Belföld koronavírus

Felmondott hét traumatológus a zalaegerszegi kórházban az ügyeleti díjak miatt

Varga György / MTI
Varga György / MTI
Az intézmény bérzsarolásnak nevezte a felmondott orvosok követelését. A kórház menedzsmentje szerint az ügyeleti leterheltségük a más osztályokon dolgozó orvosokénál alacsonyabb volt, áprilisi bérük pedig meghaladta a bruttó kétmillió forintot.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban hét traumatológus adta be a felmondását – erősítette meg információnkat az intézmény. A kórház azt írta megkeresésünkre, hogy a felmondott orvosok „sérelmezték az ügyeleti díjak számukra alacsony mértékét.”

Válaszában a kórház menedzsmentje kifejtette, a traumatológusok úgynevezett trauma fix díjazásban is részesülnek. A Traumatológiai Társaság ajánlása szerint a teljes díj 60 százaléka illeti meg a dolgozókat. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház azonban ennél nagyobb összeget állapított meg, a traumatológiai ellátásában részt vevő orvosok és szakdolgozók a teljes díj 75 százalékát kapják meg, ez havonta 300-700 ezer forint közötti összeg.

Kimutatásaink alapján az érintett traumatológusok ügyeleti leterheltsége a más osztályokon dolgozó orvoskollégákhoz képest alacsonyabb

– írta a kórház, hozzátéve, hogy a koronavírusos betegek ellátásában a traumatológia osztály felmondott szakorvosai nem vettek részt, vagyis a pandémia nem okozott számukra többletterhelést. Az elhalasztott műtéteik helyett az oltópontokon teljesítettek feladatot, külön juttatásért, közölték.

Leszögezték azt is, hogy „az egészségügyi szolgálati jogviszony vállalásával 2021. március 1-jével jelentősen megemelkedtek az orvosi bérek. Kórházunk felmondott traumatológus szakorvosai a megemelt béren túl a korábban említett traumatológiai ellátásért járó fixdíjban és az ügyeletek után járó díjban is részesültek.”

Az intézmény állítása szerint így azoknak a távozó traumatológus szakorvosoknak, akik elégedetlenek voltak a bérezésükkel, az áprilisi bruttó bére 2 és 2,7 millió forint között alakult,

és a tavalyi évhez hasonlóan kiemelkedő javadalmazásban részesültek más szakterületek orvosaihoz képest – tette hozzá a kórház menedzsmentje, kijelentve, hogy „további bérzsarolásnak intézményünk fenntarthatósága érdekében nem engedünk!”

Arra a kérdésünkre, hogy a hét orvos távozása hogyan érinti a betegellátást, azt írták, az elkövetkező időszakban is mindent meg fognak tenni azért, hogy a hozzájuk forduló betegeket a lehető legmagasabb szintű gyógyító ellátásban tudják részesíteni, a traumatológiai osztály működésének folytonosságát pedig biztosítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik