MTI / Mónus Márton
Belföld koronavírus

Itt vannak a Semmelweis Egyetem ellenanyagszint-vizsgálatának eredményei

Olyanokat vizsgáltak, akiknek korábban negatív lett az antitesttesztje.

Egy nappal azután, hogy a fővárosi önkormányzat közzétette a 60 év feletti budapesti lakosok számára biztosított koronavírus antitesttesztjeinek első eredményeit, a  Semmelweis Egyetemen is nyilvánosságra hozta a saját, június 15-én meghirdetett  ellenanyagszint-vizsgálatának értékeit. Az egyetem laboratóriuma mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatására létrejött ellenanyagszintet vizsgálta összesen 1200 olyan jelentkezőnél, akik egy korábbi antitestvizsgálat negatív eredményével érkeztek az egyetemre.

Kapcsolódó
Megjöttek a fővárosi antitestvizsgálat első eredményei: a Sinopharmmal oltott 60 év felettiek negyedének nincs antitestes védettsége
A többi oltóanyag esetében a megfelelő antitest-szinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb.

Az egyetem tájékoztatása szerint az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott a Roche cég SARS-CoV-2 vírus S protein RBD doménnal – vagyis a vírus terjedéséért felelős fehérjével – szembeni antitestek kimutatására szolgáló tesztje.

Vagyis a korábban negatívnak mért személyek 88 százalékának  van kimutatható és elegendő szintű vírusellenes ellenanyaga az egyetem mérése szerint.

Egyes vakcinákra lebontva a Szputnyik szerepelt a legjobban, az orosz vakcinával oltott 120, korábbi negatív teszttel rendelkező személy mindegyikénél megfelelő ellenanyagszintet mutattak ki.

A vakcinák eredményei:

  • Sinopharm (881 vizsgált személy), 84%-os pozitivitás
  • Pfizer (109) 97%
  • Moderna (16) 94 %
  • AstraZeneca (69) 97 %
  • Szputnyik (120) 100%

Az életkor szerinti védettséget tekintve ebből a vizsgálatból is az derült ki, hogy 60 év felett a Sinopharmmal oltottak esetében fordul elő a legtöbbször, hogy nem alakul ki megfelelő ellenanyagszint, a Semmelweis Egyetem mérései az esetek 18 százalékánál hoztak negatív eredményt, míg 60 év alatt 93 százalékban pozitív eredményt produkált a kínai vakcina.

Eredmények életkor szerint:

  • Sinopharm -60: 93 %; 60+: 82%
  • Pfizer -60: 100 %; 60+: 93%
  • Moderna -60: 91%;  60+: 100 %
  • AstraZeneca -60: 96%; 60+: 100%
  • Szputnyik -60: 100%; 60+: 100%

A Semmelweis Egyetem orvosszakmai véleménye ugyanakkor továbbra is az, hogy az egyes vakcinák hatásosságának mértéke csak az oltást követően fellépő fertőzések, megbetegedések, kórházi felvételek és halálesetek számának alakulása alapján határozható meg.

Hangsúlyozzák, hogy ezeket a méréseket korábban negatív ellenanyagszinttel rendelkező szelektált populációnál végezte el az intézmény, akiknél mintegy 88%-ban igazolható volt az ellenanyag-pozitivitás. A teljes oltott lakosság esetében egy ezt megelőző vizsgálat minden Magyarországon alkalmazott vakcina esetében 96% feletti pozitivitást mutatott.

Az egyetem szerint az eredmények messzemenően igazolják a hazánkban használt vakcinák hatékonyságát.

Ajánlott videó