Belföld

86 éves, regisztrált, mégsem került fel háziorvosa oltási listájára

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Egy olvasónk jelezte, hogy 86 éves édesapja hiába regisztrált még decemberben a koronavírus elleni oltásra, nincs rajta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által a háziorvosának küldött listán, így ezen a héten biztosan nem kapja meg a vakcinát, pedig a háziorvosa szerint is oltható lenne.

Olvasónk édesapja levélben regisztrált még a két ünnep között. Ugyanúgy megadott minden adatot, ahogyan az az online regisztrációnál szükséges, az e-mail címét is, azt az opciót azonban nem ikszelte be, hogy „Kapcsolatban kívánok maradni Magyarország Kormányával” – ez azonban nem is feltétele a regisztrációnak, csak ahhoz szükséges, hogy a kormány más ügyekben is megkeresse. A levelet nem ajánlva adta fel (mivel annak postázása díjmentes, így a többség minden bizonnyal hozzá hasonló járt el), vagyis bizonyítani sem tudja igazát, és értesítést sem kapott arról, hogy beérkezett a regisztrációja.

A napokban abban a hiszemben hívta fel a háziorvosát, hogy ezen a héten megkaphatja az oltást, de az orvos közölte: nem fogja tudni beoltani, pedig megkapná a vakcinát az első csoportban, ha regisztrált volna.

Miután kérdésére a háziorvos sem tudott magyarázatot adni arra, hogy regisztráltként miért nem került fel a 86 éves férfi az oltandó idősek listájára, olvasónk megpróbált utánajárni – eddig sikertelenül. Először a koronavírus információs számot hívta, és kérte, nézzék meg, mi a helyzet a papír alapú regisztrációval.

Válasz: nem tudják megnézni, senki nem tudja. Kértem egy e-mail címet, ahol erről érdeklődhetek. Válasz: nincs ilyen cím. Akkor kértem egy e-mail címet, ahol reklamálhatok, és nyoma van annak, hogy nehezményeztem ezt. Válasz: nincs ilyen cím. De amit mi beszélünk, azt rögzítik és továbbítják

– mesélte olvasónk, akinek azt is mondták a telefonban, hogy már sokan reklamáltak amiatt, hogy nem kaptak visszaigazolást a levélben történt regisztrációjukról.

Olvasónk február 2-án e-mailt írt a koronavirus@1818.hu-ra, ahonnan másnap kapott választ. Azt írták, hogy „a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása alapján jelen pillanatban csak egy oltási igényfelmérésben vesz részt a lakosság, mely nem szükséges feltétele a vakcina megkapásának, csupán egy oltakozás felé mutatott igényt nyújt be a járványügyi szervek felé. Éppen ezért visszaigazolást sem kapnak a jelentkezők.” Tájékoztatták arról is, hogy ne várjon visszajelzést a regisztrációról:

Ügyfélszolgálatunknak sajnálatos módon nincs hozzáférése a regisztráltakat tömörítő adatbázishoz, ezért nem is áll módunkban Önnek visszajelzést nyújtani jelentkezésének sikerességét illetőleg.

Hozzátették: „amennyiben a levélben kért adatokat a megfelelő módon töltötte ki, úgy sikeresnek tekinthető az oltási igényének bejelentése”, és elárulták azt is, hogy az adatkezeléssel kapcsolatos munkafolyamatok a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő feladatkörébe tartoznak.

Olvasónk, amint kiderült, hogy édesapja nincs rajta a listán, online is regisztrálta őt, és most várják, hogy melyik körben kaphatja meg a vakcinát.

Olvasónk édesapja biztosan nincs egyedül a problémával. Tudunk olyan háziorvosról, akinek 90 évesnél idősebb regisztrált betege maradt le a listáról. Annyit sikerült kinyomoznia, hogy aki postán küldte vissza a regisztráció levelet, annak  a Nemzeti Infokommunikciós Szolgáltató Zrt.-nél, aki a vakcinainfón regisztrált online, annak a Miniszterelnöki Kabinetirodánál kell jeleznie, hogy a regisztrációja ellenére nem került fel az oltandók listájára.

A hivatalos koronavírus  tájékoztató oldalon külön kiemelik, hogy február első hetében a védőoltásra postai úton vagy interneten regisztrált legidősebbeket kezdik el oltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik