Vélemény

Ez nem oltási terv, hanem egy rossz vicc

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Orbán Viktor jó magasra tette magának a lécet még az első vakcinaszállítmány megérkezése előtt pár nappal: „Ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő átoltásnak a föltételei megvannak” – állította a miniszterelnök, amiről így január közepén már világosan látszik, hogy ugyanakkora blődség volt, mint amikor azt mondta, hogy: „Aki elkapja a betegséget, meg fogjuk gyógyítani.”

A mérleg eddig – minimum – 11 ezer halott és 100 ezernél kevesebb beoltott. Utóbbi nem egy hétvége alatt, hanem több mint két hét alatt.

Orbán Viktor védelmében el lehet mondani, hogy nem azt állította, beoltanak mindenkit, hanem azt, hogy ennek minden itthoni feltétele adott. Világos: a vakcinagyárak nem tudják tartani a tempót az igényekkel, akkor tudunk oltani, ha jönnek a hűtőkamionok.

Viszont az oltási folyamatot elnézve az „átoltás föltételeiről” is lódított a miniszterelnök.

Oltási terv? Ja, az nincs

Egy oltási terv minimuma, hogy kellenek oltóhelyek, oltó személyzet, vakcina és oltási sorrend. Ugyan a kormányfő már november 27-én azt mondta, hogy kész az oltási terv, mégis csak január 6-án kaptak egy furcsa levelet a háziorvosok az egészségügyi államtitkár megbízásából, hogy jelezzék, megfelel-e oltópontnak a rendelőjük. Nem csak a levél dátuma, hanem már maga a kérdés is bornírt, mert egy – egyébként a levélben is idézett – járványügyi rendelet szerint minden háziorvosi rendelő megfelel oltóhelynek is.

Az érdemi oltási terv hiányáról szóló találgatásoknak pedig könnyen véget vethetne a kormány azon az egyszerű módon, ha más országokhoz hasonlóan közzétennék az oltási tervet. E helyett csak egy vázlatot töltöttek fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára az oltási sorrendről. Egy ilyen vázlatot egy járványügyi szemináriumra házi feladatot készítő egyetemista is felskiccelne 10 perc alatt:

ha ez az oltási terv, amit egy elvileg minden erejével a járvány megfékezésére koncentráló kormányapparátus készített, akkor komoly gondok vannak.

Oltóhelyek tehát még nem voltak, de december 7-én elindult a vakcinainfo.gov.hu, a kormányzati oltásregisztrációs honlap, ami elvileg az egész oltási folyamat dobogó szíve. Azon lendüljünk is túl, hogy ha valaki csak az oltását szeretné végre megkapni, de két kockát beikszel, s máris Rogán Antal kommunikációval (turizmussal, koncessziókkal, stb., de egészségüggyel, járványüggyel egyáltalán nem) foglalkozó minisztériumához továbbítják az adatait; ha jól működne az egész, akkor elidőznénk itt, de vannak ennél súlyosabb problémák.

A fene se tudja, hogy lesz ebből sorrend

A regisztráció egyfajta információ felénk. Szeretnénk tudni azt, hogy a magyar lakosságban milyen igény mutatkozik a vakcina iránt

magyarázta Müller Cecília a regisztráció értelmét.

Marjai János / 24.hu

Ez a magyarázat vissza-visszatért, miszerint a regisztráció az igényfelmérést szolgálja. Ám fokozatosan az is kiderült, hogy a regisztráció az oltás előfeltétele: „Mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát […], a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorrendben” – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Ezt az NNK is megerősítette: „A https://vakcinainfo.gov.hu/ oldalon történő regisztráció azt biztosítja, hogy a lehető legtöbben és leghamarabb értesüljenek a vakcinára vonatkozó legfontosabb információkról. Az itt történő regisztrálás nélkül is lehetősége lesz az oltás igénylésére”.

Összefoglalva: a regisztráció alapján tudja a kormány, mennyi vakcina kell, a regisztráció egy sorrendet is kijelöl, és aki nem regisztrál, az kimarad. Ez így világos beszéd. Lenne, mert ennél sajnos bonyolultabb a helyzet.

Rogán államtitkára, Dömötör Csaba „felhívta a figyelmet arra, hogy az oltások sorrendjét nem a regisztráció időpontja határozza meg, hanem a veszélyeztetettség mértéke, továbbá elsőbbség illeti meg a védekezésben résztvevőket is” – olvasható a hivatalos kormányzati honlapon.

Adódik a kérdés: most akkor mi van a sorrenddel?

Az igaznak tűnik, hogy a veszélyeztetettség mértéke meghatározza a sorrendet, de csak az oltási körök között. Mi van a krónikus betegek sorrendjével? Milyen sorrendben oltják a teljesen egészséges 18–59 éveseket? Itt már számít a regisztrációs sorrend? Teljes a homály.

Az sem világos, hogy a krónikus betegségek között premizálják-e valamelyiket. Mint az áldozatok statisztikái alapján megírtuk, vannak krónikus betegségek, amelyek nagyon nagy arányban fordulnak elő az elhunytaknál, más betegségek alig-alig. Az oltási sorrendnél ez mindegy? Erre sincs válasz.

Arra már van, hogy azért nem kell a krónikus betegségeket megadni a regisztrációnál, mert a TAJ-szám alapján ezt az EESZT-n keresztül hozzá tudják rendelni a regisztráltakhoz. Azonban arra ismét nincs válasz, hogy mi a helyzet akkor, ha egy családban van krónikus beteg: a vele együtt élők is megkaphatják korábban a vakcinát? Esetleg lakcímkártya alapján összerendelik a krónikus betegeket a velük élő rokonaikkal, hogy csökkentsék a megfertőződés kockázatát?

Az is felmerült az ügyfélszolgálat levelei alapján – amelyeket olvasóink kaptak a kérdéseikre –, hogy jelenleg csak előregisztráció zajlik. Vajon ez azt jelenti, hogy lesz egy megerősítő regisztrációs kör? Háziorvosoknál kell majd végül regisztrálni, egyeztetni? Ezek a kérdések is előjöttek a csütörtöki kormányinfón, de Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nem válaszolta meg azokat. Ahogy az operatív törzs sem, hiába kérdezzük kitartóan.

Tekintettel arra, hogy ez még csupán csak egy előregisztráció, ezért valószínűsíthetően nem is szükséges az elvégzését semmilyen szerv felé sem külön igazolnia

– válaszolta egyik olvasónknak az ügyfélszolgálat. Vajon ha nem kell igazolni a regisztrációt később senkinek, akkor mi értelme van? A sorrend megállapításában e szerint semmi, ha nem nézi senki, hogy mikor regisztráltunk vagy egyáltalán regisztráltunk-e. Amit sokszor a regisztrálók sem tudnak, mert gyakran nem kapnak válaszlevelet a regisztráció után.

Mi lesz a vakcinákkal?

Azt tisztázták, hogy az oltást azok is ingyen megkaphatják, akik kiestek a társadalombiztosítási rendszerből, és még a sürgősségi ellátásért is fizetniük kellene. De mi a helyzet az itt élő külföldiekkel? Erről egy árva szót nem szól senki, pedig sokszor tízezer emberről van szó.

Szintén nagy kérdés, hogy milyen vakcinát kapunk. Márciusra, áprilisra tobzódni fogunk a vakcinákban így akkor ez már releváns kérdés lesz. De sokak amiatt aggódnak, hogy a kevésbé hatékony kínai vagy az orosz vakcinából jut nekik, amiben szintén kevésbé bíznak.

Az uniós egészségügyi biztos emlékeztette a tagállamokat, hogy mindenki aláírta, nem szerez be külön vakcinát, de – a némethez hasonlóan – a magyar kormányt, úgy látszik, ez kevéssé érdekli, mert már meg is állapodott az egyik kínai vakcina szállításáról.

Ezeknek az alapvető kérdéseknek a megválaszolására nem fordít nagy energiát a kormány, pedig az oltási kedvet egészen biztosan növelné, ha nem lenne ekkora a bizonytalanság. Pedig ha az ellenzéki „halálkampányról” szónokolni, elemzők félmondatait kiforgatni vagy az EU lassúságát ostorozni van idejük, akkor valószínűleg tájékoztatni is lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik