Belföld

Bayer Zsolt Szájerről: Józsi küzdött ezzel a rettenetes démonával, nem tudom, mióta

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Bogár László Szájer József kapcsán „hibás szerkezetű” emberről beszélt, akivel kapcsolatban „ezt a kockázatot” már 30 éve tudják.

Bayer Zsolt csütörtök esti Háttérkép című műsorában a Hír TV-n is téma volt Szájer József lemondott EP-képviselő drogokkal tarkított, brüsszeli szexpartija, a korábbi fideszes politikus világhírű ügye. Még kedden derült ki, hogy Szájer azért mondott le váratlanul vasárnap, mert péntek este rendőrségi rajtaütés során elkapták, miközben az ereszcsatornán mászva menekült egy, a kijárási korlátozást megszegve rendezett 25 fős brüsszeli szexbuliról. Szájer táskájában ecstasy-tablettákat is találtak, ám ő azt állítja, nem tudja, hogyan kerültek oda, de a bulin való részvételét elismerte. Az orgia rendezője szerint Szájert nem hívták meg az összejövetelre.

Először a műsorvezető, Bayer Zsolt vezette fel a témát a következőképp:

Nagyon hülyén fog hangozni, nagyon sok mém fog születni a következő mondatomból, de akkor is ragaszkodom hozzá. Szájer József igenis egy morális lény. És ami az én számomra a legfájdalmasabb és legszomorúbb, hogy most rajta keresztül nemcsak a saját életművét, hanem az egész Fidesz-ethoszt próbálják meg kikezdeni, elfeledkezvén arról a roppant fontos és egyszerű igazságról, amit Julien Benda fogalmazott meg Az írástudók árulásában, amikor is azt írja, hogy az emberiség 2000 éven keresztül többnyire mindig a rosszat cselekedte, de méltányolni a jót méltányolta. Majd megtörténik az írástudók árulása, és attól kezdve az ember nemcsak cselekszi a rosszat, de meg is ideologizálja, és azt kezdi el méltányolni. Józsi nem volt ilyen ember. Ő küzdött, nem tudom, mióta, ezzel a rettenetes démonával, de ettől ő még a világban a jót méltányolta, és azt is képviselte. Hiába is próbálják ezt most a feje tetejére állítani. Csak nem tudta kikerülni a lefelé tartó spirált. Azt hiszem, hogy ez a tragédiája.

A műsor vendége, Bogár László közgazdász, aki az Antall- és az első Orbán-kormányban is államtitkár volt, már más szempontból vizsgálta az ügyet. Szerinte „sokkal, de sokkal komolyabban kéne venni a politikai alkalmassági vizsgálatot. (…) tegyünk meg minél többet annak érdekében, hogy minél kevesebb ilyen eset legyen.” Ezt a gondolatmenetét azzal folytatta, hogy minden országban a „politikusok folyamatosan szánkáznak lefelé az elismertségi listákon”. Épp ezért szerinte „valamit újra kellene gondolni, hogy ne mi magunk járuljunk hozzá, ezen a lejtőn való lefelé történő mozgásnak az elősegítésén azzal, hogy felelőtlenül hagyjuk, hogy akárkik beléphessenek a politika világába.” Ha itt valakibe is kétely merült volna fel, hogy Bogár Szájerről beszél az akárkik címke alatt, az hamarosan eloszlott, mert Bogár így folytatta:

Nem kockáztathatunk. Nem kockáztathatjuk, hogy egyes hibás szerkezetű személyek, akik persze lehetnek nagyon értékesek, hasznosak, de valamilyen hibás szerkezet van bennük, amelyik törékennyé és kiszolgáltatottá teszi őket (…). A Borkai-ügy után is azt mondtuk, hogy nagyon alaposan meg fogjuk vizsgálni ezt a kérdést. Ami most történt az azt jelzi, hogy lehet, hogy alaposan megvizsgáltuk, csak lépések nemigen történtek. Ennek a kockázat, Zsoca, ennek a kockázatát 30 éve tudja mindenki a Jósával kapcsolatban. Akkor miért nem tettünk meg mindent annak érdekében, hogy (…) minimálisra csökkentsük ennek a kockázatát?

Bayer Zsolt azzal zárta ezt a témakört, hogy

30 éve ismerem, most ráteszem a fejemet, hogy Szájer József életében nem drogozott. És mivel ez egy nyilvánvalóan titkosszolgálat által intézett akció is volt, ami nem menti Szájer József felelőtlenségét, és azt, hogy a saját életművét a politikai közösségének a munkáját húzta le a vécén egy péntek este. Nem szeretném ezzel felmenteni, de az, hogy önmagában hogy ő egy homoszexuális partin vett részt, ezzel önmagában nem tudnák ezen a szinten diszkreditálni, hiszen ma már felvilágosult nyugati körökben, ez nemhogy bűn, de az erény maga. Itt jön Camus, amikor a bűn az erényt szólítja fel önigazolásra. Ezért kellett behozni a drogügyet. Ha valamit elhiszek Szájer Józsefnek, mert ismerem 30 éve, az az, hogy a büdös életben nem szedett drogokat, és azt a szart valaki beletette a táskájába. (…) De ennyire hülye ember nem lehet valaki, hogy nem gondol erre.

Az utolsó gondolata ez volt:

Iszonyatosan haragszom Szájer Józsefre. Azért, amilyen helyzetbe hozta önmagát. A családját, a gyerekét. Azt a politikai közösséget, amelyet 30 éve hibátlanul és kiválóan szolgál. Iszonyatosan haragszom rá, de látva a nyilvános kivégzését, e helyről is üzenem neki, hogy nálam mindig fog kapni egy tál meleg ételt.

Bayer a beszélgetésben arra is kitért, hogy egy régi barátja és harcostársa két évtizeddel ezelőtt bevallotta neki, hogy „homokos”, később pedig azt, hogy azért szeret Thaiföldre járni, mert ott „kisfiúk is rendelkezésre állnak”. Nevet nem említett, és azt sem, hogy miért most beszél erről először.

Kapcsolódó
„Szájer Józsi mostanáig sebezhetetlen volt”
Portré a bukott politikusról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik