Belföld zöldövezet

Az óceán műanyaghulladékától a légszűrőkből kinyert koromig (x)

Dell
Dell
Kreatív újrahasznosítás és környezetvédelem a Dell Technologies receptje szerint.

Az elektronikai ipar és az elektromos hulladék az egyik legnagyobb környezeti probléma napjainkban: 2020-ban 53,6 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett a világon. A Dell érzi a probléma súlyosságát, és közel húsz éve dolgozik azon, hogy csökkentse a saját, illetve a partnerei és a vásárlói ökológiai lábnyomát. Az eddig elért eredményekről és módszerekről, illetve a legfrissebb célkitűzésekről beszélgettünk a Dell szakembereivel, Tulipánt Zsófia marketingmenedzserrel és Molnár Levente kliens termékspecialistával.

Milyen lehetőségek vannak az ipari szennyezés visszaszorítására? Hogyan lehet egy elektronikai vállalat zöldebb?

Tulipánt Zsófia: A Dell 2013-ban, az iparágban elsőként azt tűzte ki célul, hogy a teljes termékkínálat energiaigényét 80 százalékkal csökkenti 2022-ig.

A legfrissebb jelentés szerint már majdnem elértük a 70 százalékot, és mindent megteszünk a cél eléréséért az utolsó évben.

Ugyanakkor újabb célokat is kitűztünk. A 2020-as közvetlen és közvetett kibocsátási értékeinket 50%-kal fogjuk csökkenteni 2030-ig, úgy, hogy folyamatosan csökkentjük az energiaigényünket az infrastruktúránk fejlesztésével és a műveleteink energiahatékonyságának fokozásával. A cél, hogy 2050-re teljesen karbonsemleges működésre álljunk át, ehhez 2030-ra 75%-ban, 2040-re pedig 100%-ban megújuló forrásból származó villamos energiát használunk majd. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a termékekkel járó környezeti terhelést is csökkenteni lehessen.

A környezetvédelem szempontjából az egyik kulcsszó az újrahasznosítás. Az eszközök előállításánál mit tesz ennek érdekében a Dell?

Molnár Levente: Törekszünk arra, hogy minél inkább környezetbarát alapanyagokat használjunk az eszközök esetében. A laptopokat a repülőgépiparból újrahasznosított szénszállal alakítjuk könnyebbé és erősebbé, a hátizsákokat pedig járművek szélvédőiből kinyert műanyaggal tesszük vízállóvá. Az XPS modellek alkatrészeinek például 90 százaléka egyszerűen újrahasznosítható vagy újrafelhasználható.

Kapcsolódó
Dell XPS 17 laptop
Dell XPS 17: álomlaptop luxuskivitelben
Az ára ugyan egymillió forint felett van, cserébe viszont egy olyan gépről beszélhetünk, amibe pillanatok alatt bele lehet szeretni.

De arra is ügyelünk, hogy az eszközeink könnyen hozzáférhetők és szétszerelhetők legyenek. A termékek, az alkatrészek és az összetevők javíthatók és cserélhetők, hogy növeljük a modellek élettartamát.

Nemcsak maguk az eszközök, hanem a csomagolásuk is komoly környezeti hatást okozhat, miközben biztonsági funkciókat is be kell töltenie. Milyen alternatív csomagolási módok léteznek?

Molnár Levente: A csomagoláshoz óceánokból kinyert műanyagot és száz százalékban újrahasznosítható bambusz csomagolótálcákat is alkalmazunk. Egyes dobozainkon a festék előző életében korom volt, amit ipari légszűrőkből nyertünk vissza és speciális megoldással alakítottunk át. A festett felületek, feliratozások egyébként is kiemelt figyelmet kapnak nálunk, klienstermékeink jelentős részén már vízbázisú festékanyag található, mely a többi oldószeres technológiához képest sokkal zöldebb megoldást jelent, de mégis tartós, évekig kopásmentesen tartható nyomatot biztosít.

Fontos tehát, hogy megtaláljuk és felkaroljuk azokat az innovatív megoldásokat, amelyek biztosítják a termékeink évtizedek alatt bizonyított minőségét, de egyidejűleg védik és óvják környezetünket.

Hogyan birkózik meg a Dell a fokozottan szennyező elektronikai hulladékkal?

Tulipánt Zsófia: Partnereinken keresztül átvesszük az e-hulladékot. A még működő eszközöket felújítjuk, és rászorulóknak, például oktatási intézményeknek adományozzuk. Ami pedig már menthetetlen, azokat az előírásoknak megfelelően újrahasznosítjuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik