Belföld

Drágább a Vörösmarty térnél: 380 milliónál jár egy falusi orvosi szolgálati lakás ára

A cél nemes, a megvalósítás ködös: néhány száz lelkes települések átlagosan 380 millió forintot költhetnek a Makovecz Imre stílusát idéző orvosi szolgálati otthonok építésére, de hogy mi indokolja a kiugró költségeket, még mindig nem lehet tudni.

Míg 2019-ben még átlagosan 230 millió forintot adott orvosi szolgálati házakra a kormány a Magyar Falu Program keretében, tavaly már 380 millió forintot – derül ki a kormany.hu-ra feltöltött dokumentumból. Két éve 13 szolgálati lakás megépítését támogatták 3 milliárd 89 millió forintból, 2020-ban öt orvosi szolgálati házra biztosítottak 1,9 milliárdot.

A nyertesek listája és a támogatás összege:

  • Abaújkér önkormányzata: 391 533 499 forint
  • Győrasszonyfa önkormányzata: 387 259 256 forint
  • Győrvár önkormányzata: 368 891 285 forint
  • Nagydorog önkormányzata: 381 185 403 forint
  • Rudolftelep önkormányzata: 375 377 363 forint

Jemeni doktor, kiugró árak

2020-as pályázati anyag szerint a települések nyolc vázlattervből választhatják ki a számukra megfelelő házat. Az épületek nagysága 177 és 218 négyzetméter között mozog, ám a nyolc változatból csupán az egyikben van rendelő is.

A nyertes települések polgármestereit kérdeztük arról, hogy községükben milyen típusú házakat építenek, lesznek-e ezekben rendelők, illetve tudják-e már, ki költözik be a szolgálati lakásokba.

Valiczkó Mihályt, Győrasszonyfa polgármesterét telefonon értük utol, ő csupán annyit mondott a beruházással kapcsolatban, hogy „át kell tervezni, mert keskenyebb a telek”, de részleteket nem árult el. Kaczor Zsolt Mihály, Győrvár község polgármestere örült a megkeresésünknek, mondván, ilyen pozitív dologról nem minden nap tud beszámolni. Megemlítette, hogy településüknek van óvodája, iskolája, vasúti megállója, csak orvosa nem volt nagyon rég. A háziorvosi és a fogorvosi feladatokat is évek óta helyettesítéssel látták el, hiába mozgattak meg minden követ, így sem sikerült orvost találniuk.

Ebben a helyzetben volt nagy segítségünkre a Magyar Falu Program és a megyei TOP-pályázat, amiket megnyertünk. Felújítottuk az orvosi rendelőnket és új fogorvosi rendelőt hoztunk létre korszerű eszközökkel. Most pedig orvosi szolgálati lakás építését tervezzük a megnyert pénzből

– írta a polgármester. A háziorvosuk tavaly decemberétől egy Magyarországon született jemeni származású doktor, ő lakik majd a nettó 197 négyzetméter alapterületű, „passzív jellegű” házban.

Amelynek 387,2 millió forintos költsége igencsak kiemelkedő, hiszen az Ingatlan.com adatbázisa szerint Győr-Moson-Sopron megyében egyetlen olyan értékesítésre kínált ház van, amelyet nem lehetne megvenni a keretösszegből, és akár még egy 602 négyzetméteres győri villára is futná belőle.

A többi településvezető egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre, néhány részlet azonban így is tudható.

A Boon.hu cikke szerint Abaújkéren 15 éve betöltetlen a háziorvosi praxis. Szabó Gábor polgármester a lapnak arról beszélt: 2021-ben minden bizonnyal megoldódik a probléma, mivel helyettesítő orvosuk – aki eddig több helyen dolgozott – nyugdíjba vonul, és Abaújkéren szeretne letelepedni. Ehhez pedig meg tudják teremteni a lehetőséget, mivel az önkormányzat pályázati pénzt nyert orvosi szolgálati lakás építésére. A cikkből nem derül ki az összeg, de a megítélt 391,5 millió forint kiugróan nagynak számít. Az Ingatlan.com oldalán a legdrágább elérhető abaújkéri családi házért 21,9 millió forintot kérnek, ez 131 négyzetméter alapterületű, és egy 3300 négyzetméteres telken fekszik. De ha megnézzük a települési fejlesztéseket, akkor is aránytalannak tűnik egy ingatlanra ennyit költeni. A 600 lelkes borsodi községben 2019-ben fogtak bele egy közösségi ház kialakításába, az épületre 31,1 millió forint értékben kötöttek kivitelezési szerződést. A helyi óvoda felújítására pedig tized annyit sem költöttek, mint amekkora keretet az orvosi szolgálati otthon kialakítására kaptak: az óvoda épületgépészetét, konyháját, illetve a többi helyiséget nettó 20,4 millió forintért korszerűsítették.

Csúszik a Makovecz stílusú luxus épület kivitelezése

Előző cikkünkben mutattuk be a fideszes vezetésű Egeraracsát, amely tavaly 234,7 millió forintot kapott orvosi szolgálati lakásra. Az épület kivitelezésére az önkormányzat a keszthelyi Vektor Generál Kft.-vel szerződött 154,4 millió forintért, azonban a szerződést a veszélyhelyzet, illetve a járványügyi intézkedések miatt módosítani kellett. A kivitelező szerint egyrészt lassan tudtak vizet és áramot bevezetni a területre, másrészt munkavállalóik karanténba kerültek, így a munkálatokat nem tudták elkezdeni. A szerződésmódosítás szövege szerint „egy Makovecz stílusú, luxus épületre speciálisan előírt alapanyagokat nem lehet akármilyen beszállítótól beszerezni, a kieső beszállítók helyettesítése nem egyszerű.”

A Kazincbarcikához közeli Rudolftelepen sem jellemzőek a százmilliós ingatlanárak, sőt, egész Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csak négy olyan házat találtunk, amelyekért több mint 200 millió forintot kérnek. Rudolftelepnek mégis 375,3 millió forintot ítéltek meg, amiből akár a megye legdrágább eladó házát, a sátoraljaújhelyi kastélyt is megvehetnék az Ingatlan.com adatbázisa szerint, és még maradna is több, mint 115 millió forintjuk. Az önkormányzat legnagyobb beruházása az utóbbi években a polgármesteri hivatal és a művelődési ház energetikai korszerűsítése volt, ezekre összesen 72 millió forintot költöttek.

Ugyanaz épül 150 millióval többért?

Nagydorog polgármestere már korábban bejelentette, hogy az orvosi lakás alapterülete 219 négyzetméter lesz, és a „házban a legmodernebb épületgépészeti eszközök, beépített hűtő-fűtő, árnyékoló és légtechnikai berendezések is helyet kapnak, ezáltal biztosítva az orvosi család legmagasabb szintű kényelmét”.

AZ ELMÚLT ÉVEK LEGNAGYOBB BERUHÁZÁSA INDUL NAGYDOROGON

Örömmel számolunk be a tisztelt nagydorogi lakosságnak arról,…

Közzétette: Nagydorog Nagyközség – 2020. november 19., csütörtök

Miközben a cél nemes, hiszen fontos lenne, hogy mindenhol legyen megfelelő orvosi ellátás, Magyarországon pedig 472 (felnőtt, gyerek és vegyes) praxis tartósan – legalább fél éve – betöltetlen, a hazai ingatlanárak ismeretében mégis felfoghatatlan, miért kerül ilyen sokba egy ház egy kis községben. Hévízen 353 millió forintba kerül egy kétszer ekkora alapterületű, hibátlan állapotú ház, Budapest II. kerületében egy 580 négyzetméteres házért kérnek 350 millió forintot, egy 8 szobás, medencés, panorámás házért pedig 385 milliót.

Mint említettük, a nagydorogi ház alapterülete 219 négyzetméter, ebből a lakótér 167. A teljes alapterülettel számolva a 381 millió forintos ház négyzetméterára drágább, mint bármelyik budapesti utca átlaga, még Budapest legdrágább kerületében, az ötödikben is átlagosan 1,2 millió forintba kerül egy négyzetméter, és a Vörösmarty téren 1,6 millió forint körül mozognak az árak, addig

az említett községekben 1,7 millió forintos négyzetméteráron építkeznek majd.

Már az orvosi szolgálati lakásokról szóló első cikkünkhöz is kerestük a Miniszterelnökséget, de decemberben nem válaszoltak arra a kérdésünkre, hogy miért kerülnek 200 millió forintnál többe a szolgálati lakások, ahogy azt sem árulták el, hogy a vázlattervek mennyibe kerültek, és azokat melyik építésziroda készítette. A Miniszterelnökséget a 2020-as döntési lista nyilvánosságra kerülése után ismét megkerestük, de továbbra sem nyilatkoznak arról, miért kerül most már átlagban 380 millió forintba egy orvosi szolgálati lakás.

Ráadásul egyelőre semmi nem utal arra, hogy másmilyen lakások épülnek a 150 millió forinttal nagyobb átlagárból. A fenti képen látható 381 milliós nagydorogi ház látványterve legalábbis látszatra nem sokban különbözik az Egeraracsán 234 millió forintból megépülő, már említett, Makovecz stílusú háztól:

Közzétette: Manninger Jenő – 2020. október 2., péntek

 

Egy forrásunk szerint egyébként volt olyan eset is, hogy több mint fél milliárdos költségvetést írt elő a tervező.

Tilos megterhelni és eladni az ingatlant

A program célja, hogy az 5000 fő alatti településeken házakat biztosítsanak háziorvosoknak, házi gyermekorvosnak. Azon önkormányzatok nyújthattak be pályázatot, ahol az orvosi praxis tartósan (legalább hat hónapja) betöltetlen, de az önkormányzat a pályázat benyújtásának időpontjában már rendelkezik háziorvossal és/vagy orvosi szolgáltatóval kötött feladat-ellátási előszerződéssel. Az állami támogatásból az önkormányzat megveszi az ingatlant, majd építkezik rajta, és amíg az orvos ellátja praxisát, addig családjával ott lakhat. Az ingatlan a beruházás megvalósításától számított 30 évig nem terhelhető meg és nem idegeníthető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik