Belföld

Robbantásos merényletekkel fenyegetőzött a férfi, ha az általa szeretett nő nem hoz neki meztelenül harmincezer forintot

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A nő egy szociális intézmény vezetője volt, és nem viszonozta a férfi érzelmeit. Gyorsított eljárásban ítélték el a zavarodott elkövetőt.

A köznyugalmat súlyosan megzavaró közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt ítélte el szerdán az Érdi Járásbíróság azt a férfit, aki január 31-én három terrorcselekménnyel fenyegetőzött a 1212-es segélyhívószámon. A férfi saját mobiltelefonját használta a híváshoz, s közölte a diszpécserrel: bombát helyezett el az érdi Stop Shop, egy hajléktalanszálló, valamint a Magyar Vöröskereszt százhalombattai épületének területén.

Farkas Norbert / 24.hu

Az elkövető azt ígérte, hogy nem hozza működésbe a robbanószerkezeteket, amennyiben az általa megnevezett nő – aki szerinte tönkretette az életét – megjelenik meztelenül, a kezében harmincezer forinttal egy általa megjelölt helyen.

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínekre, azokat lezárták és evakuálták. Az intézkedés több mint 180 embert érintett. Bombát egyik helyszínen sem találtak, viszont az elkövetőt rövidesen őrizetbe vették. A büntetőeljárás példátlanul gyors volt: a cselekménytől az ítélethirdetésig mindössze három nap telt el.

A láthatóan rémült és zavart fiatal férfit, Sz. Róbertet bilincsben vezették a tárgyalásra. Az ügyész vádbeszédében kiemelte: az állítólagosan elhelyezett bombák miatt a készenléti rendőrség mellett a mentőszolgálatot és a katasztrófavédelmet is ki kellett rendelni. Budapesten fogták el Sz. Róbertet, aki hajléktalanszállón él. Az ügyész kiemelte, hogy a bizonyítékok közt kiemelt helyet kapott a vádlott részletes, feltáró, beismerő vallomása.

Farkas Norbert / 24.hu

„Elismerem, hogy fenyegetőztem egy nem létező bombával, hálaistennek nem sérült meg senki. Nagyon megbántam, és megígérem, hogy soha többé nem teszek ilyet. Az a célom, hogy normális emberként éljem le az életemet” – mondta a harminckét éves vádlott, aki lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így bizonyítási eljárás sem zajlott.

„Nézze, uram, jöttment csöves koldus vagyok, nincs se kutyám, se macskám” – mondta Sz. Róbert a tárgyalást vezető bírónak. „Miből telne nekem bombára? A koldulásból vettem ezt a ruhát és a cipőt.

Az emberek néha jószívűek, néha gonoszak hozzám. Szeretnék hazamenni, és soha többé nem fogom zaklatni azt a nőt, pedig nagyon beletaposott a lelkembe. Amikor kéregettem a Tescónál, és a barátjával kézen fogva ment a bevásárlóközpontba, azt mondta, hogy megint itt van ez a csöves. Na, ettől betelt a pohár.

A vádlott nőtlen, egyetlen vagyontárgya a lefoglalt mobiltelefonja volt. Korábban már agresszív magatartásért előállították, mert kéregetés közben összeveszett valakivel. Ezenkívül  zaklatás miatt két év próbára bocsátották, éppen azzal a személlyel kapcsolatban, akit vasárnap feldúlt állapotában meztelenül akart látni.

Sz. Róbert közölte: nem bírná a börtönt,  mert klausztrofóbiás, valamint dohányzás közben fuldoklás jön rá.

Az ügyész hangsúlyozta: a vád szempontjából irreleváns, hogy a vádlottnak volt-e bombája, hiszen a fenyegetés ténye ettől függetlenül megáll, mint társadalomra veszélyes cselekmény; ráadásul Sz. Róbert próbára bocsátás alatt volt. A  vádhatóság ugyanakkor kiemelte, hogy teljes körűen együttműködött a hatóságokkal, s amikor a rendőrök felhívták, ő maga adta meg a tartózkodási helyét, az előállítás közben semmilyen ellenállást nem tanúsított.

A vádhatóság képviselője fontosnak tartotta hangsúlyozni: Sz. Róbert célja nem az intézmények elleni támadás, hanem személyes szerelemféltés és bosszú volt.

A közrendet súlyosan megzavaró közveszéllyel fenyegetés büntetése a Btk. szerint egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtandó. Az ügyész viszont azt kérte, hogy próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapjon a vádlott, pártfogói felügyelettel. A védő szerint a terhelt nem követett el kiemelt tárgyi súlyú cselekményt, valamint mérlegelésre ajánlotta: védence nincs olyan intellektuális szinten, hogy egészében felmérhette volna a tette súlyát és következményeit.

Farkas Norbert / 24.hu

A bíróság Sz. Róbertet két év börtönbüntetésre ítélte, öt év próbaidőre felfüggesztve, pártfogói felügyelettel. Mint az ítélet indoklásából kiderült, a nő, akit a vádlott zaklatott, egy Sz. Róbertet is ellátó szociális intézmény vezetője volt,  soha nem folytatott szerelmi kapcsolatot a fiatalemberrel. Az egyoldalú vonzalom a férfinél mániává fajult: a nőt hol megfenyegette, hol könyörgött neki, egyszer a családja kiirtását is kilátásba helyezte.

„Talán van még egy esélye, hogy új életet kezdjen, és ne kelljen börtönbe mennie” – mondta a bíró Sz. Róbertnek, és figyelmeztette, hogy az érintett nővel soha többé ne próbálja meg felvenni a kapcsolatot, mert akkor el fogják rendelni  a börtönbüntetés végrehajtását. A vádlott megkérdezte, jól érti-e, hogy szabadon távozhat, s a bíró igenlő válaszára korrektnek nevezte az eljárást.

„Nyugodtan mehetek vissza tarhálni, hálás vagyok” – mondta Sz Róbert.

A bíróság bűnügyi költség megfizetésére kötelezte a vádlottat, amit a bíró harmincezer forintban állapított meg. A csekket Sz. Róbert számára a hajléktalanszállón fogják kézbesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik