Belföld

Leépítik a Balatontouristot: tizenkét kempingből csak hat marad Mészároséknál

Tíz kempinggel kezdte meg az idei szezont a Balatontourist, de az év végére már csak hat maradt Mészáros Lőrincéknél – derül ki a Balatontourist honlapjáról. A cég – amely június óta a Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt. alá tartozik – gyors ütemben szabadul meg a kempingektől: 2017-ben még tizenkét, zömében tóparti kemping üzemeltetését vette át a Konzum Nyrt. résztulajdonában álló BLT Group Zrt.

A balatonfüredi, révfülöpi, balatonakali, balatonszemesi, zalakarosi és balatonberényi kempingek maradtak a cég kezelésében, de a siófoki Aranypart Kemping, a vonyarcvashegyi Park és Üdülőfalu, a zamárdi Mirabella Kemping és a balatonberényi Kócsag kemping nemrég kikerült a cég portfóliójából.

Vadászné Székely Orsolya a Balatontourist Camping Kft. marketingmenedzsere a 24.hu kérdésére azt írta, az említett kempingeket eddig sem a Balatontourist üzemeltette, „azok csupán marketing szerződéssel kapcsolódtak a hálózathoz”, és az üdülők üzemeltetői a pandémia okozta gazdasági nehézségek miatt döntöttek a költségcsökkentő lépés mellett. Két kempinggel még folynak tárgyalások a jövő évi együttműködésről. Megjegyezte azt is, hogy mivel nem üzemeltették ezeket a kempingeket, nincsen információja arról, hogy mi lesz a területek sorsa.

Azt már a Balatontourist megvásárlásakor sejteni lehetett, hogy nem a kempingek üzemeltetése miatt vásárolták meg a céget Mészárosék. Ennek első jele az volt, amikor a balatonakali kempinget a Konzum Nyrt. egyik igazgatósági tagjának offshore alapítású cége a legalacsonyabb ajánlattal megvette 2017-ben. Ezt követően egymás után tűntek el a kempingek a portfólióból, volt olyan, amelynek az üzemeltetését leadták, de a keszthelyi Zala kemping például megszűnt 2019-ben. Ráadásul a megmaradt hat kemping száma is csökkenni fog még, a balatonszemesi Vadvirág kempingbe ugyanis luxusszállodát és villaparkot építenek, igaz, Vadászné Székely Orsolya tájékoztatása szerint az jövőre még biztosan kinyit.

A megmaradt kempingek pedig várhatóan egyre inkább veszítenek majd kemping jellegükből, a fürediben például már épül a szálloda és a kikötő, de mélygarázst és konferenciaközpontot is terveznek ide.

Szeptember óta egyébként Détári-Szabó Ádám a Balatontourist új ügyvezetője. Ő 2017 óta látta el az Appeninn leányvállalatainak ügyvezetését – ebből a cégből nemrég szállt ki Mészáros Lőrinc. A Világgazdaság korábbi cikke szerint Détári-Szabónak kulcsszerepe volt a Club Aliga megújításában, vagyis abban, hogy kikötő, szálloda és konferencia-központ épül majd az üdülőterületen.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az új ügyvezetőnek mik a tervei a még megmaradt Balatontourist-kempingekkel, de várhatóan néhány százmilliós támogatásra nemsokára pályázhatnak majd. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója júliusban ugyanis arról beszélt, hogy néhány hónapon belül 5 milliárd forintos keretösszeggel kiírják a kempingfejlesztési pályázatot.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik