Belföld

Akár egy órát is kell utazniuk a kritikus állapotú betegekkel a mentősöknek a zalaegerszegi traumatológusok felmondása óta

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Június végén hét traumatológus mondott fel a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, a kórház az orvosok távozása óta csak az egyszerűbb baleseti sérüléseket tudja ellátni. A Telex kérdésére az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közölte: Zalaegerszegről és környékéről a súlyos sérülteket vagy a kritikus állapotban lévő betegeket a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházba, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházba és a kaposvári Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházba szállítják.

A súlyosabb sérülések esetén tehát a mentőnek a következő távokat kell megtennie a környékbeli kórházakig: míg Kanizsa és Szombathely 50-60 kilométerre van a megyei kórháztól, Kaposvárig már több mint 130 kilométert kell megtenniük a betegekkel a mentőknek.

Az OMSZ erről azt írta a Telexnek, „fontos körülmény, hogy a mentők a szállítás megkezdése előtt stabilizálják a beteg állapotát és a szállítás közben is ellátást biztosítanak.

Útvonaltól függően Zalaegerszeg – Szombathely távolság kb. 30 perc , Zalaegerszeg – Nagykanizsa távolság kb. 35 perc, valamint Zalaegerszeg – Kaposvár távolság kb. 60 perc”. Az OMSZ szerint a Zalaegerszeg környéki betegek mentőellátása folyamatos és zavartalan, de ha arra van szükség, szolgálatba tudnak állítani több mentőegységet.

A 24.hu érdeklődésére a kórház közölte: a felmondott orvosok „sérelmezték az ügyeleti díjak számukra alacsony mértékét”. A traumatológusok felmondása után Kásler Miklós emberminiszter soron kívüli átfogó vizsgálatot rendelt el. A minisztérium állítása szerint az elmúlt időszakban a Zala Megyei Szent Rafael Kórház traumatológiai osztályának orvosai egységesen jelezték a kórház felé, hogy nem értenek egyet a számukra kifizetett ügyeleti díjakkal, így azokat jelentősen megemelték, az érintett orvosok azonban újabb követelésekkel álltak elő.

A kórház menedzsmentje a közlés szerint megvizsgálta a követeléseket és megállapította, hogy az újabb elvárásaik nélkülöznek minden szakmaiságot, teljesítésük jogszerűen nem lehetséges. Miután a traumatológiai osztályon dolgozó orvosok szerintük nem engedtek a követeléseikből, ezért lezárták a tárgyalásokat, az intézménnyel együttműködni nem kívánó traumatológusok felmondását pedig elfogadták.

A felmondó orvosok távozásuk után azt írták a Telexnek, hogy „a munkaügyi jogvita tartalma nem tartozik a nyilvánosságra, arról a felek nem nyilatkozhatnak érdemben, így mi nem is tesszük, csak annyit jelenthetünk ki, hogy a munkáltatói közleményben foglaltakat visszautasítjuk, és a megfelelő fórumokon kívánjuk a jogainkat érvényesíteni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik