Közélet koronavírus

Több orvosnak már azelőtt rendelnie kellett vakcinát, hogy tudta volna, kinek és mi alapján kell választania

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

Az utolsó pillanatra hagyja a kormányzat a háziorvosok és a lakosság tájékoztatását a harmadik oltás módjáról. Hétfő este, azaz hat nappal az újabb oltási kör kezdete előtt sem voltak még ismertek a vonatkozó szabályok. A humántárca hétfő este csak annyit közölt: egy szakmai grémium már kidolgozta az eljárásrendet, azt elküldtek az operatív törzsnek, és még a kormány elé kell terjeszteni. Azt azonban nem közölték, hogy mi áll az oltási rendben és miért a kormány dönt egy szakmai protokollról. A Népszava értesülései szerint több orvosnak viszont már azelőtt rendelnie kellett vakcinát, hogy tudta volna, kinek és mi alapján kell választania.

Orbán Viktor miniszterelnök másfél hete jelentette be, hogy a kormány lehetővé teszi a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét augusztus 1-től. A bejelentést azonban egyelőre nem követték a végrehajtást segítő részletes szabályok. A Népszava információi szerint

a betegek majd az elektronikus szolgáltatási tér időpont foglaló rendszerén keresztül jelentkezhetnek az oltásért, de erről még semmilyen tájékoztató nem jelent meg.

Egyes kormányhivatalok csak arról tájékoztatták a háziorvosokat, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) készíti azt az eljárásrendet, ami alapján beadható a harmadik oltás. A praxisok hetente jelezhetik a vakcinaigényüket a kormányhivatalokban működő oltási munkacsoportoknak, ezek a testületek osztják majd ki a szükséges mennyiséget a körzetekben. A Népszava úgy tudja: a fővárosban már e hét közepéig kell jelezniük a háziorvosoknak, hogy az augusztus első hetében beadandó oltásokhoz mennyi és milyen vakcinákat kérnek. Egy háziorvos arra panaszkodott a lapnak, hogy fogalma sincs, hogy mit írjon a megrendelőlapra, miután az eljárásrend hiányában, a betegek sem tudnak jelentkezni.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik