Belföld

Stummer szerint Pintér szavatartó ember, ott lesz a Pegasus-ülésen

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Úgy tűnik, a parlamentben csupa lovagias személy ül. Bár Pintér zárt ülésre ígérte a részvételét, ami a fideszes képviselők húzódozása miatt nem valószínű.

Mint tegnap sok-sok hírben mi is beszámoltunk róla, kisebbfajta botrány kerekedett abból, hogy állítólag a magyar titkosszolgálatok újságírókat, üzletembereket, ügyvédeket, politikusokat is megfigyeltek egy Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel. A feltört okostelefonok ügyét az ellenzék be akarta vinni a parlamenti nemzetbiztonsági bizottság elé, de a Fidesz szokás szerint megtorpedózta ezt, mondván, nem mennek be az ülésre.

Kapcsolódó
Lehallgatási ügy: Nem megy el a Fidesz a nemzetbiztonsági bizottságba
Amúgy is tudnak mindent a pártok a titkosszolgálati működésről, ráadásul baloldali hangulatkeltés az ügy.

A bizottságot vezető jobbikos Stummer János képviselő Pintér Sándor belügyminisztert is meghívta, és a Telexnek meglepő-megkapó nyilatkozatot tett: szerinte Pintér szavatartó ember, ezért bízik benne, hogy elmegy az ülésre. Szintén a lapnak azt mondta egy nappal korábban Pintér, hogy egy zárt ülésen szívesen válaszol a felmerült kérdésekre, így a miniszter meg is kapta meghívóját.

Azonban az ördög a részletekben lakozik: a zárt ülés elrendeléséhez a bizottságnak határozatképesnek kell lennie, ellenben a fideszes tagok távolmaradása miatt ez hiú ábránd. Stummer megoldása egyszerű erre:

Akkor azt tudom Pintérnek mondani, hogy ha már itt van, akkor lennének kérdéseink.

Pintér mellett az ellenzék meghívta az ülésre az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és az Információs Hivatal vezetőit is. Az utóbbi vezetője Szijjártó Péter külügyminiszter ígérete szerint jelen lesz, ha lesz ülés. Stummer egyébként nem állt meg ennyinél, feljelentést is tett még hétfőn személyes adattal való visszaélés, tiltott adatszerzés és információs rendszer vagy adat megsértése miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik