Belföld

Gondot jelent az idősek oltásánál, hogy eltűnnek regisztrációk

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Úgy tűnik, az oltási terv gyenge pontja a regisztráció: több nyolcvan év feletti regisztrált idős lemaradt az oltási listáról, és nem tudni, mikor és hogyan kerül fel rá.

Pénteken írtuk meg egyik olvasónk történetét, akinek 86 éves édesapja annak ellenére nem kapott oltást az első héten, hogy a háziorvosa szerint is oltható lenne. Az idős férfi nem sokkal az után, hogy megnyílt a regisztráció lehetősége, postai úton küldte el regisztrációját, hogy vakcinát szeretne. A decemberben elküldött levelére semmiféle válasz nem érkezett, és csak a múlt héten, a háziorvosától tudta meg, hogy nincs benne a regisztrációs rendszerben, ezért nem került fel a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő által kiküldött listára, így ebben a körben biztosan nem kaphatja meg az oltást.

Cikkünk megjelenése után több olvasónk is jelezte, hogy ugyanez történt idős szülőjével vagy nagyszülőjével.

Február 4-én az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek után a legidősebb állampolgárok oltása is elkezdődött. Az első héten (csütörtöktől vasárnapig) 1080 háziorvos rendelőjében kaphatott Moderna-vakcinát rendelőként tíz 80 év feletti, azok a háziorvosok pedig, akiknek nem jutott a Modernából, hat 80 év feletti betegüket küldhették kórházi oltóközpontokba, hogy megkaphassák a rendelők többségében nem tárolható Pfizer oltóanyagát.

Kapcsolódó
Voltak háziorvosok, akik nemet mondtak az idősek beoltására
Túlnyomó többségük viszont nagyon szeretné oltani betegeit – mondta az orvoskamara háziorvosi csoportjának vezetője. Soós Zoltán szerint a háziorvosi rendelőkben nyugodt szívvel lehet tömeges oltást szervezni, de a közös oltópontok kialakítása gyorsítaná a folyamatot.

A háziorvosoknak a NEAK egy Excel-táblázatban küldte ki azon 80 év feletti páciensek névsorát, akik regisztráltak az oltásra, akár online, akár postai úton.

Olvasóink történeteiből az rajzolódik ki, hogy egyáltalán nem jelent garanciát a regisztráció: sokan úgy maradtak le a listáról, hogy regisztráltak a vakcinára. 

Nem regisztrálták, mert három számjegyű az életkora

István például állítása szerint úgy járt, hogy bár édesanyját online regisztrálta, amiről visszajelzést is kapott, mégsem került fel a listára. E-mailt írt a vakcinainfóra, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy:

A NEAK a közölt személyes adatokat a részére megadott szempontrendszer alapján az általa vezetett nyilvántartásokkal összeveti és annak eredményéről az érintett háziorvosát tájékoztatja a koronavírus elleni védőoltás beadhatóságának megállapítása érdekében. A NEAK adatkezelésének célja továbbá a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos igények minél pontosabb felmérésében és az oltás minél hatékonyabb megszervezésében való közreműködés. A NEAK a közölt személyes adatokat az intézkedések megtételéhez szükséges időtartamban kezeli, ezt követően törli.

Egy másik olvasónk édesanyja maradt le az oltásról, pedig postai úton visszaküldte a regisztrációs levelet. Bizakodva várt a háziorvos jelzésére, amikor az ő korosztályára került sor.

De hiába. Érdeklődésemre derült ki, hogy nincs az oltandók listáján. És a mi rendelőnkben anyukámon kívül még nagyjából tíz ember kimaradt

– írta olvasónk, aki végigjárt minden lehetséges tájékoztatási utat, még a megyei tisztiorvosi, járványügyi osztályt is felhívta, ahol arról tájékoztatták, hogy a háziorvos ajánlása alapján az oltóközpontban megkaphatja az oltást, mert ott elfogadják azt, ha nincs a központilag leküldött listán. Felhívta a háziorvosi rendelőt ezzel az információval, ahol azonban azt mondták, ez a tájékoztatás nem állja meg a helyét, mert csak a NEAK által küldött lista szerint lehet oltani.

Az ebbe a helyzetbe került idős emberek mélyen megbántva és megalázva érzik magukat. Ők másképpen gondolkoznak már, mint egy fiatal, és annak ellenére, hogy megtették amit kell, mellőzve érzik magukat és úgy gondolják, hogy ez szándékosan történt az illetékesek részéről

– írta feldúltan olvasónk, aki naponta próbálja megnyugtatni édesanyját, hogy minden rendben lesz. „Pedig én tudom, mindenhol falakba ütköztem.”

Online és levélben is regisztrált, mégsincs a listán

Sajnos a 93 éves édesapám sem került fel a listára, pedig levélben és online is jelentkezett – panaszolta egy másik olvasónk, Andrea, akinek apukája egy Veszprém megyei faluban él.

Lassan egy éve nem öleltem meg, nagyon szomorú vagyok. Hiányzik

– írta elkeseredetten Andrea, hozzátéve, hogy édesapja a karácsonykor kiküldött jelentkezési lapra három napon belül válaszolt és postai úton feladta.

Megértem, hogy kevés vakcina van, de én ha ezt tudom, egészségügyi dolgozó létemre, felajánlottam volna neki az én részemet. Ez nagyon szomorú!

Balázsnak két idős nagymamája maradt le az oltási listáról, de nem tudni, miért. A 91 és a 88 éves nagymama ugyanabban a kétezer lelkes faluban él. „A háziorvos – akinek a falu az egyetlen körzete – egy 15 fős listát kapott. Egyik nagymamám sincs rajta.” Pedig majdnem biztos abban, hogy 91 éves nagymamája a falu legidősebb lakója, de minden bizonnyal a 88 éves nagyija is benne van a top 10-ben.

Nem lett okosabb az után sem, hogy felhívta az ingyenes információs vonalat:

Az egyébként nagyon kedves hölgy érdemben nem tudott segíteni, és azt mondta, az adatbázishoz, ami szerinte naponta frissül, nincs hozzáférésük. Azt javasolta, regisztráljuk őket még egyszer.

Ezt meg is tették, de ezúttal online, aminek feltétele az e-mail cím megadása, így a két nagymamája most már egy Google-account boldog tulajdonosa.

Egy másik olvasónk 93 éves nagymamája hiányzik is a listáról, pedig több alapbetegsége is van. Őt online regisztrálta a családja, nem tudni, miért nem került fel háziorvosa listájára és mikor kaphatja meg a vakcinát.

Folyamatosan bővül a háziorvosoknak kiküldött lista

Magyarországon jelenleg négy vakcina elérhető, miután hétvégén megérkezett az első AstraZeneca-szállítmány, illetve az NNK jóváhagyta a Szputnyik V-t, ívagyis a már bevetett Pfizer és Moderna mellett ez a kettő is rendelkezésre állhat. A bővülő vakcinakészlettel bővül a beoltandók köre is: folytatódik a regisztrált 80 év felettiek, és elkezdődik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is az AstraZeneca-vakcinával, valamint budapesti háziorvosokat kérnek fel, hogy válasszanak ki krónikus betegséggel nem rendelkező időseket, akiket az oltópontokon az orosz Szputyik V vakcinával oltanak majd be.

Az első heti főpróbán 40 ezer időst oltottak be. Ha kellő mennyiségű vakcina áll majd rendelkezésre, akkor a múlt héten kiszivárgott kétümetű oltási terv szerint a háziorvosoknak az első ütemben naponta 100 080, a másodikban megnövelt kapacitás mellett már 250 200 embert kellene oltaniuk.

Az első oltási hét tanulsága az, hogy az alapellátás bírja az egyelőre csekély számú idős ember oltását, a regisztrációs rendszer azonban a terv gyenge pontjának tűnik. Habár a kommunikáció elég kaotikus volt ezzel kapcsolatban, volt olyan hivatalos tájékoztatás, mely szerint a regisztráció elmulasztása senkit nem zár ki az oltás felvételéből. Mindenképpen ajánlott, de nem feltétele a vakcinának – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda által működtetett tájékoztató és regisztrációs portál. A múlt héten kezdődött idősek oltásánál viszont csak azok kerülhettek fel a NEAK listájára, akik előzőleg regisztráltak, így kérdés, hogy mi lesz azokkal az idősekkel, akik nem regisztráltak a vakcinára, illetve regisztráltak, de valamiért mégis lemaradtak.

Egyik olvasónknak a koronavírus tájékoztató információs oldal azt válaszolta, hogy az adatok a regisztrációt követően a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK) kerülnek továbbításra, mely alapján a háziorvosok kapják meg az oltandó személyek listáját, ami folyamatosan bővül:

A NEAK határozza meg a területi egészségügyi ellátás megszervezésének módszertanát, irányítja a területi egészségügyi ellátás megszervezését, valamint részt vesz az egészségügyi szakellátási kapacitásokkal és ellátási területekkel kapcsolatos eljárásokban. Az érintettek köre a háziorvosi praxisba tartozó azon személyek listája, akik akár a vakcinainfo.gov.hu oldalon, vagy a Magyar Államkincstár által megküldött levelekre válaszolva védőoltásra regisztráltak. A csatolt lista egyben prioritási sorrend is, melyet köteles az érintettek értesítési és oltási sorrendjében is követni. A lista első körben a regisztrált legidősebb személyeket tartalmazza. A háziorvosoknak küldött lista folyamatosan frissül, bővül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik