Belföld

Két keréken az új kulturális negyedtől a banánfákig

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Utazni nem nagyon lehet, sok időt töltünk a lakásban, viszont az időjárás néha még egészen jó, és állítólag a december is kifejezetten meleg lesz. Mi következik ezekből? Hát az, hogy ideje felfedezni a várost, ahol élünk! És mi lehetne biztonságosabb és egészségesebb módja ennek, mint a biciklizés?

Budapesten rengeteg a felfedeznivaló, ez nem lehet vitás. Még azoknak is rengeteg titkot, meglepetést rejteget, akik egy életet élnek le a magyar fővárosban. A távolságok viszont nem olyan nagyok, mint a világ egyes metropoliszaiban: akár gyalog, vagy kerékpáron is sok mindent bele lehet sűríteni egy napba.

Az ÉnBudapestem oldalon több tematikus sétát is lehet találni, amelyeket bejárva új szemmel nézhetünk még arra is a városban, amiről azt hittük, hogy ismerjük. Mi most egy olyan sétát választottunk, ami gyalogosan is bejárható, de biciklivel talán még jobb. Irány a Bartók Béla út környéke!

Bartók Béla Boulevard

A legnagyobb port ugyan a nagykörúti biciklisáv kavarta idén, de sok más fontos útvonal is sokkal biztonságosabbá vált a kerékpározóknak. Sávokat festettek például a Tétényi útra és az Üllői útra is, ami nagyban megkönnyíti azoknak a bicikliseknek közlekedését is, akik külsőbb kerületekből tekernek. Számtalan útvonal vált biciklivel is kényelmesen közlekedhetővé, ahol korábban csak a bátrabbak jártak.

A Bartók Béla út is ilyen volt a maga nagy buszforgalmával, azonban mióta kerékpársávot festettek rá, azóta az egyik legforgalmasabb biciklis útvonal lett. Ki is járt ez már a Bartóknak, mert a budai oldal egyik legnépszerűbb, leggyorsabban fejlődő útjáról van szó.

A Szent Gellért tértől indulva egymást érik mindkét oldalon a kávézók, galériák, éttermek és bisztrók. Nagy múltú helyek és új csillagok közül válogathat mindenki kedvére.

Patina, szecesszió és banánfák

Érdemes egy mellékutcán feltekerni a Mányoki útra is, ami totális ellentéte a Bartók Béla út nyüzsgésének. Régi patinás villák sorakoznak a csendes utcában: ha valaki ezt a hangulatot szereti jobban, ezen az útvonalon is el lehet gurulni a Móricz Zsigmond körtér felé.

Mivel a Móriczot valószínűleg mindenki jobban ismeri a maga káoszával és csengető villamosaival, ezért a körteret most virtuálisan átugorjuk a Villányi út felé.

Ebben az irányban lehet eljutni a Feneketlen-tóhoz, ahol nem csak a környékbeliek szeretnek kikapcsolódni. A tó egyébként a Kosztolányi Dezső tér helyén működő téglagyárnak köszönheti a létét, ugyanis oda bányásztak innen agyagot. Amikor 1889-ben bezáratták a gyárat a terület szép lassan megtelt vízzel, majd park épült a korábbi bányagödör köré.

Azonban van a közelben egy rejtettebb természeti kincs is: a Szent István Egyetemhez tartozó Budai Arborétum. Itt nem csak egy gyönyörű kertben, hanem mindenféle egzotikus növények között lehet sétálni.

Aztán már lehet is visszapattanni a bringára és megcélozni újra a Bartókot: immár kényelmesen, biciklisávon tekerhetünk végig addig a kávézóig vagy étteremig, ahol kipihennénk magunkat.

Szponzorált tartalom

ENBUDAPESTEM.HU Budapest új kezdőlapja: a város hírei első kézből. Kultúra, szabadidő, programok, városi titkok, urbanisztika, képgalériák, podcastok sétaútvonalak. Megmutatjuk a város életét, sőt abban is segítünk, Te hogyan alakíthatod a jövőjét. A cikk az ÉnBudapestem támogatásásval készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik