Belföld

Lánykérésnek hitte a TEK-es akciót a fényűző luxusban élő milliárdos barátnője

NAV
NAV

Egy golyóálló üvegezésű, erődítményszerű Pest megyei ingatlanban csapott le a NAV és a TEK egy budapesti és nagykanizsai bűnbanda tagjaira, amely külföldről behozott használt autókkal foglalkozott. A hatóságok 1,3 milliárdos áfacsalás gyanúja miatt vették őrizetbe a bűnszervezet tagjait.

A NAV tájékoztatása szerint a gépjárművek Németországból cseh és szlovén cégeken keresztül érkeztek Magyarországra. Az első belföldi vevők – beiktatott „eltűnő kereskedők” csak papíron vettek részt a beszerzésben és nem fizettek áfát a továbbértékesítés után. A fiktív számlákkal, minimális haszonnal továbbadott autókat a végső megrendelők így jóval kedvezőbb áron értékesíthették a versenytársaiknál.

A NAV nyugat-dunántúli nyomozói egy negyven helyszínt érintő kutatássorozatot szerveztek a hálózat felszámolására. A bizonyítékszerzésben több száz nyomozó, járőr, informatikus, valamint drog- és pénzkereső kutya vett részt. Mivel a bűnszervezet irányítóinak többször is volt már dolga a hatóságokkal, ezért hozzájuk a Terrorelhárítási Központ és a NAV MERKUR bevetési egységei mentek ki.

A bűnszervezet vezetőjét a Pest megyei luxusingatlanában fogták el a TEK kommandósai. Barátnője eleinte fel sem fogta a helyzet súlyosságát, először azt hitte, hogy lánykérésben lesz része. A fényűző, milliárdos értékű ingatlan golyóálló üvegezésével, kamerarendszerével és mozgásérzékelőivel valóságos erődítményként szolgált a bentlakóknak.

A költségvetésnek okozott teljes kár megtérült. Ennek érdekében a NAV bankszámlákat és ingatlanokat is zárolt, valamint nagy összegű készpénzt is lefoglalt. A járőrök speciálisan képzett kutyákat is bevetettek. A bűnbanda nagykanizsai tagjának gépkocsijában több mint huszonötmillió forint készpénzt találtak. Egy titkos, a bűncselekmények szervezésére fenntartott irodában pedig ujjnyomkutatásra is szükség volt, mivel az elkövetők tagadták, hogy közük lenne az ingatlanhoz.

Az őrizetbe vett öt főből három a Zala Megyei Főügyészség indítványa alapján bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt letartóztatásba, kettő pedig bűnügyi felügyelet alá került. Az elkövetők akár 20 évet is kaphatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik