Belföld

Az államtitkár asszony férje egy többször eladott Rákóczi-szobrot sózott rá Rákóczifalvára

Legalábbis ezt állította Kósa Lajos, Rákóczifalva korábbi polgármestere Juhász Péternek, amikor azt mesélte el neki, hogyan kapott állami támogatással Rákóczi-szobrot a település, és miként lett az EMMI közreműködésével finanszírozott akcióból milliós ráfizetés.

Juhász csütörtökön újabb érdekes közpénzes sztorival állt elő YouTube-csatornáján, ahol alig egy hete ment le a Nagy Szilárddal – a Boldog István ügyét kirobbantó egykori polgármesterrel – készült interjúja.

A történet kiindulópontja az volt, hogy Rákóczifalva a régi, kis méretű és rossz állapotú Rákóczi-fejszobor helyett egy új, egészalakos köztéri alkotást szeretett volna beszerezni. A falu nagyjából kétmilliós szobortervben gondolkodott, amihez állami támogatást is kért.

Miután a minisztériumban híre ment, hogy szoborállítást terveznek, bekopogtatott a városházára Kligl Sándor, Munkácsy Mihály-díjas szobrász. Azzal az ajánlattal érkezett, hogy lenne egy lovasszobor terve, amely 40 millióért elkészíthető. Az akkor még hivatalban lévő polgármester jelezte, ez vállalhatatlan összeg, nincs pénz még egy olcsóbb, 2,5 milliós szoborra sem, nemhogy egy ilyenre. Kligl azonban újra jelentkezett, hogy lenne egy 10 milliós szoborterve is, amihez viszont tudna szerezni állami támogatást élettársának, az Emberi Erőforrások Minisztériuma akkori közigazgatási államtitkárának segítségével.

Kósa Juhásznak elmesélte, hogy csak az EMMI-vel kötött támogatási szerződés után derült ki, Kligl nem egy egyedi szobrot ajánlott megvételre, hanem olyat, amit korábban már másik két önkormányzat is megvásárolt.

A polgármester ekkor megpróbálta visszamondani az előre legyártott, többször eladott szobor megvásárlását, de elmondása szerint az „államtitkár asszony” több csatornán is üzent, hogy fel van háborodva amiatt, hogy a település el akar állni a szerződéstől.

A videóból kiderül, hogy végül meglett a támogatás és meglett szobor is, de a Rákóczifalva mégis rosszul járt. A szobor megérkezése után tudták meg, hogy az árban nincs benne a talapzat, ami legalább 5 millió forint, és arra nem vonatkozott a támogatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik