Nem csak a vírusról szólt ez az év – 2020 a 24.hu fotóriportereinek képein

2020-at eluralta a koronavírus. A tavaszi korlátozások enyhülésével aztán a közvélemény leginkább az SZFE körül zajló eseményekre és az Index távozó szerkesztőségére figyelt, de a viszonylag szabad nyár után ősztől újabb szigorítások következtek a járvány második hulláma miatt, és az ünnepek is máshogy teltek, mint megszoktuk. Fotóriportereink azért az idén is sokfelé megfordultak – megmutatjuk, milyen volt ez az év az ő objektíveiken keresztül.
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu Félix négy és fél éves. A szülei súlyos látássérültek, akiket sokan óva intettek attól, hogy ilyen fogyatékossággal megpróbáljanak felnevelni egy gyereket. Szilvia és Zsolt nem tervezték, hogy szülők lesznek, de amikor váratlanul úgy alakult, egy percig sem hezitáltak. Kíváncsiak voltunk, vajon úgy zajlanak-e a hétköznapok náluk, mint bármelyik másik magyar családban. Mint cikkünkből kiderül: nem egészen.

 

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu Az újabb igazgatói ciklusára pályázó Eszenyi Enikővel február végén készítettünk interjút, azt nyilatkozta, hogy elítéli az erőszak minden formáját, és ebbe beletartozik a hatalommal való visszaélés és a mentális erőszak is. Ezt követően kereste meg lapunkat Fenyvesi Lili, aki Néder Pannival együtt részletesen beszámolt arról, milyen mérgező légkört teremtenek Eszenyi módszerei, hatalmi visszaélései a Vígszínházban. Nem sokkal később Eszenyi visszavonta a pályázatát.

 

Ivándi- Szabó Balázs / 24.hu Márciusi felirat a budapesti Kossuth Lajos utcában. A koronavírus első hullámában a kormány kijárási korlátozást hirdetett március 28-ától április 11-éig, amit később meghosszabbítottak.

 

Marjai János / 24.hu Időseket szállítanak át a Pesti úti idősotthonból az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe április 9-én, miután a lakók közt száz fölé ugrott az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma.

 

Marjai János / 24.hu Májusban képpárokon mutattuk meg, hogyan változtak meg a mindennapjaink a járvány időszakában.

 

Mohos Márton / 24.hu Koronavírusteszt a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív és Érrendszeri Klinikáján. A lakosságot reprezentatívan lefedő, majdnem 18 ezer ember bevonásával készült májusi vizsgálattal az átfertőzöttséget vizsgálták.

 

Farkas Norbert / 24.hu Az első korlátozások nélküli hétvége a Balaton partján 2020. május 9-én. A kormány először vidéken vezetett be enyhítéseket a járvány első hulláma után, majd két héttel később a fővárosban is.

 

Mohos Márton / 24.hu Tardon az odaköltözött városiak életet leheltek a település kulturális jelképébe, az évtizedek alatt elszuvenírosodott matyó hímzésbe. Ma már huszonhét asszony hímez a Matyodesign manufaktúrának. A ruhákat megtalálni a reptéren, szállodákban, a Parlament és a Bazilika shopjában.

 

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu Rujder Vivien az Átjáróház forgatásán június  26-án, miután újraindult a járvány miatt leálló filmgyártás. Madarász Isti filmjének forgatása utolsóként állt le a pandémia kezdetekor, és elsőként indulhatott újra.

 

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu Portré a Kossuth-díjas Orosz Istvánról, aki híres plakátjával megnehezítette Horn Gyula dolgát, de még a hazaküldött szovjet katonák is megrohamozták érte a Bem téri raktárost. Később aztán egy zombi-Leninnel elnyerte az oroszok tetszését. A fotó speciális objektívvel készült, anamorfózis kép. Ez a technikát előszeretettel alkalmazta munkáin Orosz István is.

 

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu A Láthatatlan Tanoda hét éve igyekszik segíteni a hátrányos helyzetű, VIII. kerületi, elsősorban roma gyerekeknek. Két segítőjükkel  beszélgettünk, és ellátogattunk a karantén utáni első közös programjukra is, hogy azzal szembesüljünk: noha a tanoda a neve szerint láthatatlan, az eredményei nagyon is láthatók.

 

Farkas Norbert / 24.hu Még tüntetés is volt Vásárosnaményban a helyi varrodában történtek miatt, ahol kelet-európai ujjak varrták a drága nyugati öltönyöket. Egy több évtizedes történet vett nemrég drámai fordulatot az üzem bezárásával. Nagy Gergely Miklós a varrónőkről írt megrázó riportjáért elnyerte Paul Lendvai-díjat.

 

Farkas Norbert / 24.hu Az Index távozó szerkesztősége. Elöl Munk Veronika főszerkesztő-helyettes és Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, korábbi főszerkesztő. A szerkesztőség több mint 80 tagja azután állt fel, hogy az igazgatóság elnöke, Bodolai László kirúgta a lap főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot. A távozók jó része később megalapította a Telex.hu-t, míg az Index új gárdával működik tovább.

 

Marjai János / 24.hu „Addig szidta a kormányt, amíg betömték a száját egy jó állással.” Ez Dombóvári István kedvenc kommentje, amit azután írt ki valaki a Facebook-oldalára, hogy a humorista megosztotta: ő lett a jászkarajenői művelődési ház igazgatója. Miért akart kultúrház-igazgató lenni egy 2800 lelkes településen? És mit szólnak a dologhoz a falubeliek? Utánajártunk. 

 

Mohos Márton / 24.hu A Baranya megyei Cserdiben  az előző polgármester, Bogdán László tragikus öngyilkossága után október 4-én az öccsét, Bogdán Gyulát választották meg polgármesternek. A szavazás előtt riportot készítettünk Cserdiben.

 

Mohos Márton / 24.hu Tüntetés a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen augusztus 31-én. A demonstráció után, éjjel a diákok barikád alá vonták az épületet.

 

Farkas Norbert / 24.hu Máté Gábor is „őrködött” az SZFE épületénél, tanítványai közösen énekelték el Dévényi Ádám és az Átmeneti Kabát: Jelen című dalát szeptember 5-én.

 

Farkas Norbert / 24.hu Patkás Tamást, Rockyt a ’90-es évek közepén érte egy szörnyű baleset, aminek következtében elveszítette mindkét lábát. Felépülésének első percétől már komoly célokat tűzött ki maga elé.  A 49 éves paraúszó nemrég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy átúszta az Európát Ázsiától elválasztó Boszporuszt. Mi elkísértük a II. Tatai Tóátúszásra az Öreg-tavon.

 

Farkas Norbert / 24.hu „Annyiszor kell felállni a padlóról, hogy érzem magamon és a csapaton is: fogy az erőnk” – nyilatkozta a 24.hu-nak L. Ritók Nóra, miután a kormány elvonta az általa vezetett Igazgyöngy Alapítvány erre a tanévre járó állami támogatásának a felét. A kissé rezignált hangvételű reakció miatt utánajártunk vajon sikerült-e azóta felállniuk a padlóról az Igazgyöngy pedagógusainak?

 

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu #freeSzFE címmel szerveztek megmozdulást a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. A stafétalánc célja volt kézről kézre eljuttatni az Egyetem Chartáját az Országházba szeptember 6-án.

 

Farkas Norbert / 24.hu Budaházy György és felesége, Edda nagyjából 25-30 követőjükkel, valamint tucatnyi ellentüntető társaságában jelent meg az Átrium színház előtt, hogy tiltakozzanak a Meseország mindenkié című mesekönyv felolvasása ellen október 3-án.

 

Mohos Márton / 24.hu Szarka Gábor, a Vidnyányszky Attila-fél kuratórium által kinevezett kancellár érkezik első munkanapján a Színház- és Filmművészeti Egyetemhez. A hallgatók nem engedték be, így folytatva az akkor 38 napja tartó sztrájkot.

 

Marjai János / 24.hu Rémhírterjesztés, elnémítás, rendészek – sajátos eszközökkel küzd a soroksári polgármester egy hajléktalan embereket segítők ellen. A Fidesz által támogatott Bese Ferenc elérte, hogy ne építhessen a saját telkére lakásokat egy lakásszegénységben élőket segítő egyesület. Pedig néhány utcával odébb már beilleszkedett egy korábban utcán élő pár, akiknek soha nem lett volna otthonuk, ha nincs az Utcáról Lakásba Egyesület. Októberben a Minőségi Újságírás Díjat Kálmán Attila, lapunk újságírója és Marjai János fotóriporter érdemelte ki a történet feldolgozásáért.

 

Mohos Márton / 24.hu Állami pénzből épülhet négycsillagos szálloda, kikötő és 16 teniszpálya a Fertő tó partjára. A nemzeti park területén Mészáros Lőrinc cége vezényli a beruházást, amely ellen hiába tiltakoztak a helyiek.

 

Mohos Márton / 24.hu A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte az izlandiakat a Puskás Arénában november 12-én, így ott lesz az idei évről jövőre halasztott Európa-bajnokságon.

 

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu A Terrorelhárítási Központ munkatársai járőröznek Budapest belvárosában a járvány második hulláma miatt elrendelt kijárási tilalom kezdetekor, november 11-én este 8 órakor.

 

Marjai János / 24.hu Az anyja a siófoki kórházban hagyta, de úgy érzi, így járt jobban. Voltak nevelőszülei, akik verték és éheztették, majd amikor jó családhoz került, időbe telt, amíg megszokta, hogy akkor ehet, amikor csak akar. Válogatott kézilabdázónak készült, fitneszmodell lett, de a kick-boxban találta meg önmagát Zsiga Melinda.

 

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu Győrfy Balázs a családja ültetvényén vágja ki a fákat december 5-én a Zala megyei Nemespátrón. Az otthonainkba kerülő karácsonyfák jelentős része erről a mindössze 280 lakosú településről származik, ahol gyakorlatilag mindenki „fenyőzik”.

 

Marjai János / 24.hu Az őszi szezon végén, az adventi időszak elején kezdődik a lehalászás, ilyenkor alkalmanként 300-400 mázsa közötti zsákmány kerül a hálóba a tatai Öreg-tónál. Erről videóriportban számoltunk be.

 

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu Ellenbach Ildikó egy romhalmaz közepén áll, és bemutatja, hol élt az elmúlt húsz évben. Vékony, szívós nő, nem érzeleg, szikár, tényszerű idegenvezetést tart a régi életében. Egy tűz, egy robbanás, egy átmeneti lakás, egy öttagú család az Alföld szélén. Ildikóék talpon maradtak, de nem értik, miért kapnak még mindig sárga csekket az áram után, amiből nem is fogyasztanak.

 

Farkas Norbert / 24.hu Az Utcáról  Lakásba! Egyesület adományosztásán találkoztunk Kertész Béláné Hajnalkával, aki a harmincegyedik lakásba költözhet be, ha befejeződik a felújítás. Türelmes, több mint tíz éve él már erdőben, egy keveset még kibír. Hajnalka nyugdíjas, húsz éve megműtötték, akkor ötven százalékra leszázalékolták, de rokkantként is dolgozott. Most az erdei sátrához közeli nappali melegedőben tud enni, mosni, tisztálkodni, záróra után pedig visszaballag a tanyájára.

 

Marjai János / 24.hu A Menedékház Alapítvány hivatalosan éjjeli menedékhelyként, szakmai programja szerint hajléktalanok lábadozójaként működő intézményében egy ideje nincs ki-be járás. A koronavírus miatt lezárták az épületet, de a karácsonyi csomagok átadását, szigorúan a küszöbön, így is meg tudták oldani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.