialakítása – érdekében szükség lehet egy harmadik oltásra. Erről hosszas huzavona után döntött csak a kormány, miután a kínai vakcinával oltott, de antitesttel nem rendelkező elszánt civilek (politikusok, virológusok, hozzáértő szakemberek támogatásával) próbálták elérni, hogy kapjanak harmadik oltást. Sokáig úgy tűnt, ezt nem lépi meg a kormány, hiszen azzal beismerné, hogy a kínai Sinopharm mégsem annyira hatékony, mint remélték. Pedig ezt több kutatás és vizsgálat is alátámasztja.

Kapcsolódó
Magyar kutatás: a 60 év felettiek negyedénél hatástalan a Sinopharm
Az 50 év alattiak 90 százalékánál azonban termelődtek antitestek a SARS-CoV-2 ellen. 

Azt az általunk megkérdezett háziorvosok is állítják, hogy a februártól az oltási hadrendbe állított kínai vakcina beszerzése jó döntés volt,

azt viszont figyelembe kellett volna venni, amit a gyártó is hangsúlyozott: 60 év felett nem ajánlják az alkalmazását.

Márpedig itthon időseket is oltották Sinopharmmal elsősorban februárban és márciusban, több százezren kaptak közülük belőle.

A kormány végül nem állt bele a Sinopharm-dilemmába azzal, hogy kimondja, egyelőre csak a kínai vakcinával oltottak kapjanak harmadik dózist. Orbán Viktor július 16-án ugyanis azt jelentette be, hogy bárki – tehát akár az is, akit előzőleg Pfizerrel oltottak – jelentkezhet harmadik oltásért.

Azt egyelőre nem tudni, változtat-e ezen a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészégügyi Intézet, a Dél-pesti Centrumkórház, az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet szakmai vezetői, virológusai, valamint a Szakmai Kollégiumi Tagozat képviselői által meghatározott eljárásrend, merthogy azt még az operatív törzsnek és a kormánynak is el kell fogadnia.

Tény, hogy nem sietik el a protokoll nyilvánossá tételét és megküldését az oltóorvosok számára: kevesebb mint egy hét van hátra az Orbán által bejelentett augusztus 1-jei határidőig, ám a feladat ezúttal valóban kevésbé sürgető, mint tavasszal, amikor az volt a cél, hogy minél gyorsabban, minél több ember kapjon vakcinát. Akkor fontos volt a lehető leghamarabb bevonni a háziorvosokat is az oltási programba.

Mindenáron el kellett kezdeni a lakosság oltását bárhogy, akár átfogó kutatási adatok nélkül is, mert azt tudni lehetett, hogy mindegyik vakcina biztonságos

– vázolta az akkori döntések hátterét egy háziorvos.

Mivel a harmadik körös oltások beadására legkorábban a második körös oltások beadását követő negyedik hónapot követően van lehetőség augusztus 1-jétől, az időkorlát miatt ez még nem érint tömegeket.

Ráérünk, és az sem jelent problémát, ha augusztus 1-jére nincs meg a protokoll, mert nem kell kapkodni – mondta lapunknak egy fővárosi háziorvos, aki azonban hozzátette: eljárásrendre mindenképp szükségük van az orvosoknak.

Nagyon fontos, hogy legyen protokoll, mert nem szeretnék egyedül dönteni arról, ki milyen vakcinát kapjon

– tette hozzá az orvos, aki észszerűnek tartja, hogy első körben életkortól függetlenül azok kapjanak harmadik oltást – lehetőség szerint Pfizert –, akiket Sinopharmmal oltottak be.

Rosta Tibor / MTI

A többieknek szakmailag annyira nem tartaná fontosnak. „A szputnyikosoknak az utazás miatt lesz majd fontos. Egyébként azoknak, akik Pfizert, AstraZenecát vagy Modernát kaptak, nem tartom szükségesnek a harmadik oltást. Azonban, ha az látszódik, hogy akár a delta vagy bármelyik másik variáns súlyos Covidot okoz a beoltottaknál is, akkor változtatok a véleményemen” – mondta lapunknak a fővárosi orvos.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Pfizerrel, Modernával és Astrával oltottak – globálisan nézve is – csak elvétve kerülnek kórházba súlyos koronavírus-fertőzéssel. A Sinopharmról sokkal kevesebb az ilyen adat. „A kínai vakcina idősebbeknél nem teljes, csak hozzávetőleges védettséget ad” – fogalmazott egy háziorvos lapunknak, ettől függetlenül ő is azok táborát erősíti, akik szerint jó ötlet volt behozni a kínai vakcinát tavasszal. Most azonban már látszanak az eredmények, így már úgy véli, ajánlott a kínai vakcinával oltottak újraoltása mRNS-vakcinával.

Nem szeretnének nagy szabadságot

Bár a központi koronavírus-tájékoztató oldalon hétfő este jelent meg a hír arról, hogy a Kásler Miklós által összehívott szakmai grémium kidolgozta a harmadik oltás beadásának eljárásrendjét, ennek előkészülete már javában zajlott a miniszterelnök július 16-ai bejelentése óta. Legalábbis erről árulkodik egy vidéki, idősotthonban is dolgozó háziorvos beszámolója, aki lapunknak azt mondta:

a szociális otthonokban össze kellett írni és le kellett adni, kik szeretnék felvenni a harmadik oltást. 

Nem tartaná jó ötletnek, ha a háziorvosok túlságosan is nagy szabadságot kapnának a harmadik oltás eldöntésében, és szigorú sorvezető nélkül kellene dönteniük.

Sem virológusok, sem immunológusok nem vagyunk. Ha szabadon dönthetjük el, hogy ha valaki AstraZenecát kapott, akkor mivel oltsunk rá, abból óriási kavarodás lenne

– mondja a vegyes praxist igazgató orvos, aki úgy látja, betegei egyelőre kivárnak, nincs tolongás a jelentkezésben. Néhány érdeklődő telefont kapott csak, de a kérdésekre – protokoll hiányában – egyelőre csak annyit tudott válaszolni, amit eddig hivatalosan közöltek. Mivel még a betegei sem döntöttek arról, élnek-e az újraoltás lehetőségével, a háziorvos nehezen tudja majd összesíteni, pontosan hány és milyen vakcinát rendeljen, mint ahogy ezt a Népszava információi szerint meg kell tenniük az alapellátó orvosoknak.

Az általunk megkérdezett háziorvosok mindegyike azt mondta, észszerűbb lenne, ha a harmadik oltásokat az oltópontokon szerveznék meg, mert a rendelők már így is túlterheltek: rendelésenként százas betegforgalmat menedzselnek, miközben még mindig zajlanak az első körös oltások, és azok meggyőzése, akik valamilyen oknál fogva nem akarják beoltatni magukat. Egyik forrásunk szerint többségük nem oltásellenes, inkább hezitáló, akiket egy kis rábeszélés után meg lehet győzni az oltásról.

A jelenlegi járványintenzitás alapján nem azt mondom, hogy ráér a harmadik oltás, de jelenleg sürgetőbb a be nem oltottak oltása

– hangsúlyozta a háziorvos, akinek praxisában 80 százalékos az átoltottság, tehát van még húsz százalék, nagyjából 400 ember, aki nem kapott oltást. Úgy véli, sokkal fontosabb először őket beoltani, mint a harmadik oltást variálni azoknál, akik már oltva vannak.

Kapcsolódó
Vajon milyen vakcinát kaphatunk a harmadik dózisban?
Orbán Viktor bejelentése a harmadik oltásról elég képlékeny iránymutatás, de a jelek szerint nem választhatunk szabadon vakcinát. Egyelőre arra sincs válasz, kaphat-e Pfizert, akit korábban Sinopharmmal oltottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik