Belföld koronavírus

Letesztelte dolgozóit a Videoton: a kínai vakcinával oltottak egy részének semmilyen védettsége nincs

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

A koronavírussal szembeni védettségre vonatkozóan széles körű, komplex teszteket végeztek a Videoton dolgozói körében, amelyből kiderült, hogy a kínai Sinopharm vakcinával beoltott 60 felettiek egy részének semmilyen védettsége nincsen. Az eredményekről Sinkó Ottó, a cég társ-vezérigazgatója beszélt a Portfoliónak.

Ismertette, azok a Sinopharmmal oltott 60 felettiek, akiknek nincs antitestes védelmük, T-sejtes immunitással sem rendelkeznek. Mint mondta: ezeknek az embereknek a két oltás felvétele ellenére a mérések szerint semmilyen védettségük nincs a vírus ellen, ezért azonnal harmadik dózis beadására lenne szükség, ami azonban a szabályok szerint tilos. Sinkó ezt rendkívül aggályosnak tartja, és úgy véli, hogy lehetővé kellene tenni a harmadik dózis beadását azoknak a Sinopharmmal oltottaknak, akiknek nincs védettségük, még mielőtt eléri Magyarországot a járvány negyedik hulláma.

A társ-vezérigazgató beszélt arról, hogy a Videoton a járvány kitörése óta nagy hangsúlyt fektet a koronavírus elleni küzdelemre, az önkéntes tesztelésre, ezért a vakcinázás elindulását követően jelentős számban nyitottak voltak a munkavállalóik arra, hogy a cég költségére az ellenanyag mérésében is részt vegyenek.

Az ellenanyagtesztek eredménye alapján elmondható, hogy az összes vizsgált vakcina – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik – elindította az antitestek termelését kortól függetlenül, kivéve a kínai Sinopharm oltását

– osztotta meg Sinkó a Videoton dolgozói körében végzett önkéntes vizsgálatok eredményét.

A Sinopharm oltása után a 60 évesek és a náluk idősebbek egyharmada esetében nem volt kimutatható ellenanyagszint

– hangsúlyozta. Hozzátette: „az aggodalmunkat megosztottuk egészségügyi szakemberekkel is, akik azt közölték velük, hogy ne aggódjunk, ettől még lehet T-sejtes immunitása azoknak, akiknek nem termelődött antitestjük. Amikor elérhetővé vált a T-sejtes immunitás mérése magánvállalatoknál, akkor ezt a vizsgálatot az érintettekkel egyetértésben megrendeltük azon Sinopharmmal oltottak számára, akiknek nem volt antitestes védelmük.”

Az érintett, ellenanyaggal nem rendelkező 60 éves vagy annál idősebb dolgozók közül egynek sem alakult ki a T-sejtes immunitása sem – árulta el Sinkó.

Vagyis akinek nem volt antitestes védelme, annak T-sejtes immunitása sem volt.

Ez utóbbi vizsgálat darabonként nagyjából 50 ezer forintba kerül, amit sokan nem végeznek el az ára és a korlátozott rendelkezésre állása miatt, míg az antitestvizsgálat ennek csak töredéke.

Ez lehet a magyarázat arra, hogy máshol hasonló komplex vizsgálatok nem történtek, és ezért érzem fontosnak, hogy a problémára felhívjam a figyelmet. Ha a Videotonban végzett vizsgálatokat kellően reprezentatívnak tekintjük, az vélelmezhető, hogy a Sinopharmmal oltott 60 felettiek körében országosan is jelentős lehet a száma azoknak, akiknek nincs ellenanyaga és sincs T-sejtes immunitása sem

– szögezte le Sinkó, kiemelve, hogy nagyon fontos megtudni, a beoltottak védettek-e a koronavírussal szemben, főképp, ha idős emberekről van szó. Magyarországon ráadásul éppen az idős emberekkel kezdődött a Sinopharm oltási kampánya, ezért különösen fontos lenne mindenkinél ellenőrizni a védettséget.

Kapcsolódó
Romániába mennek Pfizerért a kínai vakcinával oltott, aggódó magyarok
Volt, aki a háziorvosa jóváhagyásával, volt, aki a doktor és családja elől eltitkolva utazott a szomszédba, hogy Pfizerral oltakozzon.

A lap megkereste a témában a Nemzeti Népegészségügyi Központot, ám cikkük megjelenéséig nem kaptak választ kérdéseikre.

Sinkó szerint a harmadik oltást legalább saját költségre engedélyezni kellene. Mostanra ráadásul vakcinabőség van, így a Sinopharmmal oltottak számára rendelkezésre állna harmadik dózisként nyugati oltás.

Erre nincs lehetőség, és nem azért, mert nincs rá pénz vagy nincs elég oltás, hanem mert adminisztratív tiltás van érvényben

– mondta Sinkó.

Ez rendkívül aggályos, hiszen azokról az emberekről beszélünk, akik elfogadták a kormányzat kommunikációját, hogy a Sinopharmmal oltassák be magukat, amikor nem volt más vakcina. Ezek az emberek hiába oltatták be magukat, most teljesen védtelenek a vírus következő hullámának esetleges támadásával szemben. Ez nemcsak morálisan kétséges, hanem jogilag is aggályos

– vélekedett.

Kapcsolódó
Mintha be sem lennének oltva – petíciót indítottak azok, akik kínai vakcinát kaptak, de nincs ellenanyaguk
Ingyenes antitestvizsgálatot és újraoltást szeretnének. Facebook-csoportot szerveztek, Orbán Viktort és Müller Cecíliát is megkeresték, akciójukat pedig virológusok is támogatják.

Mint mondta, az Egyesült Arab Emírségekben és Szerbiában már harmadik oltást kapnak azok, akiket a kínai vakcinával oltottak és nem alakult ki náluk az immunitás.

Az adott „történelmi pillanatban”, amikor a korszerű európai oltások nem álltak megfelelő mennyiségben rendelkezésre, akkor a jószándék vezette a döntéshozókat, hogy igénybe vegyék a kínai oltást és megvédjék az emberéleteket. Mostanra azonban Sinkó szerint be kell látni, hogy bizonyos korcsoportokban nem hatékony a Sinopharm.

Nem szabad azokat az embereket sújtani, akik hittek a kormánynak – magam is ezek közé tartozom –, hogy oltassák be magukat ezzel a keleti vakcinával

– hangsúlyozta Sinkó, aki szerint meg kellene oldani ezt a kérdést hamar, mielőtt még megérkezik a járvány negyedik hulláma.

Különben hogyan várja el a kormány az oltatlanoktól, hogy működjenek közre a vírus visszaszorításában, ha közben azokat hozza ilyen nehéz helyzetbe, akik elsőként bizalmat szavaztak nekik?

– tette fel a kérdést Sinkó.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik