Élő Belföld

Orbán: Lehetővé tesszük a harmadik oltást

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Orbán nem aggódik az uniós pénzek miatt

A magyar kormányfő beszél arról is, hogy szerinte

elfogadhatatlan, hogy az EU helyreállítási alapjából csak akkor részesüljön Magyarország, ha érvényesül a jogállamiság elve.

Ezt azért véli így Orbán, mert értékalapú politikai szempontokkal nem lehet összekötni a kifizetést. De a gazdaságvédelmi helyreállításra a pénz – amelynek átmenetileg több mint feléről lemondott a magyar kormány – Orbán szerint idővel meg fog érkezni. Amíg nem, addig a költségvetésből fedezi ezt a kormány.

Orbán csak nézi, mi történik Németországban

“Gyerek szent dolog Magyarországon. A magyar ember olyan, hogyha a gyerekkel történik valami, akkor az a gyomorban jelentkezik”- fogalmazott Orbán. A kormányfő szerint Brüsszel ránk akarja kényszeríteni az akaratát ebben az kérdésben. Ezért kell a kormánynak megvédeni a gyerekeket, mert a magyar szülők nem ezt akarják. Előzetesen azt mondta: “Riasztó, ami a német iskolákban zajlik. Gyűjtöm az infókat, szörfözök a neten, és csodálkozom.” Azt is elképesztőnek nevezte, hogy Nyugat-Európában lehetséges a nemváltó műtét a szülő akarata ellenére. Hangsúlyozta: “nem engedhetjük, hogy szexuális propagandisták grasszáljanak az iskolában.” Azt is mondta Orbán, hogyha esetleg a “szülő úgy dönt, hogy a gyereke találkozzon “szivárványos aktivistával, akkor majd megszervezi”. Hozzátette: amíg gyereknek ez kárt nem okoz, addig az állam nem avatkozik be.

Orbán a kötelezettségszegési eljárásról: Ez jogi randalírozás

Jogi randalírozás, ami zajlik – mondta Orbán a melegellenes pedofiltörvény nemzetközi kritikáira, és arra, hogy kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen. “Mind a család mind az oktatás nemzeti hatáskör. Másrészt szégyenletesnek tartom. Nyilvánvaló, hogy az oktatási törvény módosítást kérik. Az a lényeg, hogy az LMBTQ-aktivistákat be kell engedni az iskolába, de ezt nem engedjük meg. A gyerek a szülőé. A szülő dönt a gyerek neveléséről. Úgy érezzük, hogy el akarják venni tőlünk a gyerekeket.”

Kapcsolódó
Elindította Brüsszel a kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben
A melegellenes elemeket tartalmazó pedofiltörvény és egy mesekönyv megbüntetése miatt is jogsértési eljárás indult Magyarországgal szemben - jelentették be Brüsszelben.

A riporter megkérdezte Orbánt, hogy miért nem ment el a magyar törvényről rendezett uniós vitára. “Mert nem hívtak” – hangzott a kormányfői válasz. De amúgy sem érezte úgy, hogy a vita olyan szintre jutott volna, hogy ott lett volna a helye. A vita további fejleményeit úgy értékelte: “véres csata és vita lesz”. Az értékekről folyó viták és a helyreállítási alap pénzkifizetésének összekapcsolását kettős mércének tartja Orbán.

Az időseket személyesen felkeresik

Ma nagyobb veszélyben vannak azok, akik eddig nem vették fel az oltást – hangsúlyozta a kormányfő. Az idősek közül 15 százalék még nem vette fel az oltást, őket személyesen fogják felkeresni, de nem lesz kötelező az oltás nekik sem. Ezek után arról is beszélt a kormányfő, hogy  a 16–18 év közöttiek 45 százaléka már be van oltva. Ez az arány a 12–15 éveseknél egyelőre nem éri el a 20 százalékot. Az iskolákban lehetővé kell tenni a tanévkezdéskor, hogy a diákok felvegyék az oltást – mondta a kormányfő.

Kötelező lesz az oltás az egészségügyi dolgozóknak

Két hét múlva lehet kérni a harmadik oltást először, azaz augusztus elsejétől – mondta Orbán Viktor. Hozzátette:

Az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás.

A szakmák közül csak itt lesz kötelező az oltás, de enélkül az egészségügyben nem lehet majd dolgozni.

Lehetővé teszik a harmadik oltást

“Olyan véleményt nem ismerünk, hogy ártana a harmadik oltást. Lehetővé tesszük a harmadik oltás felvételét, de azt is mondjuk, hogy a második oltás után teljen el négy hónap. Időpontot kell kérni, van elég vakcina” – jelentette be a kormányfő. Hozzátette: az illetékes háziorvos fogja azt eldönteni, melyik vakcinát kaphatja meg a jelentkező harmadik oltásként. Ez tehát azt jelenti, hogy nem automatikusan olyan oltást kap harmadikként az illető, mint korábban kétszer.

Több bejelentés is várható

Orbán Viktor ismét péntek reggeli interjút ad a Kossuth Rádiónak. Gulyás Gergely tegnapi nyilatkozata szerint több bejelentés is várható. Kövesse velünk élőben a kormányfői interjút!

Olvasói sztorik