Belföld

Kiosztották Vadai Ágnest, mert viccesnek tartotta néhány vidéki orvos házának árát

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A DK alelnöke egy régi kabarétréfát idézett, hogy megtudja, mi kerül egy falusi ház négyzetméterén csaknem 2 millió forintba. Orbán Balázs államtitkár nem tartotta viccesnek, szerinte ez nemzetstratégia.

Az 1976-os szilveszteri kabaréban Márkus László kétségbeesetten kérdezte a feleségét alakító Almási Évától:

Mi került ezen a fotelon 7200 forintba?

45 év után, a bohózat alapján a vicces árra utalva, Vadai Ágnes, a DK képviselője arról kérdezte Gulyás Gergely minisztert:

Mi kerül egy falusi ház négyzetméterében csaknem 2 millió forintba?!

Az orvosi szolgálati lakásokkal a 24.hu többször is foglalkozott. Azt is megírtuk, hogy az Orbán-kormány a Magyar Falu Program keretében tavaly

öt orvosi szolgálati házra 1,9 milliárd forintot adott.

Vadai Ágnes elismerte, az üres háziorvosi praxisok miatt ez komoly segítség, de az árakat érthetetlennek tartotta. Cikkünkre utalva arra is emlékeztetett, hogy Győrvár 197 négyzetméteres orvosi lakásának árából futná egy 602 négyzetméteres győri villára is.

Kapcsolódó
Drágább a Vörösmarty térnél: 380 milliónál jár egy falusi orvosi szolgálati lakás ára
A cél nemes, de hogy mi indokolja a kiugró költségeket, nem tudni. Néhány száz lelkes települések átlagosan 380 millió forintot költhetnek a Makovecz Imre stílusát idéző orvosi szolgálati otthonok építésére.

Mivel Vadai Ágnes írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be, ezért – lapunkkal ellentétben – a Miniszterelnökség neki válaszolt.

Orbán Balázs államtitkár jelezte, nem csodálkozik a kérdésen, mert a baloldal 2010 előtt ellehetetlenítette a kistelepüléseket, a Fidesz azonban elhivatott a vidék fejlesztése mellett. A kormány ezért indította el 2019-ben a Magyar Falu Programot, amelynek része az egészségügyi alapellátás fejlesztése a kistelepüléseken. Erre eddig több mint 12 milliárd forintot fordítottak.

Kapcsolódó
Átlagban 230 milliót adott orvosi szolgálati házakra a kormány
Tizenhárom kapott támogatást 2019-ben. Nagydorog polgármestere pedig nemrég jelentette be, hogy 381 millió forintból építhetnek egy orvosi szolgálati lakást, noha a Miniszterelnökség egyelőre nem ad információt a 2020-as nyertes pályázók listájáról, ahogyan arról sem, miért ilyen drágák ezek a vidéki házak.

Az államtitkár hosszan magyarázta, miért van szükség az orvosi szolgálati házakra (a nemes célt Vadai Ágnes nem is vitatta), amelyekkel nő az érintett önkormányzatok vagyona.

Orbán Balázs a támogatásokról fontosnak tartotta megjegyezni, hogy azok bruttó összegek, tartalmazzák az esetleges telekvásárlás, a közművek kiépítésének, terveztetésnek, kivitelezésnek az árát.

Figyelembe véve a »közel nulla energiaigényű» követelményeknek való megfelelést, a hőszivattyús-napelemes rendszert, a magas minőségű építőanyagokat és szerkezeteket, illetve a nagy családok számára is alkalmas, vonzó méreteket, a szolgálati házak jövőbe mutató, hosszú távú és értéknövelő beruházásokat jelentenek.

A kormány elkötelezett a magyar falvak megerősítése mellett, célja, hogy a vidéki vagy a városi létről való döntés az életstílusok és ne az életminőségek közötti választás legyen – tette hozzá. Orbán államtitkár szerint nemzetstratégiai kérdés, hogy a falvak lakossága és az ott dolgozó orvosok a lehető legtöbb támogatást megkapják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik