Belföld

Még az idén elkezdődhet a koronavírus elleni oltás Magyarországon

MTI / Varga György
MTI / Varga György

December végén megkezdődhet Magyarországon az egészségügyi dolgozók Covid-19 vírus elleni oltása – mondta el Győr polgármesterének, dr. Dézsi Csaba Andrásnak a Facebook-oldalán megjelenő Covid-híradóban dr. Tamás László János, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházának főigazgató-főorvosa.

A kórház vezetője szerint az egészségügyi dolgozók után kezdhetik meg a negyven oltóponton a veszélyeztetettek, a jelentkező „civilek” oltását, szerinte ez januárban és februárban tömegesen megtörténhet. Arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy nemcsak egyéni felelősségről van szó, hiszen a jelentős átoltottság, a kialakuló nyájimmunitás az egész közösséget védi.

Kivételes esetben előfordulhat, hogy a vírusok elleni oltás kiváltja azt a betegséget, amely ellen vakcináltak, válaszolta egy kérdésre. Ez azonban olyannyira ritka, hogy nem rettentheti el az embereket az oltástól. Újra felhívta a figyelmet arra: a Covid-19 súlyos betegség, a kórházban azt tapasztalják, hogy sok a maradandó szervi szövődmény, akár hat hónap után is. Gyakran a szív, a máj, a tüdő, és a vese károsodik. E miatt egy sajátos rehabilitációs hálózatot kell kialakítaniuk. Az oltás tehát nemcsak egy veszélyes akut állapottól mentheti meg az embert, hanem akár az egész életére kiható szövődményektől.

Elismerte, hogy ma még nem tudják pontosan megmondani, mennyi ideig nyújt védelmet az oltás.  A főigazgató-főorvos és a polgármester nem nevezte meg, hogy először melyik oltóanyagot használják majd Magyarországon, ám tudomásunk szerint az amerikai Pfizer termékéről van szó. Ezt erősíti meg az is, hogy a győri polgármester – aki egyben orvosprofesszor – ennek a vakcinának az ismertetőjét emelte fel, amikor felkonferálta a hírt.

Kiemelt kép: Dolgozó a Schott Hungary Kft. gyárában a Vas megyei Lukácsházán 2020. december 4-én. Nagyrészt a kft. által készített ampullákba kerül majd a koronavírus elleni Pfizer oltóanyag. A kormány kétmilliárd forinttal támogatja a vállalat 13,5 milliárd forintos beruházását, amelynek eredményeként 16 gépsoron gyártanak a vakcinához ampullákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik